Huomio etenkin raskaana olevat sekä synnyttäneet! Lantionpohja asiantuntijan haastattelu (Mari Gren)

 

Lantionpohjan eli rakastelulihasten toiminta on kiinnostanut minua jo hyvän tovin. Lantionpohjan hyvä kunto vaikuttaa positiivisesti moneen asiaan elämässä ja sen takia niistä on todella tärkeä pitää hyvää huolta.Itselleni on jonkinlainen tieto-taito liittyen syvien lihasten toimintaan ja kuntouttamiseen, mutta asiansa osaava fysioterapeutti pystyy tarkistamaan ja tutkimaan huomattavasti ammattitaitoisemmin millainen olemassa oleva tilanne on. Ohjaankin omia asiakkaitani aina käymään osaavalla fysioterapeutilla, jos oma tieto-taitoni ei riitä asiakasta auttamaan.

Mutta nyt itse haastateltavaan eli lantionpohja expertiin Mariin. Häneen sain tutustua meidän äitiyden voima-kurssilla puolitoista vuotta sitten. Hän on tosi mukava ja helposti lähestyttävä aurinkoinen persoona. Voin lämpimästi suositella hänen fysioterapia palvelujaan kaikille, jotka kärsivät raskauden aikaisista ongelmista lantion alueella tai sitten synnytyksen jälkeen.

Tässä haastattelu!

Kerro hieman itsestäsi ja taustastasi.
Olen Mari Grén, äiti ja vaimo. Olen tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutuksesta innostunut fysioterapeutti. Oman raskauden myötä kiinnostuin raskauden aikaansaamista muutoksista kehossa, miten kehoa voi tukea raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen, mitä oireita muutokset saattavat aiheuttaa ja miten niitä voisi hoitaa.

Keillä kaikilla voi olla ongelmia lantionpohjassa ja miten se ilmenee?
Lantionpohjan toimintahäiriöitä voi esiintyä kenellä tahansa, miehellä, naisella, aikuisella tai lapsella. Lantionpohjan ongelmia on jopa kolmanneksella aikuisista naisista jossakin elämänvaiheessa. Lantionpohjan toimintahäiriö voi ilmetä lantionpohjan kipuna esimerkiksi yhdynnän aikana, virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvinä haasteina sekä emättimen laskeumana.

Picture

Millaiseen rasitukseen lantionpohja ja syvät lihakset joutuvat raskaana ollessa?
Lantionpohja on kirjaimellisesti lantion pohja, lihasten tehtävänä on kannatella vatsan ja lantion alueen elimiä. Raskausaikana kasvava kohtu aiheuttaa mekaanisen paineen lantionpohjan kudoksille ja muuttunut hormonitoiminta rentouttaa lantionpohjaa. Esimerkiksi relaksiini hormonin tehtävä on valmistaa kehoa synnytystä varten rentouttamalla juuri lantionpohjan lihaksia, kohdunkaulaa sekä myös niveliä ympäröiviä tukikudoksia. Raskausaikana onkin yhtä tärkeää harjoitella lantionpohjan rentouttamista kuin vahvistamista.Pystyykö raskaana oleva vaikuttamaan itse liitoskipuihin?
Liitoskipujen hoitoon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Itse voi koittaa tasapainottaa lantion alueen heikkoja tai kireitä lihaksia aktivoiden ja rentouttaen, erityisesti alaselkää, pakaroita, lantionpohjaa ja lonkankoukistajia. Lantion alueen kuormituksen vähentäminen esimerkiksi välttämällä pitkiä kävelylenkkejä, kyykkäilyä, rappusten kulkemista ja sopivien lepoasentojen löytäminen voi helpottaa. Joillekin sopii hyvin raskausajan tukivyö. Jos omat keinot eivät riitä voidaan fysioterapiassa yksilöllisesti kartoittaa harjoitteita, tehdä rentouttavaa hierontaa ja lempeää mobilisointia.

