Hypopressive- tekniikka on hengitystekniikka yhdistettynä kehonhallintatyöhön. Kehonhallinta on hartiakaaren aktivoimista, selkärangan pidennystä ja painopisteen viemistä eteenpäin ja siihen sitten lisätään voimakas ulos ja sisään hengitys, jonka jälkeen tulee hengityksen pidätys (apnea), joka kohottaa mm. sisäelimiä (=Hypopressive tekniikka.)
Tekniikan kehitti 1980-luvulla Belgialainen fysioterapeutti Marzel Caufriez, jolla oli paljon asiakkaita mm. synnyttäneissä naisissa. Hän halusi asiakkaiden ongelmien kautta löytää toimivan tavan harjoittaa mm. lantionpohjaa. Hän alkoi kehittää kokemuksensa sekä oppimansa pohjalta hengitystekniikkaa, jolla saataisiin tehokkaasti syvätlihakset rangan ympärillä aktivoitua. Lopputuloksena oli Hypopressive- tekniikka, joka pohjautuu syvähengitykseen, jolla pystytätään hallitsemaan ja kannattelemaan koko kehoa aktiivisesti.
Hypopressive- tekniikka tunnetaan myös Low Pressure Fitness- nimellä ja se on kehonhallintaan ja hengitysharjoituksiin keskittyvä liikuntamuoto. Sillä pyritään saamaan korsetti (core) niin pitäväksi, että selkäkivuilta ja muilta haasteilta vältytään. Tekniikkaa voidaan käyttää vammojen ennaltaehkäisyyn mutta myös kuntoutus tarkoitukseen, johon se soveltuu erityisen hyvin, sillä se on erittäin hellävaraista.
Lantionpohjan kuntoutus ja harjoittaminen on erittäin haasteellista sen vuoksi, että ulkoapäin et pysty sanomaan tekeekö ihminen harjoitukset oikein. Lantionpohjaan erikoistuneet fysioterapeutit sanovat, että vaikka asiakas kokee tekevänsä lantionpohjaharjoituksen oikein, ovat he nähneet erilaisin mittauksin, että se pitää harvoin paikkansa. Synnytyksen jälkeen lantionpohja on todennäköisesti venyttynyt vauvamahan johdosta ja monet synnyttäneet alkavat oireilla synnytyksen jälkeen mm. virtsankarkailulla ja alanselän kipuiluilla.
Synnytyksen jälkeen virtsankarkailu ja lantionpohja ongelmat eivät ole normaaleja, vaikkakin ne ovat hyvin yleisiä
– ennalta ehkäisee vammojen syntyä, etenkin alaselän haasteet
– vilkastuttaa ja parantaa aineenvaihduntaa
–>jos teet aamulla niin se piristää hapen lisääntymisen ansiosta
– hengitystekniikka paranee ja syvenee
– raskauden jälkeen saadaan mahdollinen erkauma korjattua ja hermotus palaamaan
– seksielämä paranee alapään tunnon ja verenkierron parantuessa
– urheilu suorituksista tulee hallitumpaa ja turvallisempaa
– miehillä eturauhas vaivat helpottuvat
Nyt tarkemmin itse tekniikkaan, joka on äärimmäisen yksinkertainen. Se perustuu vatsaontelon sisäiseen paineeseen. Kun palleahengityksen avulla saadaan alipaine (vatsa menee sisäänpäin) aikaiseksi vatsaonteloon, niin se nostaa lantionpohjan automaattisesti ylöspäin eli juuri oikeaan suuntaan. Ylipaine (vatsa pyöristyy) puolestaan työntään lantionpohjaa alaspäin, jolloin se joutuu venyttyneeseen tilaan ja heikentää sen toimintaa.
Tekniikkaa on vaikea kuvailla mutta tässä yksinkertaistettuna asia
–> Ensiksi vedetään nenän kautta keuhkot täyteen ilmaan
–> sitten puhalletaan kevyesti ulos, pyrkien tyhjentämään keuhkot kokonaan
–> viimeiseksi pidätetään hengitystä (apnea) niin kauan kuin pystytään, levittäen samalla kylkiluita ulospäin
Samalla voidaan ajatella että torso pitenee, joka saa lihaksiin tonusta lisää.
Hengityksen pidättäminen ja kylkiluiden samanaikainen avaus (sisäänhengityslihasten aktivoiminen/ valesisäänhengitys) luo vatsaonteloon alipaineen joka vetää lantionpohjan automaattisesti ylöspäin
Aion keskittyä vatsalihas harjoituksissa tulevaisuudessa ainoastaan hengitys harjoituksiin, jolla uskon pääseväni omaan tavoitteeseeni
<3:lla
Elina