Ihmissuhteet aiheuttavat pettymyksiä? – Näin voit lopettaa pettymisen
Ihmissuhteet tuottaa pettymyksiä? Ei löytynytkään yhteistä säveltä? Ehkä sinullekin nämä ihmissuhteiden määritelmät ovat tuttuja: ystävät, työkaverit, seksikumppanit, kalakaverit, naapurit, harrastuskaverit. Koetko joskus ristiriitaa, miten suhtautuisit ihmisiin elämässäsi? Ja ehkä olet kuullut myös ympyrän muotoon hahmotellusta ihmissuhdemallista, jossa suhteita kuvataan ja ryhmitellään läheisimmästä etäisimpiin.
Tässä artikkelissa jaan sinulle pohdittavaksi vaihtoehtoisen näkökulman ihmissuhteisiin, joka saattaa vapauttaa sinuakin kuten se vapautti minut, toi tilaa ja aivan uutta perspektiiviä ihmissuhteisiini.
Pohdin, miksi ihmissuhteet aiheuttavat meille pettymyksiä ja miten voimme lopettaa pettymisen ja sen myötä nauttia ihmissuhteistamme todemmin ja vapaammin. Lopussa annan sinulle tehtävän, jonka avulla voit tarkastella paremmin omaa ihmissuhdekenttääsi.
EIKÖ EHDI LUKEA? KUUNTELE TÄSTÄ:
Ihmissuhteiden harhauttavia, mutta tyypillisiä määritelmiä
Nämä ovat määritelmiä ihmissuhteiden laadusta, jotka ovat varmasti meille kaikille melko tuttuja: parhaat ystävät, perhesuhteet, seksikumppanit, romanttiset ihmissuhteet, työkaverit, koulukaverit, harrastuskaverit, suhteet sukulaisiin, parisuhde jne. Jokaisen ihmissuhteen voi lokeroida johonkin tämän tyyppiseen määritelmään.
Nämä määritelmät olivat olleet hyvin tuttuja minullekin. Vielä joitain vuosia sitten tarkastellessani elämäni aluetta ihmissuhteet, hahmottelin sitä ympyrän muotoon, joka sekin on varmasti monelle tuttu. Koin turhautumista ja tuskaakin havainnoidessani ihmissuhdeympyrääni.
Tuolloin kokemukseni oli vielä sellainen, että läheisin piirini oli ikään kuin tyhjä. Siihen kuului vain kissani. Koin välillä syvääkin puutetta siitä, että minulta puuttui läheisimmät ihmiset ja parisuhde.
Ne puuttuivat, koska kärsin vielä tuolloin luottamuksen puutteesta. Olin menettänyt kykyni luottaa lapsuuden ja nuoruuden traumaattisten kokemusten vuoksi. Olin elänyt suojauksissa koko ikäni vaikka olinkin näennäisen sosiaalinen, mutta vain tiettyyn rajaan saakka.
En pystynyt päästämään ketään oikeasti lähelleni ja siksi kärsin yksinäisyydestä. Luulin, että osaan luottaa yksilöön ja ryhmään, mutta lopulta tulin hyvin tietoiseksi siitä, kuinka koin muut syvällä sisimmässäni enemmän uhkana ja stressitekijänä kuin mahdollisuutena ja turvallisena ja rentouttavana osana elämää.
Millaisia asioita suhteeseen saa tai pitäisi kuulua ja kuinka paljon ja koska?
Määritellessämme ja ryhmitellessämme edellä kuvatusti ihmissuhteitamme, asetamme huomaamattamme kullekin ihmissuhteelle jonkinlaisen tavoitteen tai pyrkimyksen, jonkinlaisen lokeron määritelmineen, mitä sen pitäisi olla.
Millaisia asioita suhteeseen saa tai pitäisi kuulua ja kuinka paljon ja koska? Usein tulee tiedostamattaan olettaneeksi, että nämä määreet tarkoittavat jokaiselle samaa asiaa. Saattaa kuitenkin olla, että nämä määritelmät ovat itseasiassa jokaisella hyvin erilaisia.
Useinkaan emme tee tätä määrittelyä tietoisesti emmekä tiedosta sen vaikutusta suhteeseen. Päättelemme huomaamattamme paljon asioita suhteesta ja oletamme, että olemme samaa mieltä ilman kommunikointia aiheesta.
Vaikutukset ilmenevät siinä vaiheessa, kun ihmissuhde ei täytäkään tiedostamattomia, mielen asettamia määritelmiä ja ”lokeron sääntöjä”. Huomaat suuttuvasi, ahdistuvasi tai pettyväsi ihmissuhteessasi. Petyt tai suutut ehkä siksi, koska oletit ja kuvittelit jotakin tajuamattasi sitä itsekkään.
Järisyttävä muutos joka vapautti ihmissuhteet
Eräänä kesänä omien henkisen kasvun prosessieni myötä koko tuo edellä kuvaamani käsitykseni ihmissuhdekentästä haihtui taivaan tuuliin ja tapahtui valtava sisäinen vapautuminen. Heinäkuinen ”tantrinen oivallus” alusti tätä kokonaan uutta käsitystäni. Syntyi aivan uusi ymmärrys ihmissuhteista elämässäni.
Tuo ymmärrys vapautti kaikki oletukset ja rajoittavat raamit sekä aiemmin kokemani puutteen. Oivallus toi sallivan ja tutkivan näkökulman kuhunkin ihmissuhteeseen. Aloin nähdä ihmissuhteet ikään kuin uniikkeina ihmissuhteiden temppeleinä.
