Työttömien aktiivimallista

Nyt on Sipilän hallitus keksinyt upean tavan saada minut ja muut työttömät laiskaperseet ylös sohvilta hakemaan töitä – nimittäin työttömien aktiivimalli. Jos työtön ei täytä aktiivisuusehtoa kolmen kuukauden aikana, maksetaan työttömyysetuus seuraavat kolme kuukautta 4,65 prosentilla alennettuna. Peruspäivärahaa saavalla se tekee noin 32 euroa kuukaudessa, ja ansiopäivärahalla 66 euroa. Eli nyt työttömät sankoin joukoin hakemaan töitä ja työkkärin kursseille, muuten tyhjenee lompakko entisestään!

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta
ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksessä ehdotetaan, että työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana. Lisäksi ehdotetaan, että omavastuuaika lyhennetään seitsemästä päivästä viiteen päivään. Esitys liittyy valtion vuoden 2018 talousarvioesitykseen ja tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018.

 

“Valiokunta arvostelee esitystä siitä, että aktiivisuuden osoittaminen olemalla työssä riippuu usein muustakin kuin työttömästä itsestään. — ”Valiokunnan käsityksen mukaan vaatimus työllistymisestä vähintään viideksi päiväksi on usean pitkäaikaistyöttömän kohdalla epärealistinen, etenkin jos taustalla on elämänhallintavaikeuksia, päihdeongelmia tai terveydentilan asettamia rajoituksia.” (Kansan uutiset)

Eihän se kolmekymppiä niin paha ole, jokaisen täytyy osallistua talkoisiin, voisi ajatella. On se silti todella epäreilua että työtöntä rangaistaan asiasta, johon tällä ei ole välttämättä mahdollisuutta vaikuttaa. Aktiivimalli nimikin jo pelkästään saa minut kiemurtelemaan raivosta. Ei se ole aktivoimista, jos rahat viedään minusta riippumattomista asioista. Aktiivimalli puskee esille sitä samaa vanhaa tarinaa siitä että työtön on vain laiska elämäntapa-luuseri, joka ei oikeasti halua työllistyä.

Miten käy esimerkiksi kaikille yt-neuvotteluissa potkut saaneille yli 50-vuotiaille, jotka putoavat työmarkkinoilta ikänsä takia? Tai sille nuorelle, joka ei saa töitä koska ei ole työkokemusta? Entä sitten kaikki ne, joilla saattaa olla elämänhallinnassa vaikeuksia ja ovat pitkäaikaistyöttömiä? Onko reilua poistaa heiltäkin rahat taskusta? Jos edes hyvät, kykenevät työnhakijat eivät saa töitä koska niitä ei kaikille riitä, miten sitten nämä edellä mainitut saavat? Itsekin olen taas törmännyt siihen, että kun olen opiskellut itselleni uuden ammatin juurikin työllistyäkseni, en saakaan töitä koska ei ole työkokemusta.

On toki monia syitä työttömyyteen, mutta totuus on kuitenkin että kaikille ei edes riitä töitä. Jos hallitus on sitä mieltä että pitäisi mennä päiväksi tai kahdeksi töihin johonkin, voisivat he samalla tehdä Kelan paperinpyörityksestä vähän helpompaa. Jos nyt sattuukin saamaan kahden päivän keikkatyön kuukauden aikana alkaa armoton byrokratia-sotku. On odotettava palkkakuittia pahimmillaan 1,5 kuukautta, jonka aikana työttömyysetuus on katkolla. Pahimmillaan voi joutua odottamaan kaikkia rahoja parikin kuukautta, kahden työpäivän takia. Se stressin määrä mikä näistä keikkahommista saattaa koitua on todella suuri, ja pelko toimeentulosta käy mielenterveydelle etenkin jos on vielä perhe elätettävänä. Etenkin kun Kela on koko vuoden sekoillut ja hakemusten käsittelyt viivästyneet.

Politiikassa kaiken nähnyt SDP:n Eero Heinäluoma sanoi, että ”ensimmäistä kertaa hyväksymme sellaista lainsäädäntöä, jossa rangaistaan henkilöä täysin ilman henkilön mitään omaan toimintaan liittyvää syytä, muuta kuin että hän on joutunut työttömäksi”. – Kansan uutiset

Miten voi olla mahdollista että hallitus on näin pihalla elämän tosiasioista (no, tietenkään en oikeasti ole yllättynyt)? Kaiken huippu on se, että kun aktiivimallia käsiteltiin eduskunnassa, loisti koko hallitus poissaolollaan. Edustaja Ben Zyskowicz (kok.), Juhana Vartiainen (kok.) ja Wille Rydman (kok.) olivat tietenkin käyneet puolustamassa esitystä. Zyskowicz oli sitä mieltä että ”aktivointimalli tulee johtamaan siihen, että sadat, ehkä tuhannet työttömät tulevat työllistymään lyhytaikaisiin työsuhteisiin, jotka auttavat heitä pysymään työttömyysturvassa nykytasolla”. Ben hyvä, sinä et tiedä yhtään mitään työnhaun vaikeudesta nykyään. Ei sinne lyhytaikaisiinkaan töihin vaan mennä. Ja jos meneekin, tulee ylläoleva ongelma – byrokratiasotku Kelan kanssa.

