Kaamosmasennus tai -väsymys – 7 tapaa helpottaa vaivaa kestävästi
Onko kaamosmasennus tai -väsymys? Onko sinullakin niitä päiviä ja aikoja, jolloin sisäinen puhe ja dialogia käyvät hahmot sisälläsi eivät tunnu tukevan olemassaoloasi laisinkaan? Tuntuuko juuri kaamosaikaan siltä, että sisäinen, henkinen olotila vaikeutuu ja elinvoima kuihtuu?
Tässä artikkelissa jaan 7 tapaa tapaa helpottaa kaamosmasennusta tai -väsymystä. Niiden avulla voimme päästä juurisyiden äärelle sekä saada kestävää ja kauaskantoista helpotusta omaan oloomme. Ensin jaan oman kokemukseni kaamosahdistuksestani, jonka puin lyhyesti runomuotoon.
”Mustat voimat sisälläni. Kuin kotka, joka tarttuu saalistaan säälimättä niskasta kiinni ja nujertaa sen. Tuo nälkäisen kotkan tavoin hyökkäävä varjojen voima on kuin jättiläiset hyppisivät päälläni. Ne haluavat minut hengiltä. Olen voimaton enkä mahda niille mitään.
Usein tuo varjo muovautuu esiin hahmona. Se ei pidä minua minään. Solvaa, moittii, vähättelee, haukkuu, on sarkastinen ja jyrää alas iloni ja innostukseni. Esittelee itsensä sir Mulkvist Solvaajana. Sillä roikkuu kaksi mustaa ruusuketta kauluspielessä. Kunniamainintoja työstään, jota se on tehnyt erityisen hyvin jo useamman sukupolven ajan. Päätyönään häpeän suojeleminen niin, että se pysyy piilossa keinolla millä hyvänsä…
Mutta olen päättänyt pysyä hengissä. Minulla on keinoni, kuinka sen teen. Enkä vain pysyä hengissä vaan nousta voittoon! Varjojen voima hiipuu… Se hiipuu! Kun vain jaksan tehdä tekojani. Ja minä teen! Olkoonkin se viimeinen tekoni, mutta näiden mustaakin mustempien voimien alle minä en nujerru. Siihen en suostu… Kun lähden täältä, lähden hymyillen valkeissa puhtaissa lakanoissa.
Vielä koittaa se päivä, kun roolit ovat lopullisesti vaihtuneet. Varjojen voima on vain hyttysen pisto nahkassani.”
Juttelin omista ”kaamosmasennus” -olotiloistani myös viimeisimmillä my day -videoillani. Ne voit katsoa täältä.

7 helpottajaa kaamosmasennuksen tai -väsymyksen kohtaamiseen
1. Uskomustyöskentely – tunnista kaamosmasennuksen esiin nostamat uskomukset
Oletko tullut jo tutuksi perusteellisen uskomustyöskentelyn kanssa? Elämäämme määrittelee ja rajoittaa haitallisesti uskomaton läjä kaikenlaisia uskomuksia. Kaamosmasennus nostaa näitä usein esiin. Onneksi voimme itse purkaa ja muokata uskomusjärjestelmämme palvelemaan omaa elämäämme ja sydämen tahtoa.
Pelkkä vahvistuslauseiden ääneen tai mielessä höpöttely aivoaaltojen ollessa Beta-tasolla ei kuitenkaan riitä siihen, että alitajunnassa olevat uskomukset muuntuisivat. Kaamosmasennuksen aikaan on erityisen hyväksi virittäytyä meditaatioon. Silloin voi hengittää itsensä tiettyyn meditatiiviseen olotilaan ja värähtelytaajuuteen niin, että aivoaallot ovat Theta tasolla.
Tässä ei ole mitään mystistä. Aivoaaltojen tietoinen säätely on taito, jonka jokainen ihminen voi opetella. Haluan suositella sinulle uudesti ajattelevan ja toimivan lääkäri Emilia Vuorisalmen kirjaa Rakkaus haltun, jossa selitetään selkokielisesti mm. aivoaaltojen merkitystä omaan olotilaan.
Oleellisena osana uskomustyöskentelyprosessiin kuuluu irtipäästämisvisualisointi, kuten itse sitä nimitän. Se on meditaatiossa tehtävä visualisointiharjoitus, jossa hengityksen avulla irti päästän kaiken turhan rajoittavan hallintaenergian ja tunnen vahvan luottamuksen elämään. Antaudun elämälle. Koen, että tämä vapauttaa energiat (asiat). Näin ne pääsevät virtaamaan ja uudelleen muodostumaan positiivisella tavalla.
Kuluneiden vuosien aikana olen käyttänyt satoja tunteja uskomustyöskentelyyn elämäni eri alueisiin liittyen. Avuksi työskentelyyn voin suositella myös Theta Healing menetelmää ja Joe Dispenzan kirjaa Luo itsesi uudelleen.
