Fokuksen Voima

 

​Mihin sinä keskityt juuri tällä hetkellä? Tiedätkö palveleeko tämän hetkinen keskittymisesi niitä tavoitteita, mitä elämässäsi haluat?Kun ihmisellä on oikea fokus elämässään, hän on läsnä siinä, missä on. En tiedä itse oikeastaan mitään parempaa, kuin olla läsnä – ei ole tarvetta muuttaa mitään – olosuhteita, ihmisiä ympärillä – on tyytyväinen elämään juuri nyt. Kun löysin läsnäolon voiman, löysin tarkoituksen elämälleni. Löysin kotiin – enää ei ollut mitään “sitten kun” asioita tavoiteltavana, kun elämä tapahtuikin tässä ja nyt. 

Oli helppoa olla läsnä ja fokusoitunut, kun oli paljon aikaa itselle ja vähän ulkoisia vaatimuksia. Lasten, todellisten opettajien tultua maailmaan läsnäolon taito on todella joutunut koetukselle ja on saanut tehdä töitä, jotta kaoottisimmissakin olosuhteissa voisi olla läsnä ja kiinni sisäisessä rauhassa. Kyllä – se on mahdollista, ei aina, mutta jo monesti. 

Tässä yksi lempisitaateistani – jonka olen aiemminkin laittanut mm. synnytysjuttuihin liittyen 🙂

Oman kokemukseni kautta läsnäolo mahdollistuu, kun opimme tasapainottamaan hyvänlaisen kontrollin ja kontrollista irtautumisen, antautumisen. Tämä liittyy myös feminiinisen ja maskuliinisen puolen tasapainoon. Jos meillä ei ole mitään suuntaa ja tavoitteita elämässä – helposti ajelehdimme liikaa hetkessä fiiliksen mukaan ja sitten ihmettelemme, kun emme pääsekään kohti tavoitteitamme. Kun teemme sisäistä priorisointia – mitkä asiat ihan oikeasti puhuttelevat sydäntäni ja mitä ihan oikeasti haluan elämässä – ja mille tällöin sanotaan EI, voimme keskittyä oleelliseen, olla tässä hetkessä ja kulkea kohti tavoitteitamme samaan aikaan. Kun itse kadotan fokuksen, ajaudun “väärään” ohjaukseen, saan seurakseni tunteita, jotka paljastavat, että nyt ei ehkä olla ihan linjassa. Onneksi aina voi vaihtaa suuntaa! Olemme täällä oppimassa, emme tulemassa täydellisiksi. Voimme kuitenkin tehdä parhaamme – tässäkin. Fokus liittyy oikeanlaiseen mielemme hallintaan. Jos emme hallitse mieltämme, mielemme hallitsee meitä. Voimme hallita mieltämme mm. siinä, mihin keskitämme huomiomme. Jos emme tietoisesti keskity oikeisiin asioihin:

– Toistamme vanhoja, samoja ajatusratoja – ja tunnekaavoja
– Vajoamme helposti epätoivoon ja negatiivisuuteen
– Olemme helposti muiden ihmisten ja ympäristön tarpeiden vietävissä

Sain viime viikolla hyvän esimerkin fokuksen voimasta, ollessani kohtaamassa pelkoani Teemu Syrjälän haastattelussa. Kyllä, minulla on esiintymispelko ollut jo nuoresta pitäen ja se on kulkenut mukanani pitkälle aikuisuuteen. Jossain vaiheessa halu kasvaa todelliseksi itseksi ja jakaa ajatuksiani ulospäin tuli kuitenkin suuremmaksi kuin pelottavien asioiden välttely. Siitä lähtien olen aktiivisesti vieraillut epämukavuusalueella. Pyrkinyt näkemään, mitkä asiat haastavat sopivasti ja täten, ollessani suuren osan ajasta mukavuusalueella, kokenut tyytyväisyyttä, merkitystä ja täyttymystä elämästä ja arjesta. Sellaista tunnetta, että ihan oikeasti elää.

Kohdattavat asiat ovat tulleet eteeni pitkälle intuition kautta. Esimerkiksi tähän haastatteluun liittyen yhtäkkiä, asiaa mitenkään ajattelematta sisältäni tuli “viesti”, että tuon haastattelun aika on nyt. Toki Teemu on sanonut, että kerro vaan kun haluat tulla haastateltavaksi jo pari vuotta sitten. Tuolloin en vielä kokenut, että minulla olisi ollut “tarpeeksi” sanottavaa. Asia jäi hautumaan ja ehkä jollain tasolla tiesin, että kyllähän mä siihen menen, mutta päästin irti ajatuksesta, että miksi, miten ja milloin.Sitten jossain kohtaa – viime kesänä – vastaavanlainen tieto pulpahti sisältäni siitä, että tehtäväni olisi tehdä kurssi naiseudesta, feminiinisestä energiasta ja sen vahvistamisesta. Ajatus nostatti innostusta, intohimoa, hämmennystä ja pelkoa. Nämä tunteet ovat jo tuttuja viestejä siitä, että niitä asioita kohti vaan pitää mennä, jotta pysyy elämänvirrassa mukana. Itselleni on jo suhteellisen helppoa jo kirjoittaa blogia ja tuoda sitä kautta sisintäni näkyväksi. Samoin kaikenlainen itse tekeminen, kuten uutiskirjeet sujuvat lähes toisella kädellä, mutta sen sijaan puhuminen ja ihmisten edessä ihan oikeasti näkyväksi tuleminen on ehdottomasti se, missä kysytään että haluatko todella tehdä tätä?