Miten synnytys vaikuttaa lantionpohjaan?
Alatiesynnytyksen aikana lantionpohjan lihakset venyvät ja emättimen tilavuus kolminkertaistuu sikiön syntyessä. Repeämiä lantionpohjan lihaksiin voi tulla venytyksen seurauksesta sekä toimenpiteiden aiheuttamana. Vauriota voi tulla lihas-, side- ja hermokudokseen. Synnytyksen jälkeen noin vuorokauden kuluttua onkin hyvä alkaa herättelemään lantionpohjan lihaksistoa. Lantionpohjan lihasten palautuminen voi viedä useamman kuukauden ja joillekin jää toimintahäiriötä ilman aktiivista kuntoutusta.

Millaisia liikkeitä ei suositella tehtäväksi, jos on erkauma tai synnytyksestä vähän aikaan? Ja kuinka kauan kannattaa varata aikaa synnytyksestä palautumiseen?
Jos synnytyksestä on vähän aikaa ja vatsalihakset eivät ole palautuneet, tulee välttää raskaita ponnistuksia missä vatsaontelon sisäinen paine kasvaa. Tälläisiä liikkeitä ovat esimerkiksi painavien esineiden nostaminen, voimakkaat kiertoliikkeet, syväkyykyt ja maastavedot. Kannattaa välttää myös liikkeitä, missä kohdistuu voimakas paine vatsalihaksille. Näitä ovat esimerkiksi vatsarutistukset ja lankutukset. Hyppyjen tekemisen ja juoksemisen voi aloittaa lihaksiston palauduttua kunnolla.
Suorien vatsalihasten erkauma on luonnollinen ilmiö raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Suurimmalla osalla vatsalihakset palautuvat spontaanisti 2-3 kuukauden aikana synnytyksen jälkeen. Tänä aikana on suositeltavaa keskittyä palautumiseen ja kehonhuoltoon, tukilihasharjoitteisiin, erityisesti lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen aktivoimiseen ja ryhdin kohentamiseen.  Varsinkin jos tykkää kovasti urheilla, on hyvä panostaa kehonhallinnan palautumiseen ja kehittämiseen tässä kohtaa, ettei liian varhain aloitettu tiukka treeni kostaudu myöhemmin esimerkiksi selkäkipuina tai rasitusvammoina. Jumppaamisen tehokkuuden määrittelee oma keho ja sen viestit. Jos ei ole varma lihaksiston palautumisesta tai valmiudesta harrastuksiin, kannattaa tulla fysioterapeutin vastaanotolle!

Nyt vasta aletaan puhumaan enemmän lantionpohjasta ja sen harjoittamisesta. Kuinka kauan tämä tärkeä asia on ollut täällä Suomessa tiedossa?
En osaa sanoa miten asia on ollut tiedossa Suomessa. Itselleni asia on ollut tuttu liikunnanohjaus taustan ja ammattini myötä. Hienoa on se, että asiasta on alettu yleisellä tasolla puhua ja kirjoittaa viime vuosien aikana.

Olen kuullut, että Saksassa synnytyksen jälkeen määrätään kaikille naisille fysioterapeutille aika tarkistuttamaan lantionpohjan kunto. Millä tolalla Suomessa on asiat tällä hetkellä esim. neuvolassa? 
Saksassa on hyvä käytäntö, koska lantionpohjan toimintakyvyllä on oleellinen vaikutus naisen hyvinvointiin.  Omakohtaisten kokemusten perusteella neuvolasta voi saada ohjeistuksen aiheeseen liittyen, mutta kaikkien synnyttäneiden kohdalla se ei riitä.

