Vauva-arjen unihaasteet

 

Viime aikoina on pyörinyt paljon postausaiheita päässä, mutta jostain syystä en ole niitä koneelle asti saanut purettua. Paljon olen etenkin miettinyt kehollisia asioita ja miten lisätä hyvinvointia joka päivään helposti. Olen itse ensimmäistä kertaa elämässäni nukkunut huonosti pidemmän pätkän ja se tuntuu päivittäisessä olotilassa. Pystyn nyt samaistumaan paljon paremmin ihmisiin, joille uniongelmat ovat koko ajan arki päivää.Tiedän että tämä ajanjakso on itselleni väliaikaista, sillä vauva kasvaa nopeasti, samoin kuin esikoinen. Pahoja univajeita ei itselleni ole päässyt syntymään mutta muutamia kertoja yössä herääminen vaatisi kuitenkin päivittäiset päikkärit. Niistä pääsin nauttimaan esikoisen kanssa, sillä nukuin hänen vauva-aikana usein iltapäivisin pienet nokkaunet kun ei ollut muita velvollisuuksia hoidettavana. Olisihan se nytkin mahdollista mutta esikoinen vaatii osansa ja aina kun vauva nukkuu, ei välttämättä pääse itse nukkumaan. Sanoinkin ystävälleni yksi päivä, että ainut asia mikä nyt olisi mahtavaa, olisi saada ottaa kunnon päikkärit! Ystäväni kysyi, että eikö olisi parempi nukkua kunnon yöunet? Toki sekin kävisi, mutta päikkäreiden ottaminen on silti erittäin mukavaa =D

Picture

Huonosti nukuttu yö takana. Silmät punoittaa ja naama on turvonnut. Kevyt lenkkeily metsässä helpottaa oloa. Ja vauvantahtisella imetyksellä mennään edelleen.Kun ei saa syystä tai toisesta kunnolla nukuttua, on siitä monenlaisia seurauksia. Olen omien valmennettavieni kanssa jonkun verran puhunut unesta ja kuinka sitä voisi optimoida. Uni tai paremminkin sen puute, vaikuttaa niin moneen asiaan elämässä negatiivisesti. Mielestäni hyvinvointia ja terveyttä ei voi olla, jos unet ovat huonot. Itselleni on itsestään selvää ollut melkein aina, että unesta ei tingitä, sillä se vaikuttaa itselläni mielialaan niin paljon! Olen onneksi hyvä nukkumaan ja nukahtamaan, se on helpottanut monissa stressaavissa elämäntilanteissa tosi paljon.

Aina uniongelmat eivät ole omista elämäntavoista ja valinnoista kiinni. Suurin osa pienten lasten vanhemmista tietää millaista on univelka ja jopa unettomuus. Meillä tilanne on mielestäni hyvä. Kolme vuotias esikoinen heräilee itkeskelemään kolmen aikaa yöllä, mutta nukahtaa muutaman minuutin kuluttua kainaloon päästyään. Kolme on juuri sellainen aika yöstä, jolloin uni on syvimmillään ja tämä herääminen on itseäni kuormittanut eniten. Vauva syö parin tunnin välein ja teen imetyksen aikalailla puoliunessa, tiedostamattomassa tilassa äidinvaistoja hyväksi käyttäen. Vauvan kanssa on kuitenkin hieman haasteita ollut siinä, että hän menee klo 22-23 nukkumaan, vaikka itse olisin valmis jo ennen kymmentä. Vauva ottaa joka ilta päikkärit kahdeksan ja yhdäksän välillä ja on sitten sen tunti kaksi hereillä. Oma nukahtaminen menee siis suhkot myöhään ja herääminenkin aamulla on viimeistään puoli kahdeksalta. Vauva on puoli heräillä jo kuudesta lähtien mutta onneksi saan tissin avulla jatkettua unta itse vielä sen tunti puolitoista. Parhaimmillaan saan siis ajallisesti nukuttua 9-10h mutta kun sen nukkuu pätkissä, ei se ole aivan sama asia kuin putkeen nukuttuna.

