Herkkyytesi voima – kurssilla

Vietin kuluneen viikonlopun Helsingissä tutun kouluttajani, Heli Heiskasen Herkkyytesi voima – peruskurssilla. Vaikka hyvin paljon kurssin asiasta oli ennestään tuttua, sain paljon juuri tässä hetkessä tarvittavaa vahvistusta siihen, että olen menossa oikeaan suuntaan. Olen elämässäni taas pienessä murrosvaiheessa ja viime aikoina on pitänyt sanoa ei asioille, jotka eivät enää palvelleet. Ulkoisestikin muutoksia tapahtuu paljon, mutta niistä kerron jossain vaiheessa tarkemmin myöhemmin. 

Kurssilla oli upea nähdä, kuinka ihmiset rentoutuivat hyvin nopeasti ja pääsivät olemaan omia itsejään. Helillä on taito luoda lämmin ilmapiiri ja oikein kannustaa omana itsenä olemiseen. Monella olikin kyyneleet herkässä jo alkuesittelyssä. Erityisherkkyys ja herkkyyden tunnistaminen ja sen “salliminen” on vielä niin uusi asia etenkin täällä Suomessa. Monet kokivat suurta helpostusta nähdessään ja kokiessaan, että ei olekaan yksinään ollut “outolintu”, vaan että meitä on muitakin – ja paljon! 

Kurssilla käytiin läpi mm. erityisherkkyyden ominaispiirteitä sekä sitä, mitä tapahtuu, jos herkkyyttä ei huomioida ja tietenkin paljon sitä, miten herkkyyden voi kääntää voimavaraksi ja vahvuudeksi. Tämä viimeisin olikin varmasti kurssin olennaisin asia ja sain olla todistamassa, kuinka ihmisten silmät loistivat kurssin loppupuolella. “Saan oikeasti olla oma herkkä itseni ja se on vielä vahvuus!” Monella herkällä – itseni mukaanlukien – on kulunut älyttömästi energiaa ja voimia yrittäessään sopeutua massaan ja pyrkiessään eroon “haittaavista ja rajoittavista” piirteistään. Yhtäkkiä saammekin tukea sille, että nämä ominaisuudet ovatkin tärkeitä ja hyvin tarvittavia tässä maailmassa, jossa kovuus jyrää. Monet herkät eivät vielä vain ole löytäneet paikkaansa, missä kykyjään voisivat hyödyntää. Uskon itse siihen, että kun vain ottaa oikeita askeleita ja keskittyy oman hyvinvointinsa lisäämiseen, myös selkeämpi “paikka” alkaa muodostua itsestään. 

Kuten aiemmin olen kirjoittanut aiheesta, erityisherkkä ihminen kuormittuu huomattavasti helpommin, kuin vähemmän herkkä, koska hänellä on herkempi hermojärjestelmä. Stressitasot nousevat helposti liian kovaksi silloin, kun elämässä on liikaa stimulaatiota (kuten työpaineita, melua, huonoa tai stimuloivaa ruokaa, ihmisiä, ärsykkeitä ja mitä vaan, mikä aktivoi hermojärjestelmän). Myös erilaiset myönteiset ja kielteiset asiat ja ärsykkeet virittävät, sekä myös uudet asiat. Nämä voin kaikki allekirjoittaa täysin.

Uuden asian “ärsytyksestä” onkin itselläni läheinen esimerkki. Saimme juuri oman asuntomme myytyä vihdoista viimein ja se tapahtui lopulta aika yllättäen saadessamme samana viikonloppuna kolme hyvää tarjousta asunnosta. Asiahan oli loistava, koska olimme niin pitkään myyneet asuntoamme, mutta itsellä tuli positiivisen reaktion lisäksi myös valtava kuormitusreaktio. Pää tavallaan aloittaa oman “shown” ja alkaa pommittaa kysymyksillä: no minne sitten mennään, mitä tässä nyt tapahtuu, mitkä vaihtoehdot meillä on, kuinka kiire jne. Ei tavallaan voi ottaa asiaa rennosti ollenkaan, vaikka kuinka yrittää ja haluaa. 

