5 tapaa ruokkia herkkyyttä – ja palauttaa yhteys itseemme

Mikäli elämäsi menee joskus “mikään ei tunnu miltään” – moodiin; arkiseen puurtamiseen ja puskemiseen, rutiineista selviytymiseen ja kodin tai muiden asioiden kontrolloimiseen – et ole yksin. En usko olevani ainoa nainen, joka on ajoittain seilannut matalan energian aallokoissa, kiukkuisissa vesissä ja lopulta ärjähtänyt miehelle jostain pikkuasiasta. Näiden aaltojen pauhkeessa on vain sanahelinää, että arkikin voi olla täynnä merkitystä ja juhlan tunnetta, elämästä, lapsista ja ihan kaikesta voi kokea ja tuntea kiitollisuutta ja niin edelleen. Tiedollisesti voimme tietää ja ymmärtää, että itse luomme tunteemme ja tämänkin hetken tunteet, mutta kehomme hanaa vastaan kaikkea vastuunottamista ja haluaa sysätä syyn kaikkien ulkopuolisten niskaan! Minä olen olosuhteiden uhri – can’t you see?

Miksi ylipäänsä ajaudumme tähän moodiin? Miksemme vain helkutti soikoon voi olla tyytyväinen tähän hetkeen ja elämään, asiathan ovat paremmin, kuin hyvin? “Ystävämme” syyllisyys tulee kolkuttelemaan kaiken muun kaupanpäällisiksi. 
Kun kiukku kasaantuu, raivokohtaus voi olla vain ajan kysymys. 

Ai niin. Ehkä vastaus onkin melko yksinkertainen. Olin vain unohtanut sen – taas. Ehkä olemmekin kiinnittäneet huomiota vain vähän vääriin asioihin. Unohtaneet jälleen sen, mikä on meille merkityksellistä. Unohtaneet jälleen sen, miten koemme olevamme elossa. Unohtaneet itsemme, omat tarpeemme ja … 

Mikäli olet nainen, feminiininen olento ja tunnistanut itsessäsi olevan herkkyyden, on hyvin todennäköistä, että olet unohtanut ruokkia tätä tärkeää osaa itsessäsi. Olet unohtanut, että tarvitset ja kaipaat säännöllisesti huomiota tälle alueelle. Mikäli huomio unohtuu, yhteys katkeaa ja alamme keskittyä epäoleelliseen; siihen, mitä meiltä puuttuu, mikä on huonosti, miten pääsisin pois tästä “helvetistä”…

Kun kärsimme, sydämemme kärsii. Se on vankilassa. Nyt on aika vapauttaa sydän, todellinen itsemme, padotut tunteet, sisäinen lapsemme ja antaa herkkyyden tulla osaksi elämäämme. Kontrollin aika alkaa nimittäin olemaan jo so last season.

Tässä muutama tapa lisätä vahvistaa herkkyyttäsi, ruokkia tunteita ja sydämesi tarpeita. Nämä eivät välttämättä toimi heti tai kiukkuisessa olotilassa voivat vain harmittaa, mutta näitä kannattaa vahvistaa heti, kun olotila on vähintäänkin neutraali. Toimii minulle, ehkä jokin toimii sinullakin. 

1) Muista elämän rajallisuus joka päivä

Pyri ajattelemaan säännöllisesti kuolemaa ja sitä, että tämäkin päivä voi olla viimeinen. Tämä ajatus saa ainakin omalla kohdallani arvostuksen tunteen nousemaan tätä hetkeä kohtaan ja samoin kiitollisuuden siitä kaikesta, mitä minulla juuri nyt on. Aamu- ja iltarutiineissani kiitän etukäteen- ja jälkikäteen tästä päivästä. Joskus meditoin varta vasten kuolemaa. Kun “poistamme itsemme pelistä” ajatuksen tasolla, voimme huomata, että ongelmamme ovat oikeasti aika pieniä ja että elämä jatkaa kulkuaan ilman meidän mahtipontista osallistumistamme. Asiat saavat oikeanlaisen perspektiivin.

