Ihmissuhteiden arvo? – Näin pomoni ravisteli minut hereille

Nostin marjojen punnitsemiseen tarkoitetun vaa`an syliin ja kannoin sen talven jäljiltä vielä kovin pölyiselle sivupöydälle.

”Peruskoulut loppui ja mun kumppanillakin alkoi loma, kun se tekee töitä erkkaopena. Se lähti loman alkajaisiksi Teemu Syrjälän ohjaamalle Kuusamon reissulle.” kerroin pomolleni samalla kun kävelin takaisin trukkilavan luo. Lähdin vetämään trukkilavaa perässäni pakkaamon vanerista lattiaa pitkin.

”Aaa.. Oon tainnu kuunnellakkin jotain sen Syrjälän juttuja.” hän kommentoi. Pysähdyin kuuntelemaan.

Alkoi pitkä puhe siitä, miten hän kokee ja näkee ihmisyyttä ja maailmaa omasta miehen kehostaan käsin. Kuuntelin hiljaa kiinnostuneena. Samalla havainnoin omaa olotilaani ja havahduin siihen, miten kaipasin yhteyttäni näihin ihmisyyden teemoihin.

”Lypsylehmätyöt” marjatilalla ja parin viikon takainen muutto olivat ottaneet päivistä kaiken ajan enkä ollut viettänyt omien töideni äärellä aikaa ollenkaan yli kuukauteen.

”Kuka on elämäsi tärkein ihminen” hän kysyi sitten.

”Mun kumppani” vastasin spontaanista sen, mikä ensimmäisenä tuli mieleeni ja olin iloinen siitä, että pystyin epäröimättä sanomaan niin. Olin todella onnistunut oppimaan luottamaan ihmisiin ja luomaan terveen kiintymyssuhteen. Aiemmin tällainen suora ja rehellinen vastaus ei olisi ollut mahdollista.

Hän katsoi minua vaativasti, nosti kätensä ikään kuin vilkuttaakseen, että huomaisin hänet ja heilutti samaan aikaan päätään väärän vastauksen merkiksi.

Hän tarkoitti kysymyksellään juuri kyseessä olevaa hetkeä.
Huomasin punastuvani ja olemukseeni ilmestyi häpeän tunne.

”Ai tarkoitit juuri tätä hetkeä tässä ja nyt?” sanoin.

”Eihän meillä ole kuin tämä hetki.” hän sanoi ja jatkoi puhettaan.

Kuuntelin ja samalla kuulostelin omaa kokemustani. Olisi tehnyt mieli sanoa, että kuolema ja kaiken hetkellisyys oli kyllä muistutellut minuakin taas tänäkin keväänä kuten niin monena aiemminkin. Ei ollut päässyt tuo elämän tosiseikka unohtumaan.


Olin kuitenkin kiitollinen, että osasin kuunnella, vaikka tunnistinkin itsessäni usein näissä tilanteissa esiin nousevan tarpeen alkaa jakaa kiivaasti omia näkemyksiäni aiheesta, jota olin kokemuspohjaisesti ja kirjoja kahlaamalla opiskellut kuluneet jo yli 10 vuotta ja jotka ovat varmasti sinullekkin hyvin tuttuja:

– tietoisuustaitoja
– kehotietoisuutta
– läsnäoloa
– terveellistä elämää ja mitä se on yksilöllisesti
– merkityksellisyyden merkitystä
– arkkityyppisiä feminiinisiä ja maskuliinisia olemisen tapoja
– kuunkiertoa ja muita syklejä naiseudessa.

Toisin sanoen olin opiskellut ihmisyyden taitoja naisnäkökulmasta.

Keskustelu toi mieleen teoriani ihmissuhteiden temppeleistä. Tajusin, että sekin tarkastelutapa, jota aiemmin olin vaalinut oli kuluneina kuukausina hukkunut jonnekin.

Työt marjatilalla maatilamaisemissa olivat taannuttaneet ja  nostaneet vahvasti pintaan niitä vanhoja työn tekemisen ja työssä olemisen malleja, joita kotiympäristöstä maatilallamme olin omaksunut.

Ihmissuhteiden uniikit temppelit

Ennen Ihmissuhteiden uniikit temppelit -ajattelutavan syntymistä, ennen kesää 2017, olin käsittänyt ihmissuhteeni jollain tapaa ryhminä ja eräänlaisena kehäteoriana, jossa minä olin keskellä ja minulle lähimmät ihmiset olivat heti seuraavalla kehällä ja niin edelleen.

Kun kesällä 2017 heräsin tutkimaan sosiaalista maailmaani ja sen ilmentymistä, koin että tuo lähelläni oleva kehä oli tyhjä. Olin surullinen ja sukelsin purkamaan tuota tyhjää kehää.

Tuon kesän aikana koin suuria sisäisiä muuntumisia. Tuo kuvaamani ”kehäteoria” hävisi ja tilalle syntyi Uniikit ihmissuhteen temppelit. Aloin kokea, että aina ja joka kohtaamisessa on vain se uniikki vuorovaikutus, mikä minun ja sen toisen ihmisen välillä on. Syntyi ymmärrys ja uteliaisuus läsnä olevassa hetkessä käsillä olevaan vuorovaikutukseen toisen ihmisen kanssa.

Aloin haastaa itseäni olemaan todella länsä jokaisessa kohtaamisessa. Aloin arvostaa täysin uudella tavalla jokaista kohtaamista, jokaista ihmissuhdetta elämässäni. (Haluatko hieman haastaa itseäsi: Ihmissuhteet aiheuttavat pettymyksiä? – Näin voit lopettaa pettymisen)

Tajusin myös, kuinka voin havaita ja löytää kustakin ihmissuhteesta mahdollisuuksia, vahvuuksia, kasvuhaasteita ja riskejä. Syntyi ihmissuhteiden nelikenttäanalyysi. Ota ihmissuhteiden nelikenttäanalyysi käyttöön tästä.

Isot kiitokset pomolle herättelystä

Olin hukkunut työntekemisen tapaan, jonka olin kotoa maatilalta oppinut: suorita, suorita, paina, paina naama nurinpäin kääntyneenä ja ärtymys aivokuorta raastaen. Vielä oli varaa työstää työntekemisen malleja itselleni terveempiin malleihin.

Koska marjatilalla oli meneillään kiireisin vaihe työntekijä puolella, kun uudet kausityöntekijät tulivat taloon ja samaan aikaan vielä kehitettiin monia prosesseja, olin aikonut tulla ylitöihin loppuviikolla.

Tämän keskustelumme ansiosta kuitenkin havahduin kuulemaan omaa totuuttani ja päätinkin keskittyä loppuviikon omiin hommiini kuten oli aiemmin suunnitellutkin. Ja niin tein.


Lopputulema oli tyydyttävä. Sain julkaistua 2 artikkelia ja Valoavain metodin kolmas avain kiteytyi ja kehittyi taas eteenpäin, kun noina oman työni päivinä aamuissani oli sille jälleen tilaa.

Kiitos, että luit artikkeli. Oliko siitä sinulle hyötyä? Jos oli, voisitko jakaa sen omaan sosiaaliseen mediaasi toistenkin ulottuville. Kiitos, että olet!

Lukusuositus: https://naiseudenvoima.com/mies-maailma-janoaa-fokustasi/

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.