2. Sisäisen lapsen tarpeet ja niihin reagoiminen kaamosmasennuksesta huolimatta
Tunnistatko, kuuletko ja tunnetko jo oman sisäisen lapsesi? Stressaantuneena ja niinä aikoina, kun on paljon tekemistä tai kun kaamosmasennus ja synkät ajatukset painaa päälle, saatamme helposti unohtaa oman sisäisen lapsen ja jumahdamme hyödyttömästi järkiaikuisen rooliin.
Tämän seurauksena ikään kuin hylkäämme oman sisäisen lapsemme. Toisin sanoen laiminlyömme omia tarpeitamme, joiden huomioiminen ja täyttäminen pitäisi meidät tasapainossa. Tästä on hyvä olla tietoinen ja arjessa opetella huomioimaan lapsiosia itsessään säännöllisesti.
Itse teen niin, että käyn keskustelua joko mielessäni tai kirjoittaen. Asettaudun vanhemman rooliini ja huomioin lapsen minussa. Mitä kuuluu? Mitä haluaisit nyt? Olen tehnyt tätä niin paljon, että tarpeet ja olotilat nousevat selkeinä esiin heti, kun vain annan huomioni itselleni tällä tavoin. Se on hyvä esimerkki siitä, että tämäkin on siis taito, jonka sinäkin voit oppia ja kehittyä siinä.
3. Tunnista kaamosmasennuksen ja -väsymyksen aikana myös feminiiniset tarpeet
Erotatko itsessäsi feminiinisten ja maskuliinisten tarpeidesi erot? Tunnistatko millaisessa tasapainossa omat puolesi ovat, kun kaamosmasennus on päällä? Minulla on joskus niin, että sisäinen naiseni on se, joka kaipaa huomiota maskuliinisen touhuamiseni tai varjolaatujen keskellä varsinkin kaamoksen aikaan.
Se on se puoli minussa, joka rakastaa rauhaa, taidetta, käpertymistä vilttiin, kotia, naisten iltoja, tanssia, naurua, laulua, juhlimista, luontoa, puutarhaa, kauneutta, makuja, värejä ja tuoksuja. On aistikas, intuitiivinen, äidillinen, kaunis, viehättävä, viettelevä, kevyt, hoivaava, rakastava, armollinen…
Sanalla sanoen feminiininen sen kaikissa ihanissa muodoissaan. Olen tunnistanut, että omat naisen ja lapsen tarpeeni kulkevat sillä tavalla rinta rinnan, että esimerkiksi tanssiminen, maalaaminen ja teatteriharrastus tyydyttävät kumpaakin.
Mitä sinun maskuliini ja feminiini tarvitsevat pysyäkseen tasapainossa ympäri vuoden?
4. Tärkeää kaamosmasennuksen ja-väsymyksen keskellä: kirjoittamalla purkaminen
Uskon, että sinullekin tämä on jo tuttu juttu, mutta tätä ei voi liikaa alleviivata ja muistuttaa. Kirjoittamisen työkalu on meille todellinen lahja. Olen niin kiitollinen, että saan asua Suomessa, jossa jokainen saa oppia laskemaan ja lukemaan. Oman olon purkaminen päiväkirjaan selkiyttää usein jo paljon.
5. Ajatusten tarkkailu, kehollinen tunnetyöskentely ja tietoisena pysyttely
Pystytkö erottamaan miten kehollinen kokemus vaikuttaa ajatuksiisi ja toisinpäin? Osaatko purkaa tunteita kehosta niin, että ne purkavat myös negatiivisia ja raskaita ajatuksia? Entä toisinpäin? Osaatko ohjata ajatuksiasi niin, että ne eivät ruoki kehosi haitallisia biokemiallisia ilmiöitä? Tiesitkö, että koko olemassaolosi muoto itse asiassa koostuu olemuksemme biokemiallisista ilmiöistä?
Etenkin kaamosmasennuksen aikaan on eduksi pitäytyä tilassa, jossa vältämme tiedostamatonta impulsiivista reagoimista omiin ajatuksiimme. Sen sijaan voimme antaa ajatusten hyväksyvästi, itsemyötätuntoa harjoittaen, vain tulla ja mennä määrittelemättä tai arvostelematta niistä mitään.
Kun pyrimme pysyttelemään vain mahdollisimman tietoisena siitä, mitä meissä tapahtuu, autamme itseämme. Voimme oppia purkamaan tunteita kehosta, säätelemään niitä aina, kun siihen on tarve sekä ohjaamaan ajatuksia tietoisesti. Tämän kaiken avulla säätelemme koko ajan biokemiallisia ilmiöitä kehossamme.
