Urheilevien naisten syvät vatsalihakset sekä kuukuppi

 

Kuten ehkä olette saattaneet huomata, on itselläni ollut tämän syksyn mielenkiinnon kohteena naisen lantio ja etenkin syvien vatsalihasten merkitys naisen terveydelle. Pohdimme yhdessä Facebook ryhmässä urheilijoiden synnytystä, sekä ylikireiden lantionpohjalihasten toimintaa. Bailamama- koulutuksessa tutustuin fysioteraputti Sofiaan, joka on kirjoittanut aihealueesta kattavan artikkelisarjan. Naisen lantio on ihmeellinen kapistus ja onkin erityisen tärkeää, että lantion alueestaan pitää hyvää huolta koko elämänsä ajan. Ryhmässä mietimme kuinka urheilijoiden syvien vatsalihasten kunto vaikuttaa synnytyksen etenemiseen. Aika monella oli se kokemus asiasta, että urheilevilla naisilla synnytys on ollut pitkä tai hankala. Poikkeuksena ehkä tanssijat joiden täytyy hallita ja rentouttaa kaikki kehon lihakset tarvittaessa. Olen samaa mieltä asiasta! Yhdelle urheilijakaverille gynekologi oli sanonut, että jos aiot synnyttää niin siitä saattaa tulla pitkä, koska hän oli tuntenut kyseisen urheiljan syvätvatsalihakset niin selvästi. Itse olen tehnyt subjektiivista tutkimusta synnytyksen kulun osalta urheilijaystävä- ja tuttavapiirissäni.  

Olen kuullut n. 10 yleis- tai muun aktiiviurheilijan synnytystarinan ja suurin osa niistä on ollut erittäin pitkiä ja puolet niistä on päätynyt sektioon. Yleisurheilijoillahan täytyy olla lantionpohjan lihakset huippukunnossa, sillä lajina se vaatii suurta räjähdys- ja maksivoimaa ja iskutuksia tulee paljon. Tuki täytyy olla ns. koko ajan päällä, teet mitä tahansa harjoitetta. Tuki on varmasti päällä myös ihan normaali elämässä, sillä se tulee automaationa. Treeni on yleisurheilijoilla, ja toki myös monen muun lajin harrastajilla kovaa, ja kehonkuuntelu saattaa jäädä monesti taka-alalle. Kehittyäkseen on mentävä äärirajoille! Lantionpohjalihakset ovat varmasti heillä kunnossa, siitä kertoo se, että joillakin saattaa olla jopa virtsankarkailua, mikä saattaa johtua liian tiukista lantionpohjalihaksista. Monesti virheellisestihän luullaan että virtsankarkailu johtuu huonoista syvistä vatsalihaksista.

Mun näkemyksen mukaan, miksi urheilijoiden synnytykset jumittuvat on se, että syvien – ja pinnallisten vatsalihasten ollessa kireät ja voimakkaat, ei niitä yksinkertaisesti osata rentouttaa. Myös valmistautumisessa saattaa olla puutteita ja asenne on ehkä ollut se, että mennään läpi vaikka harmaan kiven. Se kuuluu urheilijan mentaliteettiin, periksi ei voi antaa! Synnytyksessä sellainen asenne ei välttämättä ole hyväksi, sillä keho menee hyvin voimakkaaseen jännitystilaan, jolloin lihakset panevat vastaan. Toki vauva on saattanut myös olla virhetarjonnassa, jolloin synnytys on saattanut venyä ja olla hyvin kivulias. Jos vastassa on voimakkaat lihakset, niin synnytys ei luonnollisesti ole helppoa. Tiukkaa lihasta vasten on ehkä vauvan hankalampi myös laskeutua synnytyskanavassa. Nämä ovat omia näkemyksiä asiasta, ei välttämättä koko totuus.

Itse en muista että ikinä olisin kuullut, että syvät vatsalihakset ovat vasta sitten hyvässä kunnossa, kun ne pystytään rentouttamaan. Aina olen kuullut puhuttavan vain että syviin vatsalihaksiin täytyy saada pitoa ja voimaa. Se takaa sen että ei tule esimerkiksi selkäongelmia. En ikinä ollut ajatellut, että rentoutusharjoituksia kannattaa tehdä myös. Syksyllä kun kävin Bailamama-koulutuksessa, aloin miettimään asiaa. Tässä omakohtainen esimerkkini aiheesta. Itselläni on ollut suuria hankaluuksia saada kuukuppi (katso allaoleva kuva) pois emättimestä. Tajutessani että syvätvatsalihakset pitää rentouttaa, ei ongelmia sen suhteen enää ole ollut. Kun tietoisesti rentoutan syvät vatsalihakset, se ikään kuin liuskahtaa pois alapäästäni. Nyt olen tietoisesti tehnyt syville vatsalihaksille myös rentoutusharjoituksia.

Picture

Kuukautiskuppi eli kuukuppi. On muuten äärimmäisen hyvä kapistus menkkojen aikaan. Sanotaan että synnytyksen jälkeen täytyisi ostaa isompi kuppikoko, mutta itse olen pärjännyt samalla mitä ennen raskaaksi tuloa. Voisiko tämä johtua siitä että syvätvatsalihakset on edelleen ihan ok kunnossa?
Picture

Tässä oma versioni tuosta mahdottoman käytännöllisestä sekä toimivasta kapistuksesta. Se on ollut mulla n.3 vuotta, josta yli puolitoista vuotta käyttämättä. Tämä silikoninen kuukuppi on hyvin ekologinen myös. Tamponit on osaksi muovia, jota en mielelleni laita iholleni, enkä varsinkaan limakalvoilleni.Millaisia ajatuksia teillä on aiheeseen liittyen? Ja onko kokemuksia kuukupin käytöstä?

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.