Erityisherkillä olisikin tärkeä tunnistaa oma tilansa ja sen, kuinka virittynyt on juuri nyt. Levon tarve on vähemmän herkkiin verrattuna selvästi suurempi ja myös tarve saada aikaa ja tilaa omille ajatuksille. Jos elämässä tapahtuu paljon, pitää tunnistaa, miten voisi muokata elämänsä vähemmän kuormittavaksi. Pitää uskaltaa sanoa ei asioille, jotka lisäävät stressiä ja panostaa asioihin, jotka palauttaa. Hyvä muistisääntö onkin, että “mitä pidempi kuormitus, sitä suurempi palautuminen” ja tämä koskee toki kaikkia ihmisiä, mutta etenkin herkkiä. Ihminen, joka on joutunut burn outtiin asti, ei palaudu sieltä hetkessä. 

Yksi tärkeä seikka itselleni kurssin annista onkin seurava kuva, johon on listattuna herkän ihmisen tarvetorni. Tornissa asioiden tärkeys menee alhaalta ylöspäin. Jos muutama palikka puuttuu (etenkin alaosasta), torni “huojuu” ja elämä on varmasti epätasapainossa. 

Saatkohan selvää käsialastani? PS= parisuhde. 

Picture

Herkkänä vanhempana ei ole aina helppoa saada tarpeeksi unta, rentoutusta, “pelkkää” olemista ja aikaa omille ajatuksille. Mutta vasta kun ne ovat kunnossa, on meillä resursseja myös parisuhteelle, muille ihmisille ja lapsillemme. Ennen sosiaalisia kontakteja tulivat vielä fyysiseen terveyteen liittyvät seikat. Ei siis ole varmasti mikään peace of cake – torni modenin maailman vaatimuksissa. Itsellänikin on suht rankat vuodet takana ja vaikka enimmäkseen tunnen oloni hyväksi ja terveeksi, tiedän, että menen helposti yli, jos en panosta tarpeeksi tornin alla oleviin seikkoihin. 

Uskon itse, että voimme kuitenkin valita paljonkin, millaiseksi elämämme rakennamme. Meidän ei tarvitse eikä pidä mennä valtavirran tai muiden odotusten mukana, tällöin usein vain kuormitamme itseämme eikä meillä ole todellisesti paljon annettavaa maailmalle. Jos huomioimme tarpeemme ja osaamme muokata elämämme niin, että se palvelee ensisijassa meidän omaa hyvinvointiamme, niin tästä käsin meillä onkin paljon annettavaa muille. Tärkeää olisikin tunnistaa ne asiat elämässämme, jotka antavat meille energiaa, eivätkä vie omaa voimaamme pois. Tätä harjoittelimme kurssilla mm. tutun elämänympyrä – tehtävän muodossa. Tunnistamisen jälkeen asiat tietenkin viedään käytäntöön. 

Herkistä ihmisistä noin 70% on enemmän introvertteja ja viihtyvät hyvin yksin ja monet sosiaaliset tilanteet voivat ahdistaa heitä. Itsekin viihdyn isommassa ryhmässä sivummalla, tarkkailijan roolissa. Tutustun mielummin kahdenkesken ihmiseen, kuin “small talk” – tyyppisessä tilanteessa. Haluan nähdä ihmisestä enemmän ja täten antaa itsestänikin enemmän. On kuitenkin tärkeä huomata, että mikään tapa olla sosiaalisesti tai yleensäkään luonteenpiirre ei välttämättä ole toista parempi. Tärkeintä olisi hyväksyä oma tapansa ja toisen tapa, ne eivät välttämättä kohtaa, eikä niiden pidäkään. 

Takana on antoisa kurssi ja minun elämässäni aurinko paistaa monesta suunnasta. Suosittelen ehdottomasti tätä kurssia, mikäli tunnistat itsestäsi erityisherkkyyden piirteitä! Kurssin suurta antia on se, että asiat jaetaan porukassa, joka jakaa hyvin monet ajatuksesi ja tunteesi! Myös Helin intuitiivisen parantajan koulutus oli minulle hyvin antoisa ja antoi paljon eväitä itsetuntemukseen, menneisyyden läpikäymiseen ja tunteiden vapauttamiseen, energiatyöskentelyyn ja paljon muuhun!

Ps. Herkkyyden ei tarvitse ole niin vakavaa, kuten tästä voi huomata 😉

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.