Chakra 101

Tantrassa ja joogassa puhutaan energian virtauksesta, chakroista ja nadeista. Mitä ne oikein ovat? Kerron tässä artikkelissa helpossa muodossa, mitä chakrat ovat ja miksi niistä kannattaa kiinnostua.

Chakrajärjestelmiä on erilaisia. Itse tutustuin chakroihin yli 15 vuotta sitten aloitettuani joogan, mutta sittemmin olen tutustunut niihin myös eri energiahoitojen ja tantran kautta. Tiibetiläisessä chakrajärjestelmässä on 9 chakraa, enkelipiireissä taas puhutaan yleensä 12 chakran järjestelmästä. Jooga ja tantra perustuvat kuitenkin veda-kirjallisuudessa kuvattuun 7 chakran järjestelmään, joten keskityn siihen.

Kuten tiedämme, kaikki koostuu energiasta. Myös kehossamme kulkee energiakanavia, jotka kuljettavat energiaa eri suuntiin. Kiinalaisessa lääketieteessä energiakanavia kutsutaan meridiaaneiksi, intialaisessa perinteessä nadeiksi. Tärkein nadi on selkärankaa pitkin kulkeva sushumna nadi. Sen vasemmalla puolella kulkee ida (feminiinisen energian kanava) ja oikealla puolella pingala (maskuliinisen energian kanava). Ida ja pingala tekevät kahdeksikkoliikettä sushumna nadin ympäri chakrasta toiseen. (Minun mielestäni tuo liike muistuttaa kovasti dna:n rakennetta.)

Eräs keskeinen joogan ja tantristen harjoitusten tavoite on herättää juurichakrassa, selkärangan alaosassa uinuva henkinen ja luova energia. Sitä kutsutaan kundaliniksi, ja sitä kuvataan usein kerällä olevana käärmenä. Tämä kundaliinienergia on myös henkisen kehityksen energiaa. Vaikka mediasta voi saada kuvan, että tantra on vain seksikikkoja, on tantra nimenomaan henkisen kasvun tie, ja sen harjoitukset tähtäävät henkiseen kasvuun sekä tietoisuuden laajenemiseen. Tämän vuoksi on tärkeää saada kundaliinienergia aktivoitua ja nousemaan chakrajärjestelmää ylöspäin aina päälaella sijaitsevaan kruunuchakran asti.  Mukava lisäbonus on se, että kun kundaliinienergia herää ja alkaa nousta selkärangassa ylöspäin sushumna nadia ja chakrajärjestelmää ylöspäin, se lisää seksuaalisuuden, aistillisuuden ja ”mehukkuuden” lisäksi myös yleistä elämänenergiaa ja luovuutta.

Mikä sitten on chakra? Chakra on sanskritia ja tarkoittaa suomennettuna (kulkuneuvon) pyörää tai pyörrettä.

Chakra on fyysisessä kehossa ja energiakehossa sijaitseva energiakeskus. Näitä keskuksia on seitsemän, ja jokaisella chakralla on oma ominaisuutensa, värinsä, äänensä ja tehtävänsä.

  1. Juurichakra eli Muladhara (Root Chakra)
Juurichakra on verevän tummanpunainen.

Juurichakra sijaitsee sukuelinten ja lantion alueella eli alueella, joka ulottuu häntäluusta häpyluuhun. Sen väri on voimakkaan verevän tummanpunainen. Juurichakran kautta meillä on yhteys Äiti Maahan ja omiin juuriimme. Se on perustarpeiden ja perusturvan chakra, ja siihen liittyy eloonjääminen ja pelot. Se on myös seksuaalisuuden keskus. Kun juurichakra on avoin, koemme myös yhteyden toisiin ihmisiin, heimoomme, ja koemme olevamme turvassa. Tämä on dynaaminen, maskuliinisen energian ja eläimellisten viettien keskus.

 

2. Sakraalichakra eli Svadhistana (Sacral chakra)

Sakraalichakra on mehevän oranssi.

Siinä missä juurichakra on dynaaminen ja maskuliininen, sakraalichakra on soljuva ja feminiininen. Sen väri on voimakkaan oranssi. Tämä on tunteiden, aistillisuuden ja luovuuden keskus. Tämä on myös syntymän, kuoleman sekä orgastisen luomisen keskus. Se sijaitsee alavatsassa noin kämmenenleveyden verran navan alapuolella. Naisilla tämän chakran alueella ovat kohtu ja munasarjat. Kun sakraalichakra on avoin ja tasapainossa, ihminen nauttii aistillisuudestaan, luovuudestaan sekä elämän sykleistä ja soljuu kevyen virtaavasti tunteesta toiseen.

 

3. Solar pleksus eli Manipura (Solar plexus)

Solar pleksus on aurinkoisen kirkkaankeltainen.

Manipura chakra eli solar pleksus on kirkkaan keltainen oman voiman ja ilon keskus, joka on pallean alueella. Se on ikään kuin sisäinen aurinko. Se on jälleen maskuliinisen energian keskus (1. , 3. ja 5. chakra ovat maskuliinisen energian keskuksia, 2., 4. ja 6. chakra feminiinisen energian keskuksia.). Vahva manipura chakra auttaa tiedostamaan oman voiman ja asettamaan rajat; se auttaa myös tiedostamaan kuka olen tässä maailmassa.

 

4. Sydänchakra eli Anahata (Heart chakra)

Sydänchakra on vaaleanpunainen ja vihreä.

Sydänchakra sijaitsee rintakehän keskellä. Se on kirkkaan vihreä sisältäen myös vaaleanpunaista ja jopa hieman kultaa. Se on lempeyden, ystävällisyyden, myötätunnon ja rakkauden keskus. Se toimii siltana alempien, fyysisten chakrojen ja ylempien, henkisten chakrojen välillä.

 

5. Kurkkuchakra eli Vishudda (Throat chakra)

Kurkkuchakra on kirkkaan taivaansininen.

Kurkkuchakra sijaitsee nimensä mukaisesti kurkussa. Sen väri on kesäisen taivaansininen. Sen ominaisuuksia ovat oman totuuden kertominen kirkkaasti ja selkeästi, laulaminen, luovuus, manifestointi ja omien kokemusten ilmaiseminen. Siihen liittyy myös omien arvojen tiedostaminen ja oman elämän luominen, oman paikkansa ja tehtävänsä tietäminen.

 

6. Kolmas silmä eli Ajna (Third Eye)

Kolmas silmä on indigonsininen.

Kolmas silmä sijaitsee otsassa hieman kulmakarvojen yläpuolella kulmakarvojen välissä. Sen väri on indigonsininen, ja se liittyy intuitioon, selvänäköisyyteen ja selväkuuloisuuteen.

 

7. Kruunuchakra eli Sahasrata (Crown Chakra)

Kruunuchakra on violetti.

Ylin chakra on nimeltään kruunuchakra, ja se sijaitsee päälaellamme. Se on väriltään violetti, ja sen kautta olemme yhteydessä kosmiseen viisauteen ja johdatukseen.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.