Ihmissuhde sukellusta – 6 aluetta havaintokohteena
Ihmissuhde sukellusta! Oletko koskaan pohtinut, kuinka monta erilaista ihmissuhdetta elämässäsi oikeastaan on? Entä millaisia ne ovat?
Tässä artikkelissa jaan avuksesi 6 havaitsemaani aluetta, joiden yhteydessä olevien kysymysten avulla voit tarkastella omia ihmissuhteitasi ja niiden ilmiöitä. Kerron sinulle tarinan siitä, miksi aloin käyttää tätä tarkastelutapaa omissa ihmissuhteissani.
Etkö ehdi lukea? Kävele, pyykkää tai laita vaikka ruokaa ja kuuntele tästä.
Ehkä sinäkin olet tunnistanut ihmissuhteissasi jotain seuraavista:
Olen tunnistanut joissain suhteissani suurta sisaruutta ja rakkautta, aurinkovirtaa ja yhteistä aktiivisuutta tehdä ja touhuta. Helppoutta ja keveyttä olla yhdessä.
Osassa ihmissuhteistani olen tuntenut turvaa ja rauhaa olla. Olen kokenut iloa sekä rentouttavaa, tasapainottavaa ja tukevaa energiaa.
Toisissa huomaan, miten helppoa läsnä oleminen toisen kanssa on ja toisissa huomaan, että usein koen tarvitsevani jonkin roolin tai etäisyyttä suojakseni…
Joissakin minun on ollut erityisen hankala olla. Tai ehkä osin ihan kiva, mutta kuitenkin jotain epämukavaa olossa. Se on ollut minulle merkki siitä, että tätä on hedelmällistä tutkia: mitä tämä ihmissuhde minulle viestittää? Miten erotan todellisen havainnon omasta tulkinnastani?
Kuinka olen rehellinen ja totta itselleni ja toiselle? Onko ihmissuhteessa turvallista olla? Tunnistanko omat todelliset rajat, niin fyysisesti kuin energeettisesti? Miten ilmaisen ne rakentavasti toista kunnioittaen? Miten luon tilaa oivalluksille puolin ja toisin?
Entä millaisia laatuja sinä tunnistat suhteistasi?
Jähmeästä ihmissuhde mallista uudenlaiseen tarkasteluun
Kerron sinulle nyt pienen tarinan eräästä ihmissuhteen temppelistäni, joka oli avainasemassa koko ihmissuhteen temppeli -oivalluksen synnyssä, josta kirjoitin aiemmassa artikkelissa. Voit poimia tarinasta kuvailevia sanoja. Kenties voit löytää niitä myös omista suhteistasi.
Elämässäni oli ollut hiljainen vaihe ihmissuhteideni romanttisissa ja virittävissä laaduissa. (Kyllä, minullakin on ollut sellaisia ajan jaksoja elämässä, vaikka voi olla vaikea uskoa, jos olet kuunnellut Tositarinatuokiot-soittolistaa YouTube kanavallani).
Tuolloin vielä läheisyyden, kosketuksen ja seksin kaipuun herätessä aloin automaattisesti kaipaamaan parisuhdetta, siinä jähmeässä perinteisessä mallissaan. Vaikka tiedossani oli jo muitakin tapoja nähdä ja käsittää suhteita, silti vanha peritty malli puski sitkeästi esiin. Kaipasin kumppania ja eräänä iltana tunteeni innoittamana julkaisin Facebookiin kumppanin etsintäkuulutuksen.
Seuraavana aamuna heräsin ajoissa, keräsin villiyrtit metsän keskellä sijaitsevan mökkini pihoilta ja riensin töihin kesäkahvilaamme. Hiljaisena hetkenä kurkkasin puhelinta ja huomasin messenger- viestin. Se oli tullut mieheltä, joka oli ollut minuun yhteydessä jo vuosi aiemmin, kun olin julkaissut jonkin saman suuntaisen postauksen. Jostain syytä en silloin ollut reagoinut häneen. Nyt lamppu syttyi ja aloitimme yhteyden pidon. Soittelimme ja viestittelimme.
Tajusin, että tässähän se on sellainen vertainen, jota olin kaivannutkin. Meillä oli paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja hyvin samanlainen elämän tapa ja arvot. Rimpuilin malttamattomuudessani ja puhelinriippuvuudessani. ”Olisikohan tämä se unelmakumppani, jonka kanssa voisin elää yhdessä…” mietin. Lopulta sovimme tapaamisen. Hän halusi tulla luokseni kylään.
Ihmissuhde ja ensimmäinen kohtaaminen
Kello tuli neljä ja pääsin töistä. Sydän pamppaili, minua jännitti, olin innoissani ja utelias. Kävelin ulos. Miehen valkoinen, 90 luvun auto oli parkissa kadun toisella puolella. Kävelin autolle. Hän nousi rennosti autosta ja halasimme kadulla. Minua jännitti. Koin hienoista pettymystä, ehkä olin odottanut hieman vankempaa olemusta. Kehoni ei ollut kovin viehättynyt kohtaamastaan.
