Annammeko vallan kirjalle vai kellolle?

Pakkasin perheen mökkilomaa varten. Sängyllä odottivat niin ranta-asut kuin lämpimämmät vermeet. Ennen kaikkea olin satsannut kirjoihin. Eikä kirjaläjässä ollut mitä tahansa romaaneita vaan itsehoito-oppaita. Mukana oli unientulkintaa, tunnetaitoja ja muita opuksia. Olimme matkaamassa viiden hengen voimin kahden viikon mökkilomalle. Odotin omaa aikaa, kun saisin vetäytyä yksikseen johonkin soppeen lukemaan. Olin varautunut uudella päiväkirjallakin, johon voisin raapustaa mietteitäni.

Tuosta mökkilomasta on kulunut aikaa toistakymmentä vuotta, mutta muistan edelleenkin sen tunteen, kun tiesin, että mökillä on aikaa syventyä itseensä ja tutkiskella sisintään. Into suorastaan kupli vatsanpohjassa asti.

Itsehoito-oppaat ovat kulkeneet matkassani pitkään. Ahmin nuorempana Voi hyvin -lehteä ja imin siitä vaikutteita. Minua kiinnostaa erityisesti ihmisen mieli. Itsehoito-oppaiden avulla pystyy lisäämään itsetuntemusta, mikä on minusta kaikkein tärkeintä.

Olen luottanut intuitiooni, kun olen valinnut kirjoja. Kaikki teokset eivät ole auenneet minulle, mutta joukossa on ollut monia helmiä, jotka ovat tarjonneet antoisia lukuelämyksiä. Olen saanut kokea monta ahaa-elämystä kirjojen parissa.

Koska elämäntilanteet vaihtelevat, kirjat resonoivat eri tavoin. Minulla on kirjahyllyssäni tiettyjä kestosuosikkeja, joihin palaan. Yksi mainitsemisen arvoinen on Jon Kabbat-Zinnin teos Olet jo perillä. Siinä on paljon viisaita oivalluksia, jotka puhuttelevat minua. Tietoinen läsnäolo ja meditointi maadoittavat ja rauhoittavat mieltä.

Takaako älykello onnen?

Nykypäivän hektisessä ja kiireisessä elämässä ei tahdota löytää aikaa itsetutkiskelulle. Sen sijaan älykellot ja -rannekkeet ohjaavat elämäämme. Olemmeko ulkoistaneet hyvinvoinnin teknisille laitteille? Aamulla katsotaan kellosta, miten tuli nukuttua. Kello kertoo, milloin pitää syödä, milloin juoda, milloin liikkua, milloin palautua ja niin edelleen. Kellosta voi tarkistaa myös stressitasot.

Liikkuakaan emme osaa ilman ohjausta. Personal trainer laatii treeniohjelman ja määrittelee ruokailurytmin. Dieettivaihtoehdot valitaan netin tarjonnasta. Puhelimeen ladataan sovellus, johon merkitään syödyt suupalat ja kalorit. Emmekö osaa itse valita sopivasti ruokaa?

Elämme yltäkylläisyyden aikaa, jossa kaikkea on liikaa. Liikatarjonta hämmentää mieltä. Kaipaamme apua ja tukea, koska emme luota omaan arviointikykyymme emmekä osaa päättää, mikä on meille hyväksi.

Minusta tuntuu, että meillä on kaksi ääripäätä. Toisessa päässä hyvinvointi on täysin ulkoistettu. Itse ei tarvitse päättää mistään, kun älyrannekkeesta voi kurkata, mitä on seuraavaksi aikataulussa: ruokailu, liikunta vai lepo.

En paheksu, jos joku haluaa olla kellojen armoilla ja ulkoistaa elämisen perustarpeet ja perustoimet kellolle. Samalla voi seurata omaa hyvinvointiaan taulukoista ja käppyröistä ja tarkkailla unenlaatua ja kaloreita ja käveltyjä askeleita.

Toisessa ääripäässä ovat itseohjautuvat ihmiset, jotka meditoivat ja kuulostelevat itseään. Hiljentyminen nostaa pintaan ajatuksia ja tuntemuksia mielen sopukoista. Kun opettelee tuntemaan kehonsa ja mielensä, ja ennen kaikkea kuunteleman niitä, alkaa tunnistaa, mitä se tarvitsee. Milloin on nälkä, milloin jano, milloin keho tarvitsee liikuntaa, milloin lepoa.

Sopivasti vähän kaikkea

En kannata täysin kumpaakaan näistä ääripäistä. Omaa hyvinvointia ei voi oppia pelkästään oppaita lukemalla, mutta ei sitä voi täysin ulkoistaakaan.

Tarvitsemme myös peilejä. Tarvitsemme ystäviä, joiden kanssa jakaa ajatuksia ja tuntemuksia. Voimme tukeutua ammattilaisten apuun, jos tuntuu, että ahdistus lyö yli laitojen. Terapia on silloin paikallaan. Lääkärille voi kertoa älykellon mittauksista, jos ne huolestuttavat. Kellossa on paljon dataa, josta voi olla hyötyä, kun etsitään syytä oudoille oireille.

Mottoni on, että kaikkea kohtuullisesti. Olisiko sellainen yhdistelmä toimiva, että lukisi itsehoito-oppaita, katsoisi älykelloa ja juttelisi ystävien kanssa?

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.