Irti sokerista – neljä askelta

Kirjoitin artikkelin jo jokin aika sitten tulevaa kurssiamme ajatellen, mutta kurssia ei nyt ainakaan toistaiseksi tule, mutta teksti on tässä 🙂

Sokerikoukku on tuttu noidankehä tai oravanpyörä varsinkin meille monelle naiselle. Kuten Elina kirjoitti aiheesta aiemmin mm. tässä, tässä ja kertoi uusimmassa vlogissaan, olemme monet koukutettu sokeriin jo lapsena. Tällöin valkoisen sokerin vaaroista ei vielä tiedetty, eikä vaihtoehtoja ollut tarjolla. Pullat, keksit, jäätelöt ja karkit kuuluivat perheiden iloiseen ja huolettomaan elämään. Varmaan stressitasot olivatkin pienempiä kuin nykypäivänä ja siksi lapset olivat terveempiä sokerista huolimatta – eikä kokonaiskuormitus kemikaaleista ja lisäaineista ollut varmaankaan niin suuri. 

Kuitenkin se, että solumme janoavat sokeria ja makeaa säännöllisesti on tottumus ja jopa riippuvuus, joka on pakko purkaa, jos haluamme säilyttää terveytemme ja elinvoimamme. Sokeri- ja makeariippuvuus on fysiologisten ja psyykkisten tekijöiden yhtälö. Sokeri antaa nopeaa energiaa, nostaa insuliinia ja mielihyvähormoniemme tasoja, mutta hetken päästä seuraa jo väsynyt ja sumea olo. Psyykkisesti sokeri antaa meille ehkä vielä paljon enemmän. Hetken rentoutumisen ikävistä tunteista, vaikka ei  makeaa syödä vain negatiivisten tunteiden blokkaamiseksi. Syitä on monia; haetaan jotain vaihtelua olotilaan, halutaan korostaa hyvää tunnetilaa tai syödään makeaa tavan vuoksi, koska sitä tarjotaan (vaikka ei niinkään tekisi mieli). 

Ollessamme sairaalassa, vastasyntyneen poikamme kanssa, pikkuiselle oltiin heti tyrkkäämässä sokerivettä verikoepiikitysten jälkeen. Muistan, kuinka ehdimme juuri ja juuri hoitajan väliin – ei kiitos, ei meille. Hoitaja katsoi hieman kummastuneena, kun yritimme lohduttaa poikaa muilla tavoilla. Tämä on kuitenkin juuri sitä riippuvuuden luomista alkuhetkistä lähtien. Ikävä tunne – ota vähän makeaa niin elämä hymyilee. Toimii todellakin lyhyellä tähtäimellä, mutta ei pitkällä. 

En voi sanoa, että eläisin itse täysin sokeritonta elämää, eikä sen tai minkään muun ehdottomuuden pitäisi olla tavoiteltua. Tavoite olisi hyvä olla määritellä positiivisella tavalla, eikä käyttää sanoja; luopua, irti, ehdoton ei, herkuton/sokeriton jne. Herkuttelu mielestäni kuuluu elämään, mutta sen ei pitäisi kuulua jokapäiväiseen arkeen. Oma kehoni polttaa myös melko hyvin hiilihydraatteja, joten en rajoita esim. hedelmien käyttöä. Koitin joskus olla hyvin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja se ei kyllä toiminut ollenkaan varsinkin, kun treenasin tällöin enemmän. Omalle keholleni sopii parhaiten tasapainoinen ruokavalio, jossa hiilihydraatteja on jonkin verran enemmän kuin rasvoja ja hiilihydraatteja. Usein jokaisella ateriallani on näitä kaikkia hyvänä combona tai tehdessäni esimerkiksi smoothien tai mehun, lisään sinne hyviä rasvoja. Liikkuessani enemmän, tarvitsen luonnollisesti enemmän proteiinia, mutta nyt on selvästi ollut pidempään tuo vähemmän liikkumisen -kausi. Olennaista on ruoan laatu.  

Kun tiedämme, mitä haluamme olla, on helpompi tehdä päivittäisiä valintoja. Jos haluamme aidosti olla energisempiä ja terveempiä, niin meidän tulee määritellä, minkälaiset teot johtavat tähän tavoitteeseen. Suunnittelu on puoli työtä ja varsinkin aluksi se on tärkeää, koska muuten lipsumme helposti automaattiohjaukselle, vanhoihin tapoihin. Tärkeää matkallamme on myös purkaa syvemmät tunnelukot, koska tahdonvoimalla tehty muutos ei kestä kovin pitkään. 

Tässä muutamia seikkoja, jotka huomioidessasi pääset takuulla askeleen eteenpäin, mikäli tavoitteesi on terveys, energisyys ja tasapainoinen keho. Näistä seuraavista kerron tarkemmin myös Uusi päivä – kirjassani. 

1. Tarkista, nautitko varmasti hyviä rasvoja tarpeeksi päivän aikana

Lähes kaikilla on vajeita hyvistä rasvahapoista, jotka rakentavat kehoamme monella tavalla. Hyvien rasvojen puute on yksi tärkeimpiä syitä, joka aiheuttaa makeanhimoa ja epätasapainoa kehoon. Lisäämällä hyviä rasvoja soluaineenvaihduntamme tasapainottuu, ravinteet imeytyvät paremmin ja aivomme toimivat skarpimmin. Hyviä rasvoja tulee syödä monipuolisesti; laadukasta kalaöljyä (yleensä suosituksia enemmän), avokadoa, oliiviöljyä, kylmäpuristettua kookosöljyä, pähkinöitä, siemeniä, oliiveita…

Picture

2. Oletko liian hapan? Valitse emäksisempi keho ja elämä!

Kehon happamuus (pH) ja ylipaino liittyvät yhteen. Jos kehollamme ei ole oikeita rakennusaineita käytössään, sen täytyy puskuroida hyödyntämätön ravinto rasvasoluiksi ulkopuolellemme. 
Tosin hapan voi olla myös hoikka ja tällöin ehkä sisäelimet kuormittuvat enemmän. 
 