Picture

Mitä hyötyjä on lantionpohjan vahvistamisesta terveydelle?
Lantionpohjan lihaksiston harjoittamisessa on vahvistamisen lisäksi keskeistä rentouttaminen. Joskus lihakset voivat oireilla yliaktiivisuuden vuoksi. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ehkäisevät virtsan – ja ulosteenpidätysongelmia ja emättimen laskeumia, tukevat lanneselkää ja vartalonhallintaa, ovat merkittävässä roolissa seksuaalitoiminnoissa ja – nautinnossa. Keskeisiä asioita terveyden kannalta!Kenelle lantionpohjan vahvistamisessa on hyötyä?
Miehille ja naisille, kaikissa elämäntilanteissa.

Miten voi itse todeta syvien lihasten kunnon vai kannattaako käyttää ammattilaisen näkemystä siinä?
Syvien lihasten heikkous voi oireilla monin tavoin. Suosittelen ammattilaisen puoleen kääntymistä jos kehossa on kipuja, jumeja, liikerajoitusta arjen toimissa tai treeneissä ☺

Picture

Fysioterapeutti Mari Gren ottaa vastaan asiakkaita Aktiivi Fysioterapiassa Tampereella ja hänet tavoittaa numerosta 040-4183883Jos epäilet, että sinulla on erkauma tai lantion alueesi kipuilee raskaana tai synnytyksen jälkeen, niin suosittelen hoitamaan asian mahdollsimman nopeasti osaavan fysioterapeutin avustuksella.

Tulossa on myös lantionpohja aiheeseen liittyvä video Marin kanssa, joten pysythän kuulolla jos asia koskee sinua yhtään!

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

 • Tarvitsetko yritysten laina? Yrityksemme nimi on zion rahoituspalveluja rajoitettu, annamme lainaa kiinnostuneille asiakkaalle, jotka etsivät lainojen parantaa yritysten, voimme auttaa lainan jopa $ 15 miljoonaa dollaria. Voimme auttaa lainaamalla rahaa, käynnistää yrityksen tai laajentaa nykyistä liiketoimintaa, tarjoamme myös henkilökohtaisia lainoja, auto lainat, yritysten lainoja, asuntolainojen, maatalous- lainat, tai lainaa jostain syystä jne Jos tarvitset laina tänään yhteyttä. Voimme lainata jopa 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Lähetä meille soveltaa: zionloanfirm.ltd@gmail.com

 • We offer fresh cut bank instrument for lease, such as BG, SBLC,Lease and Purchase Instruments can be obtained at minimal expense to the borrower compared to other banking options. This offer is opened to both individuals and corporate bodies.
  DESCRIPTION OF INSTRUMENTS
  1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
  2. Currency : USD/EURO
  3. Age of Issue: Fresh Cut
  4. Term: One year and One day
  5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
  6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
  7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
  8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
  9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
  10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
  11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier
  Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request
  Name:Ardan Clooney
  Email:brandfinance33@gmail.com

 • Good Day Sir/Madam: Do you need an urgent loan to finance your business or in any purpose? We are certified,legitimate and international licensed Loan Factory we offer loans to Business firms.interest rate of 1%.
  Available loans we offer are,
  1. Personal Loan
  2. Business Loan
  3. Investement Loan
  – Complete Name:
  – Loan amount needed:
  – Loan Duration:
  – Purpose of loan:
  – City / Country:
  – Telephone:
  Contact us today via:
  bdsfn.com@gmail.com
  anatiliatextileltd@gmail.com
  Get your instant loan approval

 • SIJOITUSVAKUUTUKSET!
  Onko sinulla tuottoisa liikeidea tai olemassa olevaa liiketoimintaa, joka tarvitsee rahoitusta? Autamme yksityishenkilöitä ja yrityksiä saamaan lainoja laajentamaan liiketoimintaa ja luomaan uuden liiketoiminnan, joka on $ 2,000.00 – $ 20,000,000.00. Hanki rahoitusta kohtuuhintaan 2 prosentin korolla.
  Saat lisätietoja lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: dominionloanfirm.ltd@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.