Asiaa terveellisestä ruoasta,  älä pelkää rasvaa! 1/3

 

Olen ollut kinnostunut yli vuosikymmenen erilaisista ruokavalioista ja niiden vaikutuksesta terveyteen ja suorituskykyyn. Hyvinvointi kirjallisuutta ja julkaisuja on tullut selailtua aika paljon läpi kuluneiden vuosien aikana. Itsekin erilaisia ruokavalioita kokeilleena voin todeta sen, että eri elämäntilanteissa sopii eri jutut. Aina voi kokeilla erilaisia juttuja ja kuunnella kehon viestejä mitkä asiat sopii ja mitkä taas ei.Mikään ruoka ei sinällänsä ole hyvä tai paha, mutta mielestäni puhdas mahdollisemman alkuperäinen luomu ruoka olisi suositeltavaa kaikille. En halua laittaa kehooni, ainakaan paljon ja joka päivä, lisä- ja säilöntä aineita, kemikaaleja, väriaineita, keinotekoisia makeutusaineita ja kaikkea sitä mitä nykyruokamme on valitettavasti täynnä. Viljojen kanssa olen myös tarkkana, sillä ainakin päivittäisessä käytössä ne eivät itselleni sopi, samoin on maitotuotteiden kanssa. Molemmat ovat nykyään niin pitkälle käsiteltyjä ja prosessoituja ettei ravinteita ole kauheasti jäljellä.

Viime syksynä Oliverilla tullessa ajankohtaiseksi alkaa kokeilemaan kiinteitä, tilasimme Paleo guru Chris Kresserin verkkovalmennus materiaalin, jossa käsitellään hedelmällisýyden lisäämistä, ravintoa raskaana ja vauvan tullessa maailmaan. Halusimme selvittää miksei Oliverilla sulaneet bataatti, peruna ja porkkana, vaikka niitä ensi ruoaksi viralliselta taholta suositellaan yleisesti. Olin itse kokeillut lihatonta ruokavalio muutaman kuukauden ja itselläni se ei ollut toiminut. Paleotyyliseen ruokavalioon tutustuin jo kisatessani fitneksessä ja se herätti silloin mielenkiintoni, vaikken sitä ole koskaan orjallisesti noudattanutkaan. Mielestäni on hieman harhaanjohtavaa että ruokavaliolla on nimi, mutta pääperiaatteet paleossa on mielestäni kaikille erittäin sopivia.

Käyn seuraavissa postauksissani läpi Kresserin valmennuksen materiaaleja omin höystein. Siinä tulee erittäin hyviä pointteja esille ravitsemuksessta ja se on suunnattu nimenomaan raskaana oleville ja sellaiseksi haluaville. Toki kaikki muutkin siitä varmasti hyötyvät. Olen suomennellut tekstejä sieltä täältä ja olen yrittänyt saada niistä järkeviä kokonaisuuksia. Toivottavasti saatte vinkkejä näistä omaan elämäänne. Olisi erittäin mukava jos saisin kysymyksiä ja kommentteja tästä aiheesta joka faceen tai kommentti osastoon.

The Healthy Baby Code

Geeniperimmämme ei ole kerinnyt muuttua kovinkaan paljon vuosituhanten saatossa. 77000 sukupolvea on menty tientynlaisella ruokavaliolla johon on kuulunut tuore lisäaineeton ruoka. Vasta pari sukupolvea sitten elämäntapamme muuttui radikaalisti. Sokeria olemme syöneet oikeastaan 7 sukupolvea ja eineksiä 2 sukupolvea. Tuon faktan perusteella voimme jo arvailla kroonisten länsimaisten sairauksien syitä. Metsästäjä-keräilijöillä keskuudessa ei löydetä kroonisia autoimumuunisairauksia. Näitä heimojahan vielä nykyäänkin tavataan esimerkiksi viidakoissa. Nykyaikainen ruokamme ajaa meidät moderneihin sairauksiin.

Kaikille alkuperäiskansoille yhtenäistä ruokavaliossa on ollut:

*Ei käsiteltyjä viljoja
*Ei kasvisöljyjä
*Ei transrasvoja
*Ei valkoista sokeria
*Ei kemikaaleja

*Kaikille kulttuureille on ollut yhteistä se, että eläinperäisiä tuotteita on käytetty niin Afrikan tasangoilla kuin arktisisssa olosuhteissa. Sisäelimet, tuoreet maitotuotteet, liha, kala ja munat on kuuluneet kulttuuriin kuin kulttuuriin, tosin hieman eri painotuksin.