Matka mökille meni hieman jännittyneissä, mutta leppoisissa tunnelmissa. Mies oli minua paljon rauhallisempi ilmaisussaan ja koin sen itselleni rauhoittavana. Pian unohdin pettymyksen häivähdykseni ja osasin antautua nauttimaan kokemastani.
Teimme ruokaa yhdessä, puhuimme ihanan yhtämielisesti ravintoa-asioista, lämmitimme saunan ja kävimme inspiroivaa keskustelua bisneksestä. Koin välillämme jotain kovin tuttua yhteyttä käsitellä ja luoda voimakasta rakentavaa uutta energiaa ihmiskunnan hyväksi. Välillä kuitenkin koin, että minun oli vaikeaa ymmärtää, mitä hän tarkoitti, kun keskustelimme.
Kuuntelimme latinomusiikkia ja mies tanssi olohuoneessani. Olin haltioissani. Saunoimme pitkään ja saunomisen jälkeen vaatteet eivät enää olleet oleellisia laisinkaan. Takka tuli, vaaleat hirsiseinät ja panoraamaikkunat kehystivät maailmaa ympärilläni, joka muuntautui henkeäsalpaavan huumaavaksi tantriseksi temppeliksi, jossa kaikki aistit avautuivat ihmisyyden tarjoamille nautinnoille. Sinä yönä antauduin minulta piilossa olleelle totuudelle itsessäni, joka laittoi minussa liikkeelle jonkin merkittävän muutoksen.
Syntyy tarve tarkastella ihmissuhteita tarkemmin
Tuon kokemukseni jälkeen temppeliteoriani alkoi syventyä. Aloin pohtia sitä, millaisista laaduista kukin uniikki ihmissuhteen temppeli oikeastaan muodostuu. Minulle tuli tarve alkaa jäsennellä asiaa, jotta voisin todella omaksua teoriani ja tuoda sen käytännön elämääni.
Halusin vapautua kokonaan vanhoista rajoittavista malleista mieltää ihmissuhteitani. Minun oli luotava uusia aivoyhteyksiä, uusia uria vanhojen syvien urien tilalle, joiden automaattinen aktivoituminen sai minut käyttäytymään vanhalla tavalla. (Mutta jatkuiko suhde? Koko tarinan voit kuunnella täällä.)
Millaisia ihmissuhteen temppeleitä löysin?
Aloin tajuta, että ihmissuhteen temppeleitä erilaisine laatuineen on elämässäni satoja ja tuhansia riippumatta sukupuolesta. Jokainen niistä on todellakin täysin erilainen, uniikki. Jokainen niistä ilmentyy eri tavoin, nostaen esiin minulle eri teemoja ihmisyydestä itsessäni.
Kukin niistä on tarkastelussa siinä hetkessä, kun on; kohdatessa fyysisessä elämässä etänä ja lähinä, toisinaan ehkä kohtaamisissa aineettomassa maailmassa. On kuitenkin oltava tarkkana siinä, milloin ”aineeton ilmiö” on mieleni luoma kuvitelma ja psyyken symboliikkaa todellisen sisäisen ”korkeamman” havainnon sijaan. Yleensä kyseessä ovat luovan mielen aikaansaannokset.
Tietoisen hyvinvoinnin valoavaimista kolmas on Arvostava yhteys toisiin. Valoavainpolkuun voit tutustua täällä.
Miten ihmissuhteet muuntuvat?
Havainnoin että toisissa ihmissuhde temppeleissäni vietän aikaani päivittäin, toisissa viikoittain, joissakin kuukausittain, eräissä pari kertaa vuodessa, toisissa käyn vain kerran vuodessa, joissakin ja useissakin käyn vain kerran elämässä…
Toiset ihmissuhteen temppelit syntyvät nopeasti kerta rytinällä kuin elementtitalo, kehittyvät intensiivisiksi vielä nopeammin, näyttävät laatunsa ja sitten hiljenevät yhtä nopeasti.
Ihmissuhde jos toinenkin taas rakentuu verkkaisesti väljässä tahdissa vuosien saatossa. Ja toiset ovat sekoitus aktiivista, intensiivistä ja hiljaista vuorotellen. Ja monet jotain tältä väliltä.
Tärkeintä on ymmärtää ja hyväksyä se, että jokainen temppeli muuntuu koko ajan ja minä itse olen isossa roolissa siinä, millaista muuntumista temppeleissäni tapahtuu.
Ihmissuhteen 6 aluetta tarkastelukohteina
Havainnoin ja jäsentelin ihmisuhde temppeleideni laatuja. Kokosin yhteen erilaisia ilmiötä yksilön (tai suhdelon, niin kuin Frank Martela määrittää) elämästä, jotka havaitsin vaikuttavan siihen, millaiseksi temppelit muotoutuvat ja mitkä ilmiöt niiden muuntumiseen vaikuttavat.