2) Ole kiitollinen perheestäsi ja elämäsi ihmisistä

Perhettä ja lapsia ei kannata pitää itsestäänselvinä, ei myöskään omia vanhempia (jos he ovat elossa – ja vaikka ei olisikaan). Voimme antaa heille myös kiitollisia ajatuksia olemassaolostaan – tekoja unohtamatta. Yhteydenpito on tärkeää. Myös irtautuminen vanhoista kaunoista. Miehelleni ihmissuhteet ovat olleet erityisen tärkeitä aina -ja hän kyllä antaa nopeasti merkin, jos menen itse poissaolevaan ja välinpitämättömään moodiin. Haluan täyttää mieheni tarpeita, niinkuin hän omiani.


Kun katson lapsiani syvälle silmiin, näen sielut,  jotka haluavat tulla huomatuksi. Tai ajattelen maailman lapsia, jotka kaipaavat hoivaa, kotia ja turvallisuuden tunnetta – mitä heillä ei ole. Minä minä – pyörittelyn sijaan voimme keskittää ajatuksemme toimintaan, joka edesauttaa maailmaa muuttumaan paremmaksi. Toki ensin täytyy osata ruokkia sisäisiä tunteita, toiminnan ei ole hyvä lähteä syyllisyydestä tai pelosta käsin. 
3) Kuuntele koskettavaa musiikkia

Musiikki on erinomainen tapa vahvistaa tunteita ja päästä irti ajatuksista. Pääsen tunteisiini hyvin kiinni kuunnellessani koskettavaa musiikkia. Musiikki herättää muistoja kehosta ja voimme päästä tiettyyn aikakauteen paremmin käsiksi. Mitä muistoja sinä voisit vahvistaa musiikin avulla?

4) Käy pyhässä paikassa

Vuonna 2014 elin vaihetta, jolloin varta vasten “opettelin” itkemään. Samaisen vuoden muistan elämästäni aina erityisesti, onhan se vuosi, joka täyttyi häähumusta ja oli täynnä monenlaisia kokemuksia. Tällöin kävin myös kirkossa muutamia kertoja (yleensä käymme vain joulun aikaan). Siellä pääsin syvän pyhyyden äärelle, johonkin olennaiseen, irti kaikesta arkitouhotuksesta. Erään kerran itkeä vollotin koko tunnin kuunnellessamme häämusiikkia mieheni kanssa. Aluksi olin kauhuissani tajutessani, että en pysty kontrolloida itseäni. Sittemmin olen tajunnut, että en todellakaan halua kontrolloida itseäni – enää. Myös hautausmaalla on erityinen tunnelma. 

5) Anna puolisosi (tai ystäväsi) tukea herkkyyttäsi

Kun löydän tien sydämeeni, voin myös antautua mieheni suojelukseen. Heikolla hetkellä voin hakea hänestä tukea, antaa itkun tulla. Mitään varsinaista hätää ei tarvitse olla, eikä ikinä ole. Itken itkuja, jotka olen pidätellyt sisälläni lähes 30 vuotta. 

Mieheni on minulle tuki ja turva kun itken. Hän on aina valmiina tukemaan ja suojelemaan minua, kun ilmennän herkkää puoltani. Sen sijaan vihan ja kiukun ilmentämisessä hän ei enää halua tai yritä tukea. Tai ehkä koittaa pari kertaa rikkoa kaavan, mutta hän tietää että osaan jo itse tien kotiini, sydämeeni, tunteisiin. Joskus hän voi auttaa. Monesti autan itseäni. Aina en edelleekään onnistu, mutta usein.

Nainen. Arvosta tunteitasi. Arvosta sydäntäsi. Arvosta itkua. Arvostat tällöin jotain pyhää, jonka luoja on sinulle antanut. Kun huomaat ja arvostat haavoittuvaisuutta itsessänne, miehessä herää uusi voima, joka haluaa suojella ja tukea sinua. Avaamaan itseäsi yhä enemmän, yhä kauniimmaksi perhoseksi, yhä laajenevammaksi jumalattareksi. Naiseksi, isolla N:llä.

Miten sinä ruokit ja arvostat sisälläsi olevaa herkkyyttä?

Tämä aihealue on käsittelyssä myös Vapauta sisäinen Nainen -audiokurssilla 

Liity postituslistalle ja saat Löydä Naisen Voima – pdf:n 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.