Doulatoiminnan tärkeydestä ja synnytyksestä

 

If we are to heal the planet, we must begin by healing birth.” -Agnes Sallet Von Tannenberg.En ole aikaisemmin tehnyt postausta tämän hetken lempiaiheestani eli synnytyksestä. Toimin vapaaehtoisdoulana Tampereen doulapiirissä ja synnytys aihealueena on tullut erityisen tutuksi parin viime vuoden aikana. Olen ollut muutamassa synnytyksessä mukana ja monissa varadoulana. On mahtavaa päästä itse synnytykseen mukaan ja kokea läheltä, ehkä maailman ihanin ja luonnollisin tapahtuma. Vahvoilta tunne elämyksiltä ei voi välttyä.  Olen kiitollinen myös siitä, että olen päässyt tutustumaan ihaniin naisiin ja heidän perheisiinsä. Lämpimän luottamukselllisen suhteen luominen on doulatoiminnan perusta. Se on tietysti myös hyvin mielekästä meille doulille, se on kuin kirsikka kakun päällä, päästä kulkemaan muutaman askeleen perheen kanssa. Itselleni on erityisen tärkeää myös se, että pääsen auttamaan naisia heidän elämän tärkeimmässä tapahtumassa, joka johtaa heidän elämän hienoimpaan ja tärkeimpään tehtävään, äitinä olemiseen.

Kuulin itse ensimmäisen kerran doulasanan ollessani raskauden puolessavälissä. Mieheni ei olisi välttämättä päässyt synnytykseen mukaan, koska hänellä oli juuri lasketunajan aikoihin ulkomaan työreissuja tiedossa. Halusin varmistua etten joutuisi menemään synnyttämään yksin ja niinpä doulatoiminta nousi esiin hyvinkin pian. Mitä enemmän selvittelin asiaa, sitä varmemmin tiesin haluavani doulan synnytyksen mukaan, vaikka mieheni olisikin maisemissa synnytyksen käynnistyessä.

Selvittelin faktoja doulatoiminnasta raskaana ollessani ja lukemani sai minut vakuuttumaan. Viimeistään varmistuin asiasta käydessäni doulaillassa tapaamassa doulia ja kuuntelemassa heidän jutusteluaan. Doulan läsnäolosta synnytyksestä on myös tehty lukuisia tutkimuksia. Doulan läsnäolon on mm. todettu lyhentävän synnytyksen kestoa, tuovan naiselle turvaa ja luottamusta, vähentävän sektion tarvetta ja paljon muuta. Synnyttävä nainen kokee useasti doulan läsnäolon rauhoittavaksi ja voimaannuttavaksi. Doulan ei välttämättä tarvitse edes tehdä mitään, vaikkakin he taitavat useasti lääkkettömät kivunlievitys tekniikat, läsnäolon voimalla on suuri merkitys.

Mielestäni synnytyksestä puhutaan positiivisessa mielessä aivan liian vähän. Keskustelupalstat ovat täynnä negatiivisia synnytyskokemuksia, joka ruokkii jo olemassa olevaa pelonilmapiiriä. Synnytystä pidetään välttämättömänä pahana joka tapahtuu mahdollisesti muutaman kerran naisen elämässä. Sen voi ja kannattaa unohtaa heti, sillä kipu on ollut niin valtava. Itse näen asian toisenlaisten lasien läpi. Synnytys voi olla oikeasti kaunis voimaannuttava kokemus, joka antaa aivan mahtavan alun äitiydelle. Se voi jättää toki myös negatiiviset jäljet muistoihin jos kokemus on ollut traumaattinen. Synnytys olisi hyvä päästä purkaamaan juurta jaksaen jonkun kanssa pari viikon kuluttua synnytyksestä, se vapauttaa tunteet kehossa niin hyvässä kuin pahassa.