Miten he ajattelivat hankkia työpaikkoja kaikille halukkaille rankaisemalla siitä ettei pääse töihin tai työkkärin kurssille? Miksi työnantajille ei tule rangaistussakkoja irtisanomisista? Tai siitä että palkkaavat vuosi toisensa jälkeen vain työkokeiluun työttömiä, maksamatta heille oikeaa palkkaa?

Kansanedustajat tekevät päätöksiä, joissa saavat tilastot kauniiksi. Tosiasiassa  he kurjistavat meidän työttömien ja jo entuudestaan köyhien elämää. Tiedätkö sinä, Ben Zyskowicz, miltä tuntuu elää koko ajan tuli perseen alla, ja pelätä sitä kuinka toimeentulo viedään jalkojen alta? Etpä tietenkään, koska sinun toimeentulosi on turvattu.

No mutta, jos töitä ei ole saatavilla niin eivätkö ne laiskat työttömät voi hakea työkkärin kursseille sitten? Niin, minäpä hain työkkärin kahdelle yrittäjä-kurssille syksyn aikana. Ja kas kummaa, en päässyt kummallekaan kurssille koska hakijoita oli enemmän kuin kurssipaikkoja. Rakkaat kansanedustajamme, jos puskette läpi ehdotuksenne aktiivimallista, voitteko varmistaa että työtön pääsee edes hakemalleen kurssille? Tuleeko siitäkin sanktio jos ei pääse kurssille, vai riittääkö pelkkä hakeminen? Miten hemmetissä voitte viedä meiltä rahat taskusta, kun työkkärillä ei edes ole tarpeeksi kursseja halukkaille!? Jos niitä ei ole edes pääkaupunkiseudulla, saanen epäillä, että pienissä kunnissakaan on.

Aktiivimallia ovat kritisoineet monet kansanedustajat (esimerkiksi Li Andersson, Ville Niinistö, Emma Kari, sekä Rami Lehto ja Arja Juvonen), sekä esimerkiksi Saku Timonen ja Työttömien Keskusjärjestö ry.

Eduskunnassa käytiin juuri äänestystä asiasta ja aktiivimalli sitten runnottiin läpi. Saku Timosen blogin mukaan tämä laki olisi ollut käytännössä jo voimassa tämän vuoden lokakuusta asti – vaikka lakia asiasta ei vielä ole olemassakaan. “Se tarkoittaisi sitä, että jos työtön ei ajalla 1.10- 31.12 tänä vuonna tekisi tiettyjä päiviä palkkatyötä, niin hänen tukeaan leikattaisiin ensi vuoden alussa.”  Onneksi sentään tämä taannehtiva laki peruttiin. Nyt tekisi mieli sanoa, että vittu mitä paskaa. Eli toisin sanoen aktiivisuudesta sakotetaan. On ihan sama kuinka moneen sataan työpaikkaan haen, jos en saa paikkaa minulta viedään rahat.

– Voit lähettää vaikka kuinka monta työhakemusta ja käydä työhaastatteluissa. Silti sinulta leikataan työttömyysturvaa, jos et ole onnistunut saamaan työpaikkaa, vasemmistoliiton Li Andersson kuvaili. – Kansan uutiset

Kaiken lisäksi ehdotus vietiin läpi ilman sen suurempia huuteluita, koska ketä nyt kiinnostaisi työttömien asiat. Hyvä vain että näytetään vähän keppiä niille laiskimuksille (sarkasmi). Milloin tajutaan se, että työllistymistä auttaa porkkana, eikä keppi. Tehkää työllistymisestä helpompaa, byrokratian rattaista yksinkertaisempia ja helpottakaa keikkatyön vastaanottamista. Ilman että joutuu pelkäämään koko toimeentulonsa menettämistä, tai sen odottamista kuukausia.

Hienoa työtä, hallitus. Menen nyt poikani viereen nukkumaan ja itken itseni uneen miettien, että kannattiko tuhlata veronpalautukset kerrankin johonkin kivaan. Vai olisiko nekin rahat pitänyt säästää pahan päivän varalle, kun ensi vuodelle niitä näköjään on tulossa yksi jos toinenkin, jos asumistukeakin leikataan taas.