Yön aikana ei siis välttämättä ole yhtään pidempää unijaksoa ja tälläisten unien jälkeen olo on aamulla krapulainen. Keho lähtee kuitenkin puolen litran suolavesilasin ja kahvikupposen jälkeen mukavasti käyntiin ja siitä sitten monesti lähdenkin kehoa liikkuttamaan eri tavoin tilanteesta riippuen. Vauva menee pitkille päikkäreille jo aamu yhdeksän aikoihin, joten silloin on itseni oltava iskussa jos haluan tehdä jotakin liikuntaa yksikseni.

Yksi suurimpia haasteita itselläni huonoihin uniin liittyen on syöminen. Perusruokavalio on itselläni kunnossa eli syön tosi paljon kasviksia ja marjoja ja muutenkin luonnollisessa olomuodossa olevaa ruokaa. Iltapäivällä väsymyksen iskiessä huomaan tarttuvani tosi usein makeisiin herkkuihin tai muuten vaan syön aivan liikaa. Saan syömällä väsymyksen siirrettyä. Tiedän että ruoka ei ole kestävä tapa käsitellä väsymystä. Itselleni herkut tarkoittavat varsinkin kotona ollessa raakasuklaata, riisikakkua pähkinävoilla ja hunajalla, kuivahedelmiä, pähkinöitä kastettuna hunajaan, raaka- tai proteiinipatukoita tai sitten vaan ihan syön puoli kiloa porkkanoita ja tahinia. En syö niitä nälkään vaan enemminkin olotilan muutokseen. Ruokarytmi kärsii myös tosi helposti ja itsellä se tarkoittaa sitten sellaista napostelua iltapäivästä eteenpäin.

Edelleenkin siis ruoka edustaa mulle muutakin kuin nautintoa ilman pakkoa. Toivon jonain päiväni voivani suhtautua ruokaan neutraalisti ja siten, että syön silloin kun on nälkä ja niin paljon kuin keholleni on hyväksi. Vielä se ei aivan onnistu, varsinkaan stressavina ajanjaksoina mutta huomattavasti parempaa päin on menty viimeisten vuosien aikana.

Picture

Toinen haaste unettomuuteen on se, että pinna on niin sanotusti huomattavasti kireämmällä. Silloin ei jaksaisi millään ylimääräistä meteliä tai menoja. Tämän kyllä tiedostan selkeästi ja yritänkin tarkkailla käytöstäni ja sanomisiani, etenkin kumppanille. Tiedän että pahan olon purkaminen toiseen on lapsellista, mutta niin kovin helppoahan se on. Onko kenellekään teistä tuttua tämä?Väsymys on siis pirullinen vaiva ja sitä pyrin arjessa monin tavoin ennaltaehkäisemään. Teen huonojen yöunien jälkeen vain kevyttä liikuntaa ja keskityn myös hengittämiseen. Paljasjalkailu etenkin kesällä on myös tosi kova juttu ja auttaa kestämään stressiä paremmin.

Videolla luvassa syvähengittelyä ja venyttelyä kehoa kuunnellen. Aina ei tarvitse olla mitään tiettyä sapluunaa kehon liikkuttamisessa vaan välillä on hyvä fiilistellä kunnolla! Laitan tasaisin väliajoin YouTubeen videoita erilaisista harjoituksista, haastatteluita, fiiliksiä ja elämänpohdintoja. Tervetuloa myös seuraamaan niitä!

Yksikin parempi yö auttaa itselläni tosi paljon ja olo palaa energiseksi ja aikaansaavaksi, joten mistään kroonistuneesta univajeesta ei kohdallani voi vielä puhua. Näillä mennään tällä hetkellä eteenpäin ja en voi muuta sanoa kuin, että kiitollinen olen silti joka päivästä jonka täällä maan päällä saan viettää <3<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus

Epämukavuusalueella kasvaa?

Kaikki tietävät tunteen, että joku asia olisi hyvä tehdä mutta sitten epämääräiset...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.