5 tapaa meditoida ilman tietoista meditointia

Olen aika onneton meditoija. Varsinkin ryhmässä meditoiminen on ihan tuskaa, koska ihan varmasti juuri silloin alkaa yskittämään tai pitää kahisevilla housuilla vaihtaa asentoa ja kaikki muut häiriintyvät. Joogaopekoulutuksessa teimme yhdessä paljon meditaatiota. Mikään fani minusta ei tullut, vaikka ymmärrän meditoinnin kiistattomat hyödyt ja teidän, että pitäisi meditoida useammin.

Olen ehkä hieman keskittymishäiriöinen ja toisaalta aivoni kapinoivat käskyjä vastaan. Jos yritän niille sanoa että :” no niin mieli, nyt ollaan 15 minuuttia ihan hiljaa, rauhoitutaan ja meditoidaan itsemme tyyneksi”, niin vastaus on yleensä jotain tällaista: “laa laa laa, jalkaa kutittaa…..onkohan leipä loppu?……..ooo macarena…….kato kärpänen……twerkkaa twerkkaa……ambulanssi vai poliisiauto?…….yläkerran naapuri veti vessan…joks saa lopettaa?”.

Monet ihmiset sanovat, että heille luonnossa liikkuminen on meditatiivista. Ei minulle.  Onhan siellä kiva kävellä kauniilla ilmalla, mutta sanat liikkuminen ja meditaatio eivät kohtaa minun mielessäni. Päästäkseni meditatiiviseen tilaan minun on ehdottomasti oltava paikallaan. Korkeintaan kädet tai silmät voivat liikkua. Silmät?! Kyllä vaan, usein huomaan päässeeni parhaiten jonnekkin syvälle missä unohdan itseni erillisenä olentona kun katselen tai teen jotain. Joten tässä vaihtoehtoiset vinkkini sinulle, joka et halua tuijotella kynttilän liekkiä tai kolmatta silmää.

1. Helmien valmistus


Inhoan askartelua ja käsitöitä. Minut pakotettiin yhden kurssin ajaksi yläasteella ns. rättikässään, vaikka olisin vain halunnut valmistaa puukässässä maitotölkin pidikkeitä ja jakkaroita.  Sillä seurauksella, että olin tunneilla ainoa, jolta kiellettiin lopulta sähköompelukoneiden käyttö (rikoin muistaakseni neljä konetta) ja jouduin ähertämään ikivanhojen polkusingerien kanssa. Sain myös poikkeusluvalla tehdä tumput kutoen vain oikeaa neuletta.

Joten hämmästyin itsekin kun jossain mielenhäiriössä tilasin kasan helmiä, siimaa ja muita härpäkkeitä. Olen väkerrellyt koruja vain itselleni ja perheelle; välillä tehnyt kokonaan uusia koruja, välillä tuunannut vanhoista uusia. Yllättävän koukuttavaa ja rauhoittavaa kun vain otat helmen toisensa jälkeen, pujotat siimaan ja näet kuinka koru muodostuu kuin itsestään. Vähän niinkuin rukousnauhan kanssa meditointi, mutta ei kuitenkaan 🙂

2. Pilvien tuijottelu


Ihan parasta puuhaa kesällä! Valitse mukava paikka missä voit maata tai istua. Paikasta tulisi olla esteetön näkymä taivaalle. Plussaa jos voit makoilla laiturilla, jolloin saat tuplanäkymän kun pilvet heijastuvat veden pintaan. Jos naapuri on juuri aloittamassa ruohonleikkuun voit käydä sanomassa, että siirtäisi sitä, koska alat juuri katsella pilviä.

Sitten vain nautiskelet kun luonto muodostaa kuvia taivaalle. Olen valehtelematta bongannut ainakin yksisarvisen, pari koiraa, Katri Helenan ja mummoni.

3. Koiran rapsutus


Mikäli et omista tai tunne ketään koiraa voit käyttää tähän jotain muutakin eläintä. Parhaan tuloksen saat jos koira on pörröinen tai muuten söpö. Kuvassa näkyvä Gucci-koiramme on näitä molempia ja onneksi rakastaa hellimistä. Kiireettöminä aamuina saatamme lojua sängyssä pitkäänkin puolinukuksissa. Gucci kääntyy jossain vaiheessa aina selälleen, jotta saan esteettömästi rapsutella ja silitellä massukkaa.

Silkkiterrieri on rotuna sellainen, joka seuraa omistajaansa kuin varjo. Iltaisin jos istun sohvalla telkkaa katsomassa on Gucci (kotoisemmin Kusti, Möhmelö tai Mustikka) takuuvarmasti reidessäni kiinni. Joten meillä tämä rapsutusmeditaatio on usein käytössä. En yleensä edes tajua, että käteni on taas hakeutunut turkkia silittämään, mutta hyvin rauhoittava vaikutus sillä tuntuu olevan-meille molemmille.

4. Onkiminen


Kohon tuijottelu on yksi parhaista tavoista minulle meditoida. Sitä voi verrata tulen tuijottamiseen. Tarkoituksena ei ole saada kalaa. Joskus harvoin niin saattaa kuitenkin käydä ja silloin kala päästetään vapaaksi. Kalan nappaamisen voi eliminoida esim. sillä, että laittaa koukkuun leipää.  Toimii houkuttimena huomattavasti huonommin kuin mato.

Mutta koska aina on olemassa se mahdollisuus, että joku sintti päättää maistaa koukkua, on kohoa katsottava koko ajan. Tuulisena päivänä homma menee vielä intensiivisemmäksi, koska ei voi olla varma heiluttaako siimaa tuuli vai kala. Pilkkiminen toimii samalla tavalla, mutta koska siinä tulee usein kylmä, olen käyttänyt tätä meditointia vain kesäisin.

 

5. Paukkumuovi


Ah ihana paukkumuovi joka myös pakkausmuovina tunnetaan. Tutustuin siihen yhdessä työpaikassani, jossa tein myös varaston puolella hommia. Se suorastaan kerjää poksauttelemaan! Mutta myös paukkumuoveilla on eroja. Liian isot kuplat on hankala poksauttaa eikä sen pidä olla työlästä, jotta homma olisi rentouttavaa. Liian pienet kuplat taas aiheuttavat usein terävän äänen ja se häiritsee. Parhaiten toimii keskikokoinen, lempeästi poksautettava muovi. Voit laittaa silmät kiinni ja käydä järjestelmällisesti kuplia läpi rivi riviltä keskittyen vain yhteen kuplaan kerralla. Takaan, että lopussa olosi on seesteinen, mieli kirkas ja levollinen 🙂

Kuulisin  mielelläni teidän tapojanne meditoita, perinteisiä tai vähemmän perinteisiä 😉 Rentouttavaa loppuviikkoa!

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.