Suomen epäviralliset kuninkaalliset Sauli Niinistö ja Jenni Haukio myyvät. Se ei myy, mitä tapahtuu tuhat euroa kuukaudessa työttömyyspäivärahaa saavalle. Eiväthän he kuitenkaan osta lehtiä. – Kansan uutiset (bloggaajan huomio: työttömyyspäiväraha on sitäpaitsi n. 600€ kuussa)
Kuvissa esiintyvät tekstit ovat vastauksia työnantajilta, joita olen saanut viimeisen vuoden aikana työhakemuksista takaisin.

 

Lisää kirjoittajalta Masentunut mutsi / Tinna Pehkonen

Blogin uusi osoite!

Hei, kirjoitan tännekin uutiset – siirryin omalle sivustolle eli blogin osoite muuttuu!...
Lue lisää

16 Kommenttia

 • Hienoa, että kirjoitit tästä. Sen päivän kyn näkisi, että nämä 200 eläisivät kolme kuukautta työmarkkina- tai toimeentulotuella JA maksaisivat samaan aikaan kaikki “normaalit” menonsa, siis mahdolliset asuntolainat, vastukkeet, vuokrat, autot ym, mitä kelläkin työssäkäyvällä sattuu olemaan, valkenisiko silloin. 3 kk siksi, että se taidetaan katsoa taaksepäin esim toimeentulotuessa, kun sitä ensi kerran hakee. Ja ehtii sitten muutamat isommatkin laskut erääntyä. Samalla voi sitten kokeilla sitä työnhakua ja miltä se työnteko tuntuu ilman korvausta (eikös nämä harjoittelut ja kokeilut ole palkattomia?). Mainittakoon tässä, että itse olen vielä toistaiseksi työllinen, mutta miten tosiaan syrjemmällä 50+, ikänsä töitä vaikka apumiehenä tehnyt, kokee tällaisen kyykyttämisen, joka ei totisesti auta työllistymään. Jätän nyt lisäämättä tähän kaikki ne rumat sanat ja painokelvottomat mielipiteeni, jotka tähän halvennusmalliin ja sen suunnitelleisiin ja hyväksyneisiin henkilöihin kohdistuu.

  • Kiitos kommentista, tää on asia josta mulla riittää kokemusta ja sanottavaa! Ihan älyttömäksi menny meininki, en ymmärrä miten tällaset aktiivimallit voi mennä läpi. Siellä tosin oli kokoomus ja keskusta enimmäkseen äänestäny tän puolesta…

 • Täyttä asiaa kirjoitat. Meillä taitaa olla pahempi ongelma noiden todellisuudesta syrjäytyneiden päättäjien kuin arjesta syrjätettyjen ihmisten kanssa.

  Itsekin pari kk sitten uuden ammatin hankkineena olen törmännyt samaan ongelmaan, mihin aikaisempien ammattienkin kanssa, eli palkkatyön saamisen esteenä on työkokemuksen puute.

  Mikä tästä tekee koomista, on muutamat koulutuksiin liittyvät työharjoittelut joista on työhaastatteluissa sanottu, että ne pitää poistaa CV:stäni, koska eivät ole palkkatyökokemusta.

  Joten, millä tavoin sitä oikein voisi tuon lasikaton läpäistä? Töihin ei pääse, koska palkkatyökokemusta ei ole. Töitä taas on niin vähän suhteutettuna hakijoihin, että on työnantajan markkinat.

  Päättäjämme ovat tästä faktasta aivan pihalla, vaikka heillä olisi käytössään työministeriön säännölliset työllisyyskatsaukset, joista kyllä selviää töitä vailla olevien ihmisten lukumäärän olevan puoli miljoonaa.

  • Kiitos kommentista, lohduttavaa kuulla että on muitakin samassa tilanteessa, vaikka tätä tilannetta ei toivoisi kenellekään. Juurikin sama ongelma mulla että työkokemuksen puutteesta en saa töitä. Kun saan hakemuksesta hylsy-meilin takaisin, lukee niissä usein kuka on valittu hommaan ja millä meriiteillä. Siellä on pitkä lista työkokemusta ja koulutusta. Miten sellasen kanssa voi kilpailla, kun ei pääse mihinkään töihin?

