Jännittävä, pelottava esiintyminen

Katsot lumoutuneena puhujaa ja olet mukana hänen asiassaan. Kuulet lauseen “Onko kellään kysyttävää?” On, sinulla on kysyttävää ja kommentoitavaa! Ennenkuin aivosi ehtivät estää, olet heilauttanut kätesi pystyyn. Gulps. Odotuksen mukanaan tuoma jännitys alkaa täyttää sisintäsi. Mikrofonin tuominen luoksesi kestää liian monta hetkeä. Sydämesi hakkaa ja sinulle tulee kuuma. Kurkkua kuivaa ja aivosi kääntävät kytkimen pelko asentoon. Mielesi menee mukaan tähän asetelmaan. Kun  vihdoin saat puheenvuoron, kuulostat jännittyneeltä ja kireältä. Saat mumistua lyhyen lauseen ulos suustasi ja istut salamannopeasti paikallesi vilkuillen uloskäyntiä. Korvissasi humisee, etkä pysty keskittymään vastaukseen.

Et ole yksin.

Mutta mikä on pahinta mitä voi tapahtua oikeasti? Perspektiiviä antaakseni Donald Trump:

#1 valittiin USA:n presidentiksi ja

#2 EDELLEEN istuu kyseisellä pallilla.

Hänen julkisten möläytystensä vaikuttavuuteen ja määrään sulla on vielä matkaa. Sä olet supernainen verrattuna tuohon kaveriin.

Esiintymisjännitys voi olla mukana matkassa jo nuorelta iältä, tai se voi hiljalleen kasvaa vastuun ja yleisön lisääntyessä. Voit jännittää suusi avaamista jo ystävien keskuudessa, tai vasta isommat yleisöt saavat sinut kipsiin. Esiintymisjännitys harvoin menee ohi ainoastaan esiintymällä lisää. Se saattaa piiloutua, mutta se ei mene pois, vaan sisäinen pakokauhu pitää otteessaan.

Esiintymisjännitystä ei voi järkeillä pois

Oma esiintymisjännitykseni saavutti huippunsa kun loin uraa nuorena esimiehenä. Etenin entistä vastuullisempiin saappaisiin, ja yleisömäärä kasvoi. Jouduin vetämään presiksiä tilanteessa, jossa koin etten tiedä itse asioista tarpeeksi. Esiintymistilanteessa sydän hakkasi, kainalot kostuivat ja minulla oli tunne siitä, että maailma mustenee silmissä. Päädyin syömään lääkettä näihin oireisiin, joka tosin kuivatti suutani niin, etten sitten saanut karhealla kielelläni sanaakaan sanotuksi.

Mä luulen, että omalla kohdallani mua vaivasi paljon puhuttu huijarisyndrooma. Pelkäsin kuollakseni, että sanon jotain tyhmää, nolaan itseni ja alaiseni ja näin ollen minua ei enää pidetä minään. Sitten voinkin ryömiä kiven koloon, ja pysyä siellä.

Tämä kertoo paitsi aikamoisesta muuttumattomuuden asenteesta ja armottomuudesta itseäni kohtaan, mutta myös yhden lajin esiintymisjännityksestä. Minun lajini esiintymisjännityksen ytimessä oli se, että pelkäsin näyttäväni typerältä ja arvottomalta muiden silmissä. Tieteellisempi termi tälle on viestintäarkuus. Viestintäarkuus voi näkyä monessa kontekstissa ja muodossa. Se voi näkyä kaikissa sosiaalisissa tilanteissa tai se voi liittyä ainoastaan tiettyyn ihmiseen. Jännitys voi johtua perspektiivittömästä tiedon puutteen pelosta, häpeästä tai ihan oikeista epäonnistumisen kokemuksista.

Kaiken taustalla evoluutiobiologian mukaan piilee pelko siitä, että meidät potkaistaan pellolle yhteisöstämme. Meistä tulee hylkiöitä.

Myöhemmissä näyttelijäopinnoissani heittäydyttiin tekemään kaikenlaista typerää ihmisten edessä. Rakastan näyttelemistä, mutta nämä tilanteet olivat joka kerta oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Ja siellähän ne hyvät jutut tapahtuvat. Heittäytymiset yhdessä silloisten kollegojen kanssa tekivät sen, että ymmärsin pystyväni olemaan rohkeasti typerä muiden edessä, eikä minun tarvitse ryömiä sinne kivenkoloon. Ei lähipiirini minua hylkää. Rohkeudessa on se mahtava juttu, että se kasvaa harjoittelemalla! Erilaisten viestintäarkuuteen liittyvien pelkojen kanssa siis tarvitaan rohkeutta, joka kasvaa bodaamalla (rohkeudesta lisää englanniksi täällä).

Tämä ei silti poistanut esiintymispelkoani. Kun nykyiseen työhöni kouluttautuessa kävin läpi oman mieleni sopukoita, sitä kuka olen, mitä teen ja miksi teen, alkoi esiintyminenkin taas helpottaa. Oman fysiikan tunteminen ja tarkoituksella tekeminen ovat olleet avainasemassa siihen, että pystyn tänä päivänä puhumaan yleisön edessä ja jopa nauttimaan siitä.

Saamalla varmuuden omasta itsestään ja arvostaan, pystyy rentoutumaan maailman edessä

Ratkaisu löytyy siis siitä, että pystyt luottamaan itseesi esiintymis- ja viestintätilanteessa. Tää varmuus voi löytyä sun fysiikan ja mekaanisen esiintymisen harjoitteista. Se voi löytyä äänenkäytön opettelusta tai rentoutusharjoituksista. Mutta mä lyön vetoa, että kestävin ja syvää luotaavin varmuus löytyy henkisen puolen treenistä.

Jos jännität esiintymistä ja haluat itsenäisesti harjoitella jännittäviä tilanteita, tulee sinun aloittaa ajoissa. Mieti mitä haluat oikeasti sanoa? Miksi tästä on tärkeää puhua? Mitä annat maailmalle, työyhteisölle tai ystävillesi avaamalla suusi? Mitä riistät heiltä jos pidät sen itselläsi?

Kannattaa mennä niinkin syvälle kuin kysymään kuka minä olen? Koska yksi yleisimmistä omaan empiiriseen kokemukseeni perustuvista peloista on: Kuka minä olen tästä puhumaan, joku toinen varmasti tietää enemmän kuin minä….

Tee fyysisiä harjoituksia. Hengitä palleasta, ja keskity ruumiin tuntemuksiisi. Pakota itsesi tähän hetkeen. Tämä tuo sinut tilanteeseen läsnäolevaksi. Kun olet läsnä pystyt olemaan joustava.

Valmistaudu ajoissa, heittäydy hetkeen ja loista.

Pystyt kyllä siihen, koska sinulla on paljon annettavaa ympärillesi!

xx

 

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.