Eläinperäisissä tuotteissa on oikeasti hurjamäärä mineraaleja ja vitamiineja joita emme pelkästä kasvisruoasta saa. Tässä muutamia: Vitamiinit A, D, B6, B12, kolesteroli, DHA-EPA, kalsium, magnesium, rauta, sinkki. Rasvaliukoiset vitamiinit tarvitsevat rasvaa liuetakseen ja sen takia monet kasviksista saatavat vitamiinit eivät imeydy kunnolla.

Mikä ruokavalio on sitten paras? Vegaani, raakaravinto, ehkä Atkins? Syömisestä on tehty kovin vaikeaa. Ihmiset ovat vieraantuneita omista kehoistaan siinä määrin, että monelle tuottaaa hankaluuksia kuunnella millainen ruokavalio olisi itselle paras. Hyvä lähtökohta olisi alkaa miettimään sitä että millainen perimä meillä on, mitä on aina syöty ja sitten mitä tutkimukset meille kertovat. Näiden pohjalta on helppo löytää ruoat jotka pitävät meidät terveempinä ja elinvoimaisimpina pidempään.

Kresser sanoo: “Jos annamme kehollemme oikeaa polttoainetta se toimii hyvin, mutta jos annamme väärää polttoainetta se toimii kyllä, mutta hajoaa pikku hiljaa.” Ravintoaineet olisi hyvä saada kokonaisesta ruoasta koska kehomme pystyy käsittelemään ne paremmin. Synteettiset lisäravinteet eivät imeydy samallalailla kuin ruoka, koska imeytymisprosessissa tarvitaan vastaparit ja erilaisia entsyymejä, mitä pillerissä ei välttämättä ole.

Kaikki sairaudet alkavat suolistossa” Hippocrates

Suolistobakteerien tärkeys tiedetään hyvin jo koululääketieteenkin parissa. 75% immuuniteetistämme asuu suolistossa. Yli 400:aa eri lajia edustavat 100 000 miljardia mikro-organismia muodostavat yhdessä suolistoflooran. Tutkimukset ovat osoittaneet että suoliston floora vaikuttaa mm. ruokahaluun, painoon ja jopa älykkyyteemme. Tutkimuksissa on käynyt ilmi esimerkiksi että diabeetikkojen suolistofloora eroaa terveiden floorasta. Ei turhaan sanota että toiset aivomme sijaitsee suolistossa.

Makroravinteet:

Evoluution valossa tarkasteltuna rasvasta on saatu suurinosa kaloreista. Jakauma energian saannin osalta on näyttänyt kutakuinkin tälläiseltä; rasva 50-80%, proteiini 10-30%, hiilihydraatit 5-35%. Rasvan vaaroista on viime vuosikymmeninä varoiteltu paljon, sillä seuraamuksella että suurin osa pelkää rasvan syömistä lihomisen pelosta. Rasvattomia tuotteita myydään hurja määrä ja tämä ei ole ainakaan ole tuonut lisää terveyttä. Kresser sanookin, että jopa puolet energiastamme tulisi saada erilaisista rasvoista.

4 argumenttiä rasvojen hyödyllisyydestä:

1. Niin kuin tässä on käynyt jo ilmi, olemme historin valossa saaneet suurimman osan energiastamme rasvasta. Genetiikkamme on sopeutunut äärimmäisen hyvin rasvan saantiin ja sen hyväksi käyttöön.

2. Kaikki tietävät että rintamaito on parasta ravintoa vauvalle. Luonto on käyttänyt tätä keinoa jo 5 miljoonaa vuotta. Rintamaidon energiasta 55% on rasvaa, 38% hiilareita ja 7% proteiiniä.

3. Rasva on ensijainen energian lähde keholle. Kaloreittain tarkasteltuna ihmiskehossa on eniten rasvaa, n.75% koko energia kulutuksen määrästä. Tyydyttynyt rasva on solukalvojen tärkein rakennusaine ja se on myös mitokondrioille parasta polttoainetta.

4. Kaikkiruokaiset/sekaravintoa käyttävät eläimet suosivat luonnostaan korkearasvaista ruokavaliota. Ja tiedetään että eläimet syövät luonnostaan ruokaa joka on heille terveellistä. Esimerkki tutkimuksessa hiiret saivat vapaasti valita ruoat jota ne söivät ja ne valitsivat ruokia jossa oli eniten rasvaa, 85% saamistaan kaloreista tuli rasvasta ja kukaan niistä ei lihonut.

Ihmiset eroavat toisistaan ja mitään kiveen hakattuja lukuja ei voida antaa makroravinteiden saannissa. Joillekin saattaa sopia paremmin hiilari painotteinen ruokavalio kun toiselle taas ei. Nykytietämyksen valossa rasva ei kuitenkaan aiheuta sydän- ja verisuoni sairauksia vaan jopa estää niiden kehittymistä. Tästä aiheesta on kirjoittanut mainion kirjan kirurgi Taija Somppi. Ravintoasiantuntija Christer Sundqvist kirjoittaa aiheesta myös paljon, kannattaa tsekata hänenbloginsa.