Löysin seuraavat kuusi aluetta, joita voimme peilata ihan jokaiseen ihmissuhteeseemme. Ei siis vain romanttisiin tai intiimeihin suhteisiin.
Toivon, että sinäkin voit hyödyntää näitä seuraavia kuutta aluetta tarkastellessasi omia suhteistasi.
1. alue:
Elintavat, elämän rytmit, unelmat ja luominen (ravinto, työt, harrastukset, elämänkatsomus ja uskomukset, maantieteelliset tekijät).
Miten arkirytmimme kohtaavat? Kohtaavatko arvomme? Missä haluamme asua ja elää? Millaisia unelmia meillä on ja mitä haluamme saada elämässämme aikaan? Mikä meitä kiinnostaa? Millaisista uskomuksista elämämme rakentuu?
2. alue:
Fyysinen yhteys ja kehojen kommunikointi (kehollisuus, kosketus, liike ja virtaus, tunteet).
Onko koskettaminen luontevaa? Millainen kehotietoisuus on? Soljuuko kehojen liikekieli? Millaiset keholliset tarpeet meillä on?
3. alue:
Ilmaisullinen kommunikaatio ja vuorovaikutus (sosiaaliset tarpeet, henkilökohtaiset tarpeet, ilmaisun sujuvuus ja ymmärtäminen, huumori, kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot).
Ymmärränkö mitä sanot? Ymmärränkö, mitä kommunikoit? Kohtaako huumorintaju? Millaiset kommunikaatiotaidot meillä on? Millaiset sosiaaliset- ja henkilökohtaiset tarpeet ovat?
4. alue:
Seksuaalinen vuorovaikutus (vetovoima, seksi, luovuuden virta, viehättyminen, kiihottuminen, seksuaalinen synkronia ja ymmärtäminen/hyväksyminen).
Samaa sukupuolta olevien heteroiden välillä tätä voidaan tarkastella vaikkapa tällaisella ajatusleikillä: Mitä sallisin itseni tuntea, jos hän olisi vastakkaista sukupuolta?
5. alue:
Energeettinen yhteys (sielujen kommunikaatio, telepatia, aiempien elämien yhteydet). Tämän kanssa kannattaa olla todella tarkkana, jos koet tämän mielekkääksi tavaksi tarkkailla.
Tämä sotkeutuu todella helposti psykologisiin tekijöihin ja vaatii edistynyttä itsetuntemusta ja eheyttä, jotta erottaa psykologiset tekijät ja mielen ilmiöt edellä mainittujen havainnoinnista. Mieli luo hyvin helposti omia tarinoitaan. Eikä siinä mitään, mutta niiden varaan ei kannata liikaa nojailla.
6. alue:
Henkinen ikäero (henkisen kasvun vaihe, henkinen ja psyykkinen kyvykkyys, kyky tunnistaa, käsitellä ja kohdata omia sisäisiä prosesseja, tunnetaidot, aivojen kehitys ja aivoyhteydet).
Millaiset tunnetaidot meillä on? Olemmeko tehneet henkilökohtaisen kasvun työtä ja miten? Yksipuolisesti vai monipuolisesti? Toimivatko omien aivojemme eri osat yhteen kuten olisi optimaalista (lisko- tunne- ja järkiaivot) ja miten kehitämme yhteyksiä? Millaiset hermoverkot aivoissamme on ja miten muokkaamme niitä?
Kehittyvä ihmissuhde taito
Haluan alleviivata, että tarkoitus EI ole etsiä samanlaisuuksia tai määritellä hyvää ja huonoa tai oikeaa ja väärää vaan vain havainnoida ja tarkastella. Erilaisuus on rikkaus, se on merkittävää ravintoa elämälle. Se kuinka analysoida ja erotella, mitkä asiat ihmissuhteissa yhdistävät ja erottavat, mikä on mahdollisuus ja mikä uhka, onkin sitten toisen artikkelin aihe.
Näiden kuuden alueen havainnoinnin avulla voimme tulla tietoiseksi ja löytää parhaimmillaan joitain aivan uusia puolia, hyväksymistä, sallimista ja vapautta suhteisiimme.
On hyvä muistaa se, että havainnoinnin osaaminen on alku oleellisemmalle eli sille mitä havainnot meille kertovat ja miten haluamme vastuullisesti ja rakastavasti ilmiöitä elämässämme luoda ja kehittää?
Tuleeko mieleesi jotain muutakin mikä ei löydy minkään edellä kuvatun kuuden kohdan alta?
Millaisia ajatuksia tai kysymyksiä teksti herättää, ehkä haluat kommentoida jotain. Tai jos sinulla tulee mieleen joku henkilö tai somekanava, mihin haluat artikkelin jakaa, niin kiitos siitä.
Minulle voi myös laittaa suoraan viestiä esimerkiksi instagramin kautta. Kiitos sinulle, kun luit tänne saakka.