3 superjuomaa vähäisellä vaivalla

 

Minulla on arjessa kolme superjuomaa käytössä ja aion avata näiden superjuomien hyötyjä hieman.Kuten arvata saattaa, maito ei kuulu meillä tähän superjuomien joukkoon. Maito ei todellakaan ole terveysjuoma, varsinkaan tehotuotettu ja jalostettu sellainen. Tämä uutinen on saanut paljon jakoja somessa viime aikoina ja se ei kaikille ole mieleinen. Maitohan on meille suomalaisille pyhäjuoma, suuria tunteita herättävä ruoka-aine, jonka merkitystä terveydelle ei ole saanut kyseenalaistaa.

Itse aloin kyseenalaistamaan maitotuotteiden käytön ollessani kisadieetillä v. 2008. Silloin itselläni kuului päivittäiseen ruokavalioon useita satoja grammoja maitotuotteita, sillä pidin niitä ehdottomina proteiinin lähteinä. Seurasin silloin jonkin verran jenkki BF kilpailijoiden dieettejä ja kisavalmistautumista, ja törmäsin ensimmäistä kertaa väitteeseen, jonka mukaan maitotuotteet eivät olleetkaan terveystuotteita. Monet kisailijat ja heidän valmentajansa olivat alkaneet kyseenalaistamaan maitotuotteiden käytön. Yleinen viesti taisi olla se, että ne saavat turvotusta aikaiseksi sekä tekevät nopean piikin insuliini tasoihin. Monet puhuivat myös suolisto-ongelmista. Maitotuotteet antoivat kuitenkin silloisella dieetilläni suurimman osan päivän proteiinista, joten niiden käytön vähentäminen tai korvaaminen ei tullut kuuloonkaan silloin. Henkisesti se olisi silloin ollut liian suuri muutos. Pieni ajatus maitotuotteiden tarpeellisuudesta jäi kuitenkin kytemään takaraivooni. Ehkäpä ne eivät ole välttämättömiä…

Vuosi, pari myöhemmin olin jo vakuuttunut siitä, että aikuinen ihminen ei tarvitse terveytensä ylläpitämiseen lehmänmaitoa, joka on tarkoitettu vasikoille. Voimme saada kalsiumin ja muut ravinteet paljon keholle ystävällisemmistä vaihtoehdoista. Kalsiumin lähteeksi sopii erinomaisesti pähkinät ja siemenet, erityisesti seesaminsiemen, jota itse myös kulutan ajoittain paljonkin tahinin muodossa.

En vastusta maitotuotteiden käyttöä, enkä todellakaan itse kieltäydy niistä kokonaan mutta niiden käyttöä olen vähentänyt hurjasti. Silloin tällöin syön mm. turkkilaista jugurttia ja luomuraejuusto. En vältä maitoa missään muodossa mutta syön maitotuotteita enää harvakseltaan. Tuoreen korvapuustin tai sämpylän kanssa maito on kuitenkin must ja nautin luomu täysmaito-/raakamaitolasillisen erittäin miellelläni. Maito tyydyttäkin enemmän tunnepuolta kuin ravinnon tarvettani.

Nyt on otsikon aiheesta eksytty iloisesti mutta jotenkin tuo aihe halusi nyt purkautua ulos!

Mennään sitten niihin lupaamiini superjuomiin, joilla varmasti pidetään yllä terveyttä.

1. Smoothie

Picture

Tätä juomaa ei varmasti kauheasti tarvitse esitellä, sillä se on naistenlehtien mukana tehnyt tuloaan kaikkien koteihin ja hyvä niin! Itse olen tehnyt smoothieita vuodesta 2009 ja se kuuluu ehdottomasti arkeemme. Juon smoothien joko aamulla tai sitten otan sitä evääksi mukaan.Aamuisin meillä pyöräytetään 2 litran Vitamix kulho täyteen tätä superjuomaa, vaihtelevin reseptein (aina päästä keksittyjä) ja meidän kolmen hengen suurperheelle määrä ei tahdo riittää. Huom! Ollaan isoruokaista sakkia.