Kun kehomme pH alkaa muuntua normaaliin suuntaan, emme enää kaipaa hetkellistä stimulaatiota mm. makeasta, kahvista tai tupakasta. Koska olemme tottuneita happamaan olotilaan (ehkäpä niin fyysisesti kuin henkisesti), emme tiedä, millainen normaali, energinen olotila on. PIkku hiljaa sen ymmärtää, kun kehoa ruokkii oikeanlaisilla asioilla. Askeleita pH:n tasapainotukseen:

– Juo päivittäin ainakin 2, mielummin lähempänä 3 litraa vettä kulutuksestasi riippuen. Lisää veteen ripaus laadukasta, puhdistamatonta suolaa ja ripaus viherjauhetta

– Syö ainakin yksi iso smoothie päivässä, jossa on nippu tuoretta vihreää, kuten persiljaa. Smoothien mukana saat myös kätevästi hyviä rasvoja mm. avokadon tai chiansiementen muodossa sekä antioksidantteja oivasti marjoista ja hedelmistä. 

– Keskity hyviin asioihin ja etenkin niihin, joihin voit vaikuttaa. Varsinkin naisilla sokerinsyöminen on yleensä jotain korviketoimintoa. Haluaisimme ehkä purkaa tuntojamme, mutta on helpompi napata auki se suklaalevy. Opettele pyytämään halausta ja tukea puolisoltasi tai ystävältäsi. 

Suurin tekijä, joka emäksisöi meitä on ILO. Mitkä asiat lisäävät sinun arkipäivässäsi aitoa ilon tunnetta? Se tuskin on se suklaalevy, ainakaan sen jälkeen, kun se on syöty. Tee niitä!

Picture

3. Valitse laadukkaammat herkut

Tässä ideana on se, että tehdään päivityksiä tavoista, jotka eivät todellakaan palvele enää tätä hetkeä. Jos meillä on marketeissa saatavana laadukkaampaa, mineraalirikkaampaa intiaani tai kookospalmusokeria, miksi valitsemme sen ravinneköyhän valkaistun sokerin? Kotimaisella hunajalla saa makeutta smoothieisiin, jogurtteihin ja leivonnaisiin helposti ja terveellisemmin? Raakasuklaan tekeminen itse on palkitsevaa monella tasolla, puhumattakaan raakakakusta, jota voi syödä hyvällä omalla tunnolla. 

Mutta miksi vaivautua tekemään kotona jotain itse, jos kaupan kassalta voi helposti napata sen perinteisen suklaapatukan tuomaan hetkellistä nautintoa…?

Picture

Siksi viimeinen kohta:

4. Ota vastuu

Ymmärrys siitä, että emme ole uhreja, joilla ei ole vaikutusmahdollisuuksia elämäänsä ja itseensä on tärkeää. Juuri nyt on oleellista ottaa vastuu jokaisesta valinnastamme, mitä teemme. Jos oma itse ei ole ollut elämäsi keskiössä tähän asti, sen on oltava tästä hetkestä eteenpäin. Vaikutamme moniin ihmisiin lähipiirissä, ja eniten omiin lapsiimme. Näytämme heille jatkuvasti sitä, onko meillä elämäniloa sekä halua kehittyä, kasvaa ja oppia. He myös peilaavat sitä, miten käsittelemme tunteemme; syömällä, huutamalla vai rakentavammin. 

Tee hyviä valintoja TIETOISESTI joka päivä. Lähde siitä liikkelle. 

Picture


Tässä hyvä muutaman päivän katsottavissa oleva viime viikolla esitetty tv-dokumentti, jossa identtiset kaksoset testaavat, kumpi on parempi / pahempi dietti: rasva vai sokeri. Vaikka asettelussa on liialliset ääripäät, tulee dokumentissa esille monia hyviä pointteja. Yksi on se, että kumpikaan yksinään, rasva tai sokeri ei aiheuta selkeitä haittoja vaan selkeämpi havainto tulee silloin, kun rasva ja sokeri yhdistetään mm. juustokakussa, jäätelössä tai donitsissa. Tällöin aivokemiamme säätely menee sekaisin, emmekä enää erota oikeaa kylläisyyden tunnetta. Tällaista yhdistelmää ei sellaisenaan myös esiinny luonnossa. Harvoin himoitsemmekaan pelkkää sokerinpalaa. Itse kuitenkin uskon, että myös pelkkä sokeri-lisäaine – yhdistelmä mm. irtokarkeissa tai limsoissa aiheuttaa kyllä selkeitä haittoja varsinkin säännöllisessä käytössä. 

………………

Kuten jo mainitsin, monilla on tunnelukkoja, jotka ovat peräisin lapsuudestamme. Emme ymmärrä nykyhetkessä menneisyyden vaikutusta meihin, koska tunnelukot ovat niin syvällä kehossamme. Vaikka kuinka tiedät, mitä tulisi tehdä ja syödä, ajaudut silti harhateille säännöllisesti niin tällöin kyseessä on tunnelukko. Mikäli et itse osaa purkaa tunnekehoasi, hyvä valmentaja voi olla siinä avuksi. Voin lämpimästi suositella valmentajamieheni Heikin palveluita, mikäli haluat vapauttaa itsesi elämään – monella tasolla! Heikistä tulossa pian myös haastattelu sivuillemme – tunnesyömiseen liittyen!

<3: Heidi

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.