Siitä lähtien kun tajusin, että tuon haastattelun aika on nyt, tuttu pelko herää sisälläni. Pelko asuu vatsan seudulla ja tiedostan sen hyvin. Se on epämukava tunne ja sitä toki haluaisi vältellä. Tälläkin kertaa koitan kuitenkin ystävystyä sen kanssa yhä enemmän, antaa itseni tuntea epämukavuutta ja hyväksyä se. Ei, se ei silti ole helppoa. Myös mieli tulee tottakai väliin kertomaan, että kannattaako tällaista haastattelua edes tehdä. Kuka minä olen mitään sanomaan, olisi niin mukavaa irtisanoutua koko pestistä, kaikesta esilläolosta ja vaikka keskittyä täysin kotiäiteyteen. Pitäisiköhän mennä kuitenkin niihin “normitöihin” – oletko kuullut jotain vastaavaa höpinää? 🙂

Haastattelu tuli ja meni. Pelko oli läsnä, enemmän ja vähemmän. Kuitenkin vähän vähemmän kuin aikaisemmin. Haastattelun jälkeen muutama tunti oli vielä epämääräistä jännitystä ja sekavuutta, mutta sitten jotain purkautui. Tulin kotiin ja olin läsnä lapsilleni taas enemmän kuin pitkään aikaan. Nautin elämästä ja koin suurta merkitystä siitä, miksi haastattelu piti tehdä – käytännössä oli aivan sama tässä kohtaa, miten se on mennyt. Tärkeintä on se, että kohtasin pelkoni ja tulin tutummaksi sen kanssa yhä enemmän. Kun olen tehnyt OIKEITA asioita, vieraillut epämukavuusalueella – viettäessäni kuitenkin suuren osan ajastani mukavuusalueella – niin elämä palkitsee. Voin olla täysillä siinä missä olen nyt. En ole puoliksi lasten kanssa. En ole puoliksi töissä. Minulla on fokus. 

Kun teen oikeita asioita, omalle elämänpolulleni tarkoitettuja asioita ja minulla on fokus kohdillaan, elämä palkitsee sen vahvalla läsnäololla ja merkityksen tunteella elämässäni. Minulla on enemmän annettavaa ympäristölleni. Olen täynnä, elämänenergiaa. Elämän ei ole tarkoitus olla helppoa, pelkojen välttelyä, helpoimmalla pääsemistä.Elämä voi kuitenkin olla enimmäkseen nautinnollista, mutta se edellyttää totuudesta käsin elämistä. Totuus ei ole mukavaa mielellemme – se on fakta. Mielessämme elää ne suojamekanismit, jotka suojelivat meitä lapsena. Mutta niillä harvoin on enäää paikkaansa. Meidän tehtävämme on tunnistaa ne suojamekanismit, piilotetut tunteet ja kohdata ne. Elämä tuo takuulla meille jatkuvasti tilanteita vastaan, jossa se on mahdollista. Askeleet voivat olla hyvin pieniä, mutta ne vievät eteenpäin.

Kun otamme yhden askeleen, meille näytetään seuraava, ennemmin tai myöhemmin. Seuraava, jolla oma potentiaalimme voi paljastuamme vielä enemmän. Seuraava, jolla voimme astua lähemmäksi todellisuutta, lahjojamme ja elämänvirtaa. Sitä kutkuttelevaa kipinää, joka elää myös ihastuessamme uuteen ihmiseen, voimme ruokkia kohtaamalla itseämme ja elämää syvemmin. Pieniä juttuja arjessa. Ne voivat olla näkyväksi tulemista step by step. Ne voivat olla avautumista tärkeän ihmisen läsnäollessa. Ne voivat olla tutustumista omaan seksuaalisuuteen. Ne voivat olla sanomista KYLLÄ – tai EI – asioille, joille yleensä sanomme päinvastoin.

Haastattelun jälkeen itselleni oli selvää se, että haluan kehittää puhetaitojani. Entinen minä olisi sanonut “NOOOT” luokan edessä puhumiselle, esitelmöinnille, muiden arvostelevan katseen alla olemiselle. Nyt olen valmis kurssille. Koska minulla on tarkoitus, joka on suurempi kuin pelkoni.

Näin pidät fokuksen:

– Selkeytä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä elämässäsi nyt?
– Mistä sinun tulee luopua, jotta saat mitä haluat?
– Mihin keskittymällä, kuljet kohti tavoitettasi?
– Mikä on sinun epämukavuusalue, jolla vierailemalla voit kokea elämää täydempänä?

Opi fokusoinnin, mielen hyvänlaisen hallinan taitoa ja yhtä lailla turhasta kontrollista irtautumista paljon lisää Vapauta sisäinen Naisesi – audiokurssilla, jonne VOIT ILMOITTAUTUA HUOMISEEN MENNESSÄ!

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.