Perussmoothie ohje voisi näyttää tältä:
* Marjoja (mustikka, mustaherukka, vadelmat, puolukka)
* Hyppysellinen vihreää (esim. tammenlehtisalaatti, selleri)
* Banaania/hunajaa makeutukseen
* Avokado
* Meri/vuorisuola

​2. Kefiiri

Picture

Tämä saattaa olla monelle uusi tuttavuus? Kyseessä ei ole sima vaikka maku saattaa muistuttaakin hieman sitä.Kefiiriä valmistetaan kefiirin siemenistä. Ne ovat sienimäistä, kukkakaalia muistuttavaa kasvustoa, joka sisältää bakteereja ja hiivoja. Terveys lähtee suolistosta ja tällä ihmejuomalla saamme pidettyä suoliston bakteerikannan hyvänä. Lisäksi veteen tehty kefiiri on todella hyvänmakuista. Perinteisesti kefiiri tehdään maitoon mutta, koska emme juo maitoa, niin veteen tehtynä se käy meille vallan hyvin.

Kefiirin tekeminen on todella helppoa!
– Ensiksi täytyy hankkia kefiirin siemenet esim. luontaistuotekaupasta. Siemenet lisääntyvät viikottain, joten niitä voi myös antaa eteenpäin kun omat tarpeet ovat tulleet täytetyiksi.
– Hankittuasi kefiirin siemenet, laita ne n. litraa vettä ja heitä hieman mukaan intiaanisokeria. Bakteerit kasvavat  paremmin kun ne saavat sokeria koneeseen.
– Anna vaikuttaa yön yli ja nauti juomaa 1-2 kuppia päivässä. Hyvien probioottien saanti on taattu ja kukkarokin kiittää!
– Siemenet kannattaa pestä n. viikon välein

Huom! Kaupasta saatava kefiirijuoma ei ole sama asia kuin tämä itse valmistettu kefiiri.  Jättäkää Valion juoma kaupanhyllylle, sillä siinä on sokeria ja lisäaineita todella paljon. Lisäksi se on pastoroitu, joten siitä on kaikki hyvälaatuiset bakteerit kuolleet.

3. Luukeitto/luuliemi/luuydinsoppa
(rakkaalla lapsella on monta nimeä)

Picture

Mää rakastan kaikkea epämääräisen näköistä. Lihassa jänteet, rustot ja luut ovat mun suosikkeja. How weird is that 😉Jaskan suvussa on hirviporukkaa ja saimmekin sieltä tätä herrojen herkkua eli suomeksi sanottuna luita. Monet antaisivat luut suoraan koiralle mutta meillä toimitaan toisin. Kirjoittelin viime talvena tästä ihmekeitosta ja se saakin kiitettävästi vierailijoita edelleenkin blogiini. Terveys kiinnostaa selkeästi!

Tässä pieni muistutus luuliemen terveyshyödyistä
*  Äärimmäisen mineraalirikas mm. magnesium, kalsium, fosfori
* Sisältää välttämättömiä aminohappoja kuten argiinia, glysiinia ja proliinia
* Auttaa suolistovaivoissa
* Kollageeni puolestaa parantaa ihoa
* Vähentää tulehduksia kehossa
* Glukosamiini auttaa nivelkivuissa
* Halpa
* Helppo valmistaa
+se on äärimmäisen hyvänmakuista!

Olisin voinut lisätä listaan vielä pakuriteen, mutta jätin sen tällä kertaa pois. Luuliemi, kefiiri ja pakuri ovat meillä kausittain käytössä, emme nauti näitä koko ajan. Syksyllä ja talvella itselleni maistuu huomattavasti paremmin lämpimät juomat, joten niitä tulee käytettyä silloin enemmän. Smoothie on ympärivuotisessa käytössä, niin kuin mainitsin, mutta monesti laitamme talviaikaan lämpimän pakuripohjan siihen.

Kokeileppa jotakin näistä kolmesta herkusta, minkään valmistaminen ei todellakaan ole vaikeaa tai aikaa vievää!

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.