Hypopressive- hengityskurssi eli taas ollaan lantionpohjan asialla

 

Tässä postauksessa kerron tarkemmin Hypopressive- hengitystekniikasta. Saat hyviä vinkkejä mm. lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen toimintaan. Kerron myös mitä muita hyötyjä ylipäätänsä syvähengityksessä on. Lopussa on myös video, jossa pääset todistamaan millaisessa kunnossa coreni on tällä hetkellä niin ulkonäöllisesti kuin toiminnallisesti.Osallistuin pari viikkoa sitten  Hypopressive- hengitys ja kehonhallinta kurssille. Tämä hengitysmuoto tunnetaan myös nimellä Low Pressure Fitness, suomennosta tämä yksinkertainen mutta tehokas harjoitusmuoto ei ole vielä saanut, mutta eiköhän sekin asia ajan kanssa korjaannu.  

​Hypopressive- tekniikka  on hengitystekniikka yhdistettynä kehonhallintatyöhön. Kehonhallinta on hartiakaaren aktivoimista, selkärangan pidennystä ja painopisteen viemistä eteenpäin ja siihen sitten lisätään voimakas ulos ja sisään hengitys, jonka jälkeen tulee hengityksen pidätys (apnea), joka kohottaa mm. sisäelimiä (=Hypopressive tekniikka.)

Tekniikan kehitti 1980-luvulla Belgialainen fysioterapeutti Marzel Caufriez, jolla oli paljon asiakkaita mm. synnyttäneissä naisissa. Hän halusi asiakkaiden ongelmien kautta löytää toimivan tavan harjoittaa mm. lantionpohjaa. Hän alkoi kehittää kokemuksensa sekä oppimansa pohjalta hengitystekniikkaa, jolla saataisiin tehokkaasti syvätlihakset rangan ympärillä aktivoitua. Lopputuloksena oli Hypopressive- tekniikka, joka pohjautuu syvähengitykseen, jolla pystytätään hallitsemaan ja kannattelemaan koko kehoa aktiivisesti.

Hypopressive- tekniikka tunnetaan myös Low Pressure Fitness- nimellä ja se on kehonhallintaan ja hengitysharjoituksiin keskittyvä liikuntamuoto. Sillä pyritään saamaan korsetti (core) niin pitäväksi, että selkäkivuilta ja muilta haasteilta vältytään. Tekniikkaa voidaan käyttää vammojen ennaltaehkäisyyn  mutta myös kuntoutus tarkoitukseen, johon se soveltuu erityisen hyvin, sillä se on erittäin hellävaraista. 

Lantionpohjan kuntoutus ja harjoittaminen on erittäin haasteellista sen vuoksi, että ulkoapäin et pysty sanomaan tekeekö ihminen harjoitukset oikein. Lantionpohjaan erikoistuneet fysioterapeutit sanovat, että vaikka asiakas kokee tekevänsä lantionpohjaharjoituksen oikein, ovat he nähneet erilaisin mittauksin, että se pitää harvoin paikkansa. Synnytyksen jälkeen lantionpohja on todennäköisesti venyttynyt vauvamahan johdosta ja monet synnyttäneet alkavat oireilla synnytyksen jälkeen mm. virtsankarkailulla ja alanselän kipuiluilla.

Synnytyksen jälkeen virtsankarkailu ja lantionpohja ongelmat eivät ole normaaleja, vaikkakin ne ovat hyvin yleisiä

Jos lantionpohjaa treenataan väärin, ovat ongelmat haastava korjata. Voimme puskea lantionpohjaa väärään suuntaan eli alaspäin, vaikka sitä täytyisi nostaa ylös päin ns. hissiefekti. Varsinkin jos tuntuma on lantionseudulla kadonnut, on asiaa hankala hahmoittaa. Ryhti- ja  rangan ongelmat johtuvat yleensä sisäisen tuen puutteesta.  Lantionpohjan heikolle kunnolle on puolestaan monta selitystä, esimerkiksi ylipaino, liikkumattomuus ja tupakointi.
Picture

 Aihealue kiinnostaa ja sali olikin täynnä innokkaita hengitystekniikan opiskelijoita.Hypopressive- tekniikan hyötyjä
ennalta ehkäisee vammojen syntyä, etenkin alaselän haasteet
– vilkastuttaa ja parantaa aineenvaihduntaa
–>jos teet aamulla niin se piristää hapen lisääntymisen ansiosta
– hengitystekniikka paranee ja syvenee
– raskauden jälkeen saadaan mahdollinen erkauma korjattua ja hermotus palaamaan
– seksielämä paranee alapään tunnon ja verenkierron parantuessa
– urheilu suorituksista tulee hallitumpaa ja turvallisempaa
– miehillä eturauhas vaivat helpottuvat