 • Itsekään en pidä ajatuksesta, että mielummin annetaan keppiä kuin porkkanaa. Toisaalta ihan ymmärrettävää, että pitää leikata jostain, koska esim. pakolaisia on tullut maahana niin paljon. Heidän elättämiseensä ja integroitumiseensa menee tuhottomasti rahaa. Joten jos näyttää vihreää valoa nykyiselle pakolaispolitiikalle, on syytä myös hyväksyä leikkaukset/ verojen korotukset jotka ylipäätänsä koskevat suurinta osaa suomalaisia.

  • Mun mielestä taas näitä kahta ei voi asettaa toistensa vastakohdiksi. On varmasti muita kohteita joista voi säästää, kun kaikista heikoimmilta!

 • Aloitin juuri keikkatyön osuuskunnan kautta. Saa nähdä, miten nopeasti byrokratia toimii. Ensimmäisenä kuukautena en ehtinyt saada palkkaa ja Kelan rahat tulivat ajallaan.
  Toivottavasti he ovat valmistautuneet käsittelemään suuria määriä keikkatapauksia eikä tule viivästyksiä.

  • Tsemppiä! Niinhän sen näki tämän vuoden alussakin, että Kelalla ei hommat toiminu yhtään. Itsekin odottelin tosiaan melkeen toista kuukautta että saatiin tehtyä tammikuulle toimeentulotukipäätös.

   Ne ei ole eduskunnassa yhtään miettiny sitä tosiasiaa, että Kelan ja työkkärin byrokratiasotkut on niin hankalia, että on tosi vaikeeta ottaa keikkaduunia vastaan.

 • Hei. Kiitos! Hyvin kirjoitit. Itse en ole koskaan kokenut varsinaista työttömyyttä, mutta joutunut muista syistä kiristämään vyötä monta kertaa elämässäni. Olen työelämässä, mutta olen niin täysin teidän puolella, allekirjoittanut tietenkin myös aktiivimallia vastaan. Tämä hallitus toistaa samaa, mitä tehtiin 90-luvulla. Mutta luovuttaa ei saa. Jaan hienon kirjoituksesi eteen päin.

  • Kiitos! Luovuttaa ei saa. Sen takia minäkin kirjotan asiasta, ja oon laittanu paljon postia kansanedustajille, allekirjottanu kansalaisaloitteen. Kaikki keinot käyttöön!

 • Kirjoitat kyllä täyttä asiaa! Itsekin olen ollut työttömänä jo monta vuotta putkeen.. Valmistuin myyjäksi ja siitä lähtien olen urakalla yrittänyt saada itselleni työpaikan, valmistumisestani tulee tänä vuonna jo viisi vuotta. Pakko myöntää että olen sairastanut masennusta ja ahdistusta vähän väliä sen takia että töitä ei ole saanut. Joskus työpaikoista tulee ilmoituksena vaatimaton “valitettavasti sinua ei valittu tehtävään”, joskus vastausta ei tule ollenkaan. Olen kuitenkin yrittänyt että kokemusta tulisi mm. työkokeiluista, mutta luulenpa että niistä ei ole mitään hyötyä, ei ainakaan minulle ole ollut. Olen myöskin joutunut kulkemaan te-toimiston ihanissa uravalmennuksissa, joissa ei tehdä oikeastaan muuta kuin opetellaan työn hakemista ja hakemusten tekoa, jotka kyllä osaan. En todellakaan kannata tuota naurettavaa aktiivimallia, kansanedustajilla pitäisi itsellä kokeilla miltä aktiivimalli oikeasti tuntuu. Ei se ole työttömän vika, jos töitä ei yksinkertaisesti saa… Ihan kuin työttömänä ollessa ei muutenkin olisi rahat tiukilla, niin tehdään tilanteesta vieläkin ahdistavampaa. Mutta yritän kuitenkin jaksaa ja hakea töitä edelleen, vaikka tilanne vaikuttaakin toivottomalta

  • Voi kuulostaa niin tutulta! Oon tosiaan kahteen otteeseen elämässäni ollu pidempään työttömänä, ja se ei oo mitään helppoa ja kivaa sohvalla loikoilua. Kyllä se mielen matalaks vetää kun tuntuu ettei oo tarpeeks hyvä mihinkään työpaikkaan. Tsemppiä sullekin tosi paljon!

 • Aktiivimalli on syvältä!Mahdotonta valtaosan työttömistä toteuttaa ja sen päättäjät tiesivät.Miksi ei vaan totuudenmukaisesti leikattu työttömyysturvaa?Suomessa on selvät luokkaerot ja ne kasvaa.Tasa-arvoisesta yhteiskunnassa ei kannata enää puhua,koska se juna meni jo kauan sitten!

  • Niinpä, se juna meni jo ajat sitten. Köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu, tuloerot kasvaa huimaa vauhtia. Aktiivimalli on vaan jäävuoren huippu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.