Yleinen uskomus tuntuu myös olevan ettei synnytykseen tarvitse valmistautua mitenkään, sillä kätilöt kertovat mitä pitää tehdä. Itse uskon kuitenkin että omatessaan enemmän tietoa faktoista ja synnytyksen kulusta, voi tehdä monipuolisemmin hyviä päätöksiä siitä, mitä kussakin tilanteessa mahdollisesti haluaa. Nainen itse tuntee kehonsa ja halunsa parhaiten, doula eikä kätilö pääse kokemaan synnyttäjän päänsisäisiä tuntemuksia. Synnytyksessä synnyttäjä itse on kehonsa paras asiantuntija. Kaikkien ei ole tarkoitus synnyttää luonnonmukaisesti ja lääkkeillä on paikkansa, mutta on myös hyvä tiedostaa se, että niillä on useasti myös sivuvaikutuksia.

Neuvolasta en kokenut saavani juuri minkäänlaista oleellista tietoa liittyen synnytykseen. Kaikissa kunnissa ilmeisesti järjästetään jonkinlainen synnytysvalmennus mutta taso vaihtelee hurjasti. Mielestäni koulutus, jossa kerrotaan ainoastaan siitä millaisia lääkkeitä on synnytyksessä saatavilla, ei ole kattava. Toivoisin että koulutuksissa annettaisiin perustietoa siitä, mitä naisen kehossa tapahtuu kun synnytys käynnistyy ja mitä kaikkea synnytyksen kulkuun liittyy. Olisi hyvä kertoa myöskin siitä, että kipu saattaa pelottaa mutta se kuuluu asiaan, kuten kaikki muutkin tunteet. Loisteliaaksi koulutus menisi jos esiteltäisiin edes muutama ei-lääkkeellinen kivunlievitys vaihtoehto. Ensisynnyttäjää voitaisiin opastaa myös siinä, ettei kätilöllä ole aikaa todennäköisesti olla synnytysalissa kuin pyörähtämässä. Me käytiin mieheni kanssa Silja Seppäsen järjestämässä synnytysvalmennuksessa ja se kyllä kannatti. Voin suositella valmennusta kaikille lämpimästi!

Useasti olen kuullut sanottavan että synnytys ei ole mahdollista ilman puudutuksia, eikä synnytyssaliin kannata lähteä olemaan sankaritar. Yleinen ilmapiiri taitaa valitettavasti olla kallellaan siihen suuntaan, että vahvat puudutteet ja kipulääkitys kuuluu luonnollisesti nykyaikaiseen synnytykseen. Asiat eivät aina ole kuitenkaan niin, miten juuri sinä uskot niiden olevan. Naisen keho on valtavan viisas ja voimakas. Jos naisella on normaalisti edennyt raskaus, on täysin mahdollista synnyttää ilman vahvoja lääkkeitä. Asiaan tosin täytyy itse uskoa! Onneksi lääkkeettömiä kivunlievietyskeinoja on tarjolla paljon. Tästä voisin tehdä aivan oman postauksen, mutta tässä muutama;  tens-laite, allas, akupunktio ja vyöhykepisteiden painallus, aqua-rakkulat, liike, ääni, mielikuvat, resozo-huivin käyttö, jumppapallon käyttö, kaikenlainen kehollinen rentoutuminen. Itselleni parhaiten toimi äänenkäyttö ja tens-laite.

Ensi viikon lauantaina on Tampereella luomusynnytyspäivä. Suosittelen synnytyspäivää kaikille, jotka suunnittelevat raskautta tai ovat jo raskaana. Luomusynnytyskään ei tarvitse olla päämäärä vaan voit saada ahaa-elämyksiä paljon muustakin. Vertaistuki on kultaakin kalliimpaa!

Nähtävästi juttu rönsyilee ja juttua aiheeseen tulisi enemmänkin. Jätetään tunteita herättävä aihe hautumaan seuraavaan kertaan…

Picture

“If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.” -John H. Kennell, MD
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.