Koin, että ihmissuhteen temppelit muodostuivat aina kahdesta ihmisestä, minusta ja toisesta ihmisestä eikä mitään määritelmää, oletuksia tai odotuksia enää ollut.
Olin tullut ymmärrykseen, että muodostamme, joka ainoan elämässäni olevan ihmisen kanssa uniikin yhtä arvokkaan ja kauniin ”ihmissuhteen temppelin” joka on pyhä. Kussakin on juuri ne asiat, elementit ja laadut, mitä siinä kyseisessä suhteessa ilmenee ja on. Ne haasteet ja siunaukset, mahdollisuudet ja kapasiteetti, jotka kokemuksessani koen, mitään muuta ei ole.
Ei määritelmää eikä oletuksia tai odotuksia. Vain se vuorovaikutus, energian liike, jonka omasta kokemuksestani käsin havaitsen ja koen meidän kahden välillä kussakin kohtaamisessa. Siinä on kaikki ja koko komeus nimenomaan.
Oma vastuuni ihmissuhteiden temppeleissäni
Uniikkien ihmissuhteiden temppeleideni pysyvyyteen, kehittymiseen ja syvyyteen vaikuttavat hyvin monet tekijät omassa itsessäni. Muun muassa se, mitä heijastan (eheät vai rikkinäiset kokemukset ihmissuhteista, traumat), mitä uskon (uskomukset) ja mitä valitsen (vapaus valita).
Kohtaamiset laittavat minussa itsessäni liikkeelle, mitä ikinä laittavatkaan ja olen täysin itse vastuussa omasta olemuksestani, kokemuksestani, sen säätelystä, rajoistani, tarpeistani ja antautumisestani. Minulle syntyi oivalluksen kautta suuri ymmärrys ja kunnioitus siitä, että minulla ei ole mitään asiaa kenenkään toisen kahden ihmisen temppeliin millään tasolla eikä kenelläkään ole asiaa omiini.
Tämä käsitys laittaa jokaisen ihmisen riippumatta mistään täysin samaan arvoon. Tajusin, että nämä uniikit kahden ihmisen temppelit ovat täysin oma juttunsa.
Ihmissuhteet temppeleissä ilmenevät nyt hetkessä
Kun ihmiset kokoontuvat, syntyy ikään kuin ”ryhmätemppeli” ja ne ovat sitten oma juttunsa laatuineen, mutta niissäkään ei ole mitään oletusta tai ennakkoa vain se mihin kaikki kehittyy ja ilmentyy vuorovaikutuksen kautta.
Totuudellinen ja avoin kommunikointi sekä avoin havainnointi ovat isossa osassa kaikkien temppeleiden ytimessä. Kutakin temppeliä voin rauhassa tutkia ja ihmetellä, mitä kaikkea se onkaan ja miten se ilmentyy, sen sijaan, että odotan ja oletan jotain tapahtuvaksi ja asioiden menevän tietyllä tavalla ja toisen käyttäytyvän tietyin ehdoin tai tietyllä tavalla.
Pikkuhiljaa kohtaaminen kohtaamiselta voin oppia tuntemaan temppelimme ja sen, miten se ilmenee, silti luomatta riippuvuutta ja tietäen rauhassa sen, että kaikki on tässä ja nyt. Luottaen siihen, että kaikki muuntuu jatkuvasti ja koko ajan. Se on elämän luonne.
Näin voimme alkaa tiedostaa, lopettaa pettymisen ja nauttia enemmän elämämme ihmissuhteista:
1.Ota aikaa ja pysähdy ihmissuhteidesi äärelle. Istu hiljaisuuteen ja hengitä. Tule kehoosi läsnä olevaksi. Tunnista hengityksesi. Anna sen tapahtua. Vain seuraa hetki.
2.Ota sitten päiväkirjasi ja kirjoita ylös millainen yleinen käsityksesi on ihmissuhteistasi? Kirjoita vapaata pohdintaa tähän artikkeliin peilaten. Auta itseäsi tulemaan tietoiseksi, miten oikeastaan koet.
3.Valitse sitten joku yksittäisistä suhteistasi ja tarkastele niitä hiljaisuudessa. Mitä tunnistat ja huomaat? Oletko luonut rajoittavia ja haitallisia määritelmiä ja oletuksia? Ole armollinen itsellesi. On hyvä, että huomaat sen, jos näin on
4.Tarkastele sitten mitä tapahtuu, jos luovut ja riisut määritelmäsi ja katsot, tunnustelet suhdettasi arvokkaana ihmissuhteen temppelinä kuten yllä kuvasin. Siellä olette vain sinä ja tämä toinen sielu ja se ei kuulu kenellekään muulle. Se on uniikki teidän kahden muodostama temppeli, jossa te vuorovaikutatte kaikilla tasoilla. Mitä nyt havaitset? Kirjaa ylös, mutta pysy kehossasi. Muista että tämä on sinun kokemuksesi ja tällä toisella on sitten omansa. Huomaa olla luomatta oletuksia. Sulje välillä taas silmät ja havainnoi.
5. Päästä sitten irti, hengitä ulos, anna kaikkien näiden mennä. Tuo sitten itsesi taas omaan kehoosi, hengitykseesi, maadoitu ja palaa päivääsi.
Ihmissuhteiden temppelit -teoria on oleellinen osa Tietoisen hyvinvoinnin valoavaimet -metodin kolmatta avainta. Valoavainpolkuun voit tutustua lisää TÄÄLLÄ.
Miten koit tämän artikkelin? Oliko siitä sinulle iloa tai apua? Kuulisin iloisen uteliaana ja kiitos, kun luit. Voit myös hyvillä mielin jakaa tätä artikkelia somessa, jos haluat. Kiitos siitäkin.