Tarinatuokio

Pienenä nautin yli kaiken kirjojen lukemisesta. Muistan elävästi sen kesäpäivän, jolloin lähdin mökiltämme soutamaan omalla neonvärisellä kumiveneelläni, mukanani korvalappustereot ja kirja – usein Neiti Etsivä, jotka osasin varmaan kaikki ulkoa. Nämä päivät tulen muistamaan lämpimästi sydämessäni. Opin lukemaan jo 5-vuotiaana ja olin nopea lukija – ja edelleen voin halutessani lukea helposti kirjan päivässä tai useaa kirjaa samaan aikaan. Juuri nyt luen melko satunnaisesti ja kesken ovat vielä loistava Intuitio-kirja, Unet tienä luovuuteen ja suosikkikirjani Paulo Coelhon 11 minute’s, jota on mukava lukea aina muutaman vuoden välein. Välillä on hyvä lukea vähän kevyempää ja Coelhon kirjat toimivat siinä ainakin itselleni hyvin. 
Picture

Minulle on myös luettu tosi paljon pienestä pitäen. Äitini on ollut kova tarinankertoja – ja on edelleen, kun saa sen mahdollisuuden esimerkiksi nyt meidän Jeren kanssa. Tarinat, sadut ja kirjat ovat varmaan auttaneet mielikuvitukseni kehittymisessä, joka onkin melkoisen rikas. Ala-asteella muistan nauttineeni erilaisten tarinoiden kirjoittamisesta ja elävästi myös muistan sen hetken, kun kieltäydyin vimmakasti, kun opettaja halusi lukea tarinani ääneen luokan edessä. Häpeä ja nolaamisen pelko oli iskostunut mieleen jo ykkös-kakkosluokalla. 

On siis hyvin luentevaa, että kirja-, luku- ja satuinnostus jatkuu meillä oman poikani kanssa. Hän on pienestä asti ollut innoissaan kirjoista ja tykännyt kuunnella satuja, joskus jopa 10 kirjaa putkeen, enää ei ehkä ole niin paljon kärsivällisyyttä. Ensimmäisenä vuonna luimme hänelle joka ilta “Pikku leijonan”, joka on hieman uskