Äidin hyvinvoinnista se lähtee

 

Moderni länsimaalainen kulttuuri keskittyy hyvin paljon siihen mitä maalista mammonaa voisimme tarjota lapsillemme. Moni vanhempi kokee, että ulkoiset puitteet täytyy olla kunnossa jotta lapsemme olisivat tyytyväisiä. Kilpavarustelu alkaa jo lapsen ollessa äidin vatsassa. Olen kuullut että useampi tuhat euroa on käytetty lapsen varusteisiin ennen kuin vauva on edes syntynyt.Tässä ei ole mitään pahaa, mutta tämä ei saisi tapahtua sisäisen valmistautumisen kustannuksella.
Odottavien äitien olisi syytä kiinnittää huomio erityisesti ruokavalioonsa, synnytykseen, ottaa selvää imetyksestä ja muutenkin miettiä mitkä asiat ovat välttämättömiä tehdä vauvan syntymän jälkeen ja mitkä asiat voi suosiolla siirtää myöhemmäksi elämässään. Omaan sisimpäänsä kääntyminen on mielestäni erityisen tärkeää raskaana.

Lapsi ei mielestäni vaadi paljon, mutta se voi tuntua siltä jos itsellä on rankkaa. On huonosti nukuttuja öitä, töissä hektistä, aviopuoliso pitäisi huomioida, koti täytyisi näyttää sisustuslehtien keskiaukeamalta ja oma kehokin vähintään urheilijamaiselta. Joudumme tässä ajassa koko ajan ulkopuoliseen pommitukseen täydellisestä elämästä ja sen johdosta myös sisäisiin ristiriitatilanteisiin. Saatamme tuntea että koskaan emme ole riittäviä, vaan aina jotain tuntuu puuttuvan. Sisäisen voiman löytäminen voi alkaa kun mitta tulee totaalisen täyteen, toki myös aikaisemmin.

On helpompi vastata lapsen tarpeisiin jos tuntee itsensä ja omat tarpeensa. Tarkoitan omilla haluilla niitä jotka tulevat sisältäpäin, ei ulkoapäin. Suurin osa ihmisistä elää automaattiohjauksella, eikä itsensä- ja kehon kuuntelu ole päällimmäisenä mielessä. Kaikki tietävät sanan ruuhkavuodet, silloinhan elämän täytyykin olla hektistä, hankalaa ja rasittavaa. Vai onko asia oikeasti näin?

Lapsi tarvitsee ensimmäisinä vuosinaan vanhempiaan todella paljon. Uusi maailma tuo joka päivä eteen erinlaisia tilanteita ja tuntemuksia, ja jos aikuinen ei ole läsnä sanoittamassa niitä, niin henkinen taakka käy lapsellekin raskaaksi. Tiedetään että nykyaikana yhä usemmat lapset kärsivät stressin aiheittamista ongelmista. Ylivillkkaus, keskittymis- ja unihäiröt ovat nykylapselle arkipäivää.

Lapsen ravitsemusasiat ovat mielestäni erittäin oleellisia ja niihen pitäisi kiinnittää hyvin paljon huomiota. Kasvava lapsi tarvitsee paljon ravinteita, ei turhia kaloreita eineksistä, karkeista ja limuista. Stressaantunut vanhempi saattaa ajatella oikeisevansa hieman ruoan kanssa ja pääsevänsä näin ollen itse helpomalla siinä hetkessä. Uskon kuitenkin että pitemmän päälle se ei ole kannattavaa ja edessäpäin siintää jo erilaiset vaikeudet.

Itsensä voimaannuttamisesta se lähtee. Itsestä täytyy huolehtia ja omassa nahoissaan on hyvä tykätä elää. Arjesta löytyy aina hetkiä jolloin voi ottaa muutaman minuutin itselleen ihan hengittämällä raikasta ilmaa, ottamalla pitkän suihkun tai ihan vain rauhoittumalla sohvalle hetkeksi ilman ulkopuolista hälinää. Itselleen voi varata 10-20min aikaa arjesta meditoimiseen ja rauhoittumiseen, jolloin myös jaksaa olla läsnä paremmin lapsien vaatimuksille. Vaatimuksilla tarkoitan oikeasti lapsen tarpeita, en sitä että lapsi itkee uuden pelin, lelun tai karkin perään. Uskon että oikeasti lapsi tarvitsee silloin aivan jotain muuta kuin uutta tavaraa, mutta ei vain osaa sanoittaa tuntemuksiaan. Kuuntelemalla ja aistimalla voi nopeastikin löytää lapsesta aivan uusia piirteitä.

Kirjoituksen ei ole tarkoitus syyllistää vaan antaa toivoa haastavankin arjen pyörittämiseen. Kaikki me vanhempina olemme samassa veneessä, välillä on vaikeampaa toisinaan taas ei. Lapsiarjessa tarvitaan kuitenkin tukea ja tukiverkostoja. Lähetämme viestejä ympäristöön koko ajan, jos apua tarvitaan niin uskon että sitä myös saa. Olemme niin tottuneita pärjäämään itsekseen että avun pyytäminen voi tuntua hankalalta. Uskaltakaa kuitenkin rohkeasti pyytää, niin silloin niitä auttavia käsiä varmasti alkaa ilmestyä.

Näitä asioita olemme käsitelleet Äitiyden Voima- kurssilla. Olemme Heidin kanssa kehittäneet kurssin vastaamaan äitien, joilla on kaikenikäsiä lapsia, tarvetta tuntea täyttymystä arjessa, äideille jotka haluavat lisätä sisäistä voimaansa, saada arkeensa lisää merkitystä ja energiaa, antaa itselle ja lapsellensa parasta ravintoa ja paljon muuta. Kurssilla saat vertaistukea kaikkeen yllä mainitsemaani. Tällä hetkellä kurssi pyörii livenä Tampereella mutta olemme aloittaneet luomaan tästä myös verkkokurssia kysynnän vuoksi. Muutamia poisjääntejä tulee aina ja huomiseksi olisi vapaana pari paikkaa kurssille, tulehan mukaan! 

Voimia ja haleja kaikille teille jotka elätte ruuhkavuosia, elätte tälläkin hetkellä elämänne parasta aikaa <3

 

Picture

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.