6. Hikiliikkeellä ja joogalla kehotietoisuuden vahvistaminen sekä puhdas ravinto kaamosmasennuksen lievittäjinä
Oletko tietoisesti havainnoinut ja pannut merkille millainen olotila sinulla on fyysisen aktiviteetin jälkeen? Entä miten ruoka jota syöt todella vaikuttaa sinuun? Koen, että näissä on voimaa ja mahtia, kun ne ovat säännöllinen osa arkea ympärivuoden, myös kaamosmasennuksen ja -väsymyksen aikaan. Tämä on ollut minulle kaiken perusta. Kuten kehomme on, elämämme perusta.
Ilman sisäsyntyistä kiinnostustani, treenausintoani ja ravintotietoisuuttani on rehellisesti myönnettävä, että tuskin olisin enää täällä. Ajan myötä olen oppinut säätelemään harjoittelun määrää ja laatua oman kuunkierron sekä luonnon, oman luonnollisen elinympäristöni syklien mukaan. Se on tasapainottanut entisestään olemassaoloani.
7. Hakeutuminen voimauttavan ihmisen lähelle tai hoitoon (ei kuitenkaan Niuvan niemeen)
Kuinka usein pääset kosketuksiin ihmisen tai eläimen kanssa, kun kaamosmasennus vaivaa? Jos olet perheellinen tai sinulla on lemmikkejä, silloin tämä tuskin on ongelma. Yksin elelevänä sinkkuihmisenä ilman lemmikkejä voi kuitenkin usein tunnistaa tarpeen läheisyydelle ja kosketukselle. Helposti voi käydä myös niin, että huomaamattamme viettämme aikaa liikaa yksin.
Tästä on hyvä tulla tietoiseksi, miten asia omalla kohdalla on. Tarpeet kannattaa ennakoida ajoissa ja sopia tapaamisia ja mennä kursseille tai työpajoihin. Minulle tämä työmaa on ollut elämän varrella suurin; oppia luottamaan ja luomaan aidosti läheisiä kestäviä ihmissuhteita. Olen huomannut, että yhteyden ottaminen ja kalenterointi on välttämätöntä, koska muuten jään liiaksi yksin.

Tietäminen ei riitä, tarvitaan konkreettisia tekoja
Se, että tiedämme nämä asiat, on ensimmäinen askel joka on otettava. Kuitenkaan tämä ensimmäinen askel ei pura ongelmiamme eikä poista pahaa oloamme kestävästi. Meidän täytyy ottaa seuraavat askeleet käsikädessä itsemyötätunnon kanssa.
Kaamosmasennus ja -väsymys kysyy sinnikkyyttä ja oikeita toiminnan askeleita
Helppoa se ei aina ole tunnistaa helpottavia keinoja ja suunnata energia edellä kuvattuihin. Toisinaan varjo, kaamosmasennus ja ahdistus vain imee meistä voiman. Voi mennä tunteja, joskus päiviä tai viikkoja, että pääsemme takaisin tietoisuuden tilaan. Vasta sitten saamme vapautettua itsemme haitallisesta selviytymisolotilasta, joka ylläpitää elämälle haitallisia ilmiöitä kehossamme. Sinnikkyyttä, sitä läpi sukupolvien siirtyvää suomalaista sisua kysytään paljon. Uskon, että sitä kyllä on meissä jokaisessa! Jos on ollut minussa niin on silloin sinussakin!
Minulla irtautumiseen ja uudelleen tiedostamiseen meni ennen viikkoja, sitä ennen kuukausia ja ennen sitä olin tiedostamaton. Mutta nykyään kyse on korkeintaan tunneista, että olen kartalla siitä, missä menen ja voin valita toimintani. Tämä on taas hyvä esimerkki siitä, että sinnikäs ja rohkea, kuitenkin itsemyötätuntoinen harjoittelu, tälle työlle antautuminen, ajankäytön joustava suunnittelu sekä ennakointi kyllä tuottavat tulosta.
Kaamosmasennus – ja väsymys – mahdollisuus merkityksellisempään elämään
Tehdessämme sinnikkään ja periksiantamattoman päätöksen käyttää aikamme työskentelyyn ja harjoitteluun ja myös toimia päättämällämme tavalla, omien arvojen mukaisesti, luomme vankkaa ja kestävästi parempaa elämää itsellemme.
”Ja minähän aijon eheytyä ja toteuttaa potentiaalini tässä elämässä.” voisi olla sinunkin, sinnikkään ihmisen päätös, joka on tehtävä aina vain uudestaan, kun elämä sitä kysyy. Joskus monta kertaa päivässä. Se palkitsee kyllä.
Kiitos, että luit. Olisi ilo vuoro vaikuttaa kanssasi ja kuulla oliko tässä artikkelissa sinulle resonaatiopintaa? Ja kiitos, jos jaat tätä toisillekkin tueksi.
Myös Tanja, Sydämen tie blogissaan antaa viisaita vinkkejä siihen miten tummia tunteita ja ajatuksia voi kohdata, lue tästä.