Nyt tarkemmin itse tekniikkaan, joka on äärimmäisen yksinkertainen. Se perustuu vatsaontelon sisäiseen paineeseen. Kun palleahengityksen avulla saadaan alipaine (vatsa menee sisäänpäin) aikaiseksi vatsaonteloon, niin se nostaa lantionpohjan automaattisesti ylöspäin eli juuri oikeaan suuntaan. Ylipaine (vatsa pyöristyy) puolestaan työntään lantionpohjaa alaspäin, jolloin se joutuu venyttyneeseen tilaan ja heikentää sen toimintaa.

Tekniikkaa on vaikea kuvailla mutta tässä yksinkertaistettuna asia
–> Ensiksi vedetään nenän kautta keuhkot täyteen ilmaan
–> sitten puhalletaan kevyesti ulos, pyrkien tyhjentämään keuhkot kokonaan
–> viimeiseksi pidätetään hengitystä (apnea) niin kauan kuin pystytään, levittäen samalla kylkiluita ulospäin

Samalla voidaan ajatella että torso pitenee, joka saa lihaksiin tonusta lisää.

Hengityksen pidättäminen ja kylkiluiden samanaikainen avaus (sisäänhengityslihasten aktivoiminen/ valesisäänhengitys)  luo vatsaonteloon alipaineen joka vetää lantionpohjan automaattisesti ylöspäin

Harjoitus voidaan tehdä kätevästi missä tahansa mutta yleensä on hyvä aloittaa rauhallisessa paikassa ilman kiireen tuntua. Helpoimmin pääset liikkeelle makuuasennosta, sillä silloin sinun ei tarvitse hallita kehossasi muita lihaksia. Alkuun harjoitus voi kestää 10-20 minuuttia mutta kun tekniikka on hallussa, kannattaa tehdä yli 20 minuutin harjoituksia. Ennen harjoituksen tekemistä ei kannata syödä, sillä vatsalaukkuun tulee aivan varmasti painetta.
Picture

Hypopressive- opettaja  Suvi-Maria Helin saapui opettamaan meitä Espanjasta saakkaOlen itse tehnyt nyt muutaman viikon hengitysharjoitteita pääsääntöisesti aamulla noin 10-20 minuutin pätkissä 5 kertaa viikossa. Tunnen jo kuinka ryhtini on parantunut sekä keskikehoni jämäköitynyt. Kurssilla sain oivalluksen siitä, että suoria vatsalihaksia ei ole tarvetta harjoitella jos tavoitteena on ainoastaan toimiva kivuton keskikeho. Suorien vatsalihasten harjoittamisessa (mm. istumaannousut) piilee myös se vaara, että lantionpohjaa puskee automaattisesti väärään suunta, jolloin se ei luonnollisesti tee hyvää syville lihaksille.

Aion keskittyä vatsalihas harjoituksissa tulevaisuudessa ainoastaan hengitys harjoituksiin, jolla uskon pääseväni omaan tavoitteeseeni

Tekniikka kolahti sen verran hyvin minuun, että tulen tekemään videoita aiheeseen liittyen, kun saan siitä vielä itse lisäkokemusta. Tällä hetkellä tuntuu, että olen oikeilla jäljillä lantionpohjan ja core lihasten harjoittamisen kanssa ja harjoitteleminen on tuottanut jo tulosta! Yllätyksekseni itselläni oli vatsalihasten erkaumaa synnytyksen jäljiltä ja haluankin ehdottomasti saada sen hoidettua kuntoon, että se ei ala oireilla kunnolla myöhemmin. 
Laittakaa tämä tekniikka korvan taakse muistiin, etenkin jos teillä on lantionpohjan kanssa haasteita. Hengittäminen itsessään on jo aivan valtavan tärkeä elementti kun puhutaan hyvinvoinnista ja terveydestä. Stressissä ja kiireessä  hengitys muuttuu usein  pinnallikseksi, jolloin kehomme ei poista kunnolla kehostamme hiilidioksidia ja emme puolestaan saa kunnolla happea verenkiertoomme. Vaikka tekniikka jäisi vielä hieman epäselväksi, voitte kaikki aloittaa ihan kunnon syvähengityksiä tekemällä ja samalla fiilistelemällä kehonne tuntemuksia kaikella hyväksynnällä ja rakkaudella!

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.