Hyvinvoivan ihmisen salaisuus

 

Hyvinvointi on subjektiivinen käsite mutta varmasti meillä kaikilla löytyy siihen liittyen kollektiivisia ajatuksia. Monesti itselleni tulee jostakin ihmisestä mieleen, että onpa hyvinvoivan näköinen! Hyvinvoiva ihminen voi ulkoisesti näyttää miltä tahansa. Yhteiskunnassamme hoikkaa tai sporttista olemusta pidetään automaattisesti hyvinvoivan ihmisen ruumiillistuma. Mutta onko siinä koko totuus?Minullakin oli pitkään uskomus, että vain hoikka tai normaalipainoinen ihminen voi olla tyytyväinen ja hyvinvoiva. Yritin kaikin keinoin kontrolloida ulkoista olemustani ja annoin vaa’an määrittään millaiselta päivä sai tuntua. En ollut ylipainoinen mutta koin olevani sellainen. Välillä olin mielestäni hyvinvoiva mutta jo seuraavassa hetkessä jokin ulkopuolinen asia sai itseni voimaan huonosti.

Hyvinvoiva ihminen pystyy johtamaan omaan tunne-elämäänsä 

Tässä muutamia ajatuksia miltä hyvinvointi tuntuu ja näyttää ihmisen päällä* Ihminen kantaa itsensä hyvin ja on olemuksensa kanssa sinut
* Hän kohtaa toisen olemalla läsnä
* Silmissä on katse joka on suora, lempeä ja aito
* Hän saattaa puhua paljon tai olla hiljaa, tilanteen vaatimalla tavalla
* Hän käyttää vaatteita joissa on värejä ja pukeutuu itselleen sopivalla tavalla
* Hän osaa kuunnella mutta kertoo rohkeasti myös omia ajatuksiaan
* Hänessä energia virtaa vapaasti ja hän on valmis liikkuttamaan kehoansa melkeinpä aina
* Hän osaa ottaa itsensä rennosti, eikä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa omaan elämäänsä
* Hän on iloinen mutta osaa näyttää myös haavoittuvan puolensa esimerkiksi itkemällä
* Hän elää juuri sen näköistä elämää kuin itse haluaa
* Hän selvittää sisäiset ristiriidat nopeasti, sillä hänellä on tiedossaan omat arvot, joiden mukaan hän myös elää
* Hänellä ei ole kehossa suurempia jumitiloja ja puolieroja vaan keho on rento 
—> tunnepatoutumat näkyvät yleensä kehon jäykkyytenä
* Hän ei sairastele paljon 
* Hänen syömänsä ravinto tukee mm. ihon kuntoa sekä energia tasoja
* Hän iloitsee muitten onnistumisesta ja tsemppaa muitaHyvinvointi näkyy sekä fyysisessä olemuksessa mutta myös tunnepuolen hyvinvointi heijastuu ihmisestä läpi.Listasta tuli yllättävän pitkä ja sitä olisi voinut vielä jatkaa. Uskon, että harva ihminen pystyy koko ajan kaikkia näitä kohtia täyttämään. Perusajatus itselläni oli se, että pelkkä ulkonäkö ei aina kerro onko ihminen oikeasti hyvinvoiva. Tunteet ovat energiaa ja ne välittyvät oikeastaan aina ihmisestä muille. Käsittelemättömät asiat ovat ilmoilla, vaikka olemus saattaisi olla iloinen. Olet ehkä kohdannut ihmisen, joka nauraa ja on iloinen, mutta sinulle on saattanut tulla tunne, että kaikki ei ole hyvin. Ilmoilla saattaa olla epämääräinen tunne jostakin asiasta tai tukoksesta, mitä ei järjellisesti pysty perustelemaan. 

Uskon, että emme pysty näyttelemään hyvinvointia. Tässä ajassa olemme saaneet lahjaksi sen, että pystymme alkaa aukaisemaan omaa todellista itseämme. Pystymme myös aistimaan asioita tunnetasolla. Liian usein emme kuitenkaan kuuntele tätä intuitiivista tuntemista vaan yritämme selittää asiat järjen avulla. Hyvinvointia on myös se, että osaamme luottaa tähän järjen vastaiseen ääneen.

Hyvinvointiin liittyy vahvasti myös se, että ihminen tekee niitä asioita mitkä tekevät hänet iloiseksi. Hän on sellaisessa parisuhteessa kuin haluaa olla, hänen talousasiansa ovat kunnossa ja ihmissuhteet tasapainossa. Hyvinvointia voi katsoa monesta eri näkökulmasta. Mitään aluetta emme oikeastaan voi jättää pois laskuista kun puhutaan hyvinnoinnista. Jos jollakin elämän osa-alueella menee huonosti, niin se varmasti vaikuttaa kaikkeen tekemiseen sekä myös ulkoiseen olemukseen.

Hyvinvointi on siis laaja käsite ja siihen liittyy monta elämän aspektia. Itselleni vahva arvo on henkilökohtainen kasvu. Haluan kehittyä ihmisenä elämän joka osa-alueella ja se koskee myös oman itsen tutkiskelua. Tällä hetkellä suurimman tarkastelun ja opiskelun alla ovat tunteet ja niiden käsittely ja ilmentäminen. Kun kasvan ja kehityn ihmisenä, tiedän lisääväni myös omaa sekä muiden hyvinvointia.

Oletko muuten huomannut, että teen hyvinvointivalmennuksia, jossa otetaan ihmisen elämän kokonaisvaltaisuus ja sen osa-alueet huomioon.

<3:lla
Elina

Lämpimästi tervetuloa sähköpostilistalleni, jossa tasaisin väliajoin annan harjoituksia joilla pääset kohtaamaan tunteita syvällisemmin sekä tehtäviä, joiden avulla pääset omaan kehoosi ja sen tuntemukseesi vielä paremmin käsiksi.

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.