Erilaiset rasvat ja niiden vaikutus

1. Pitkäketjuiset tyydyttyneet rasvahapot
*Märehtijöistä saatava eläinperäinen rasva esim. lehmistä ja lampaista. Maito ja lihatuotteet.

2. Keskipitkät glyseridit (MCT)
*löytyy mm. kookoksesta ja äidinmaidosta
*Helposti sulavaa ja imeytyvää ravintoa
*Erilainen metabolisoituminen, menee nopeasti maksaa ja antaa energiaa nopeasti
*sisältää mm. lauriinihappoa joka on antibakteerinen, -mikrobinen ja antioksidantti

3. Monityydyttyneet rasvat
*Oliiveissa, avokadossa, macademia pähkinöissä, märehtijöiden rasvassa

4. Luonnolliset transrasvat
*lukuisat tutkimukset CLAn hyödyistä
*Lihassa ja maidossa märehtijöillä
*omaa syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia

5. Teolliset transrasvat
*Teollisen kasvisöljyjen tuotannon ylijäämä, kuten soija, rypsi, auringonkukka, maissiöljyn
*Äärimmäisen epäterveellisiä mm. tulehduttaa kehoa

6.Monityydyttyttömät rasvahapot
*Omega-3 ja 6
*todella tärkeitä koska keho ei itse pysty niitä itse tuottamaan.
*Näiden ihanteellinen suhdeluku 1:1. Keskiverto länsimaalaiselle luku on 15:1 yhteen, jota voidaan pitää jo vaarallisen tulehduttava.

*Liian suuri omega-6 saanti tappaa meidät pikku hiljaa. Sairaudet kehittyvät pikku hiljaa tulehtuneessa kehossa

*Tässä muutamia sairauksia jotka johtuvat vääristyneestä suhdeluvusta: sydänsairaudet, diabetes, vuotava suoli, tulehdukset eri puolilla kehoa kuten suloistossa, autoimmuunni sairaudet; reuma, astma, syöpä, masennus

Omega-6 saa kasvisöljyistä kuten maissi, auringonkukka, rypsi, myös viljoista etc. Sitä tarvitaan mutta äärimmäisen pieni määrä. Vain 1% koko energian saannista.

Omega-3 
*Yksi tärkeimmistä rasvahapoista jota ei keho ei pysty itse tuottamaan
*Lyhyitä omega-3 saa mm. pellavansiemenistä mutta ongelmallista tässä on se, että keho joutuu muuntamaan ALA:n EPA/DHA  muotoon. Kasvisperäisessä lähteissä on omegat ALA-muodossa ja keho tarvitsee sen muuntamiseen sinkkiä, rautaa ja B6 hivenaineita. Vegaanien täytyy olla tarkkana tämän asian kanssa.
*Tärkeitä EPA-DHA happoja saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista, kuten kylmänveden kaloista ja pieniä määriä ruohikolla laiduntaneista märehtijöistä.

*Eläinperäiset omegat huomattavasti parempi omegoiden lähde sillä se vie suhdelukua oikeaan suuntaan

-Omega-3 ei kannata yliannostella, mieluummin vähentää omega-6 saantia

Rasvapyramidi
*Ylhäällä, syö eniten punaista lihaa, maitotuotteita, munia, oliiveja, avokadoja
*keskiosassa kookostuotteet
*rasvaista kalaa vähintään 3 kertaa viikossa

Tyydyttynyttä rasvaa ei siis kannata pelätä!

Seuraavissa osissa tarkastelemme mikroravinteita ja hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Picture

Kokkaaminen lapsille on helppoa, rasvaa ja vähän lisää rasvaa 😉
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Tosi mielenkiintoista, vaikka en kuulukaan mainitsemaasi kohderyhmään 😉 Mutta kuten sanoit, niin perusperiaatteet tuossa sopivat kyllä ihan kaikille. Itse olen ainakin huomannut rasvojen kanssa, että energiatasot on ihan erilaiset kun vaihtoi aamuhiilari+protsku yhdistelmän rasvaan+protskuun. Seuraavaa osaa odotellessa 🙂

    • Sanna, aivan varmasti näin. Oletko muuten mitä veriryhmää? Veikkaisin että O.

  • Hyvä kirjoitus! Toivoisin myös esimerkkejä lasten ruokavaliosta..:) kun suositukset on mitä on..

    • Emilia, teen postausta siitä parhaillaan. Aikataukuista en vielä tiedä mutta tulossa on tästä tärkeästä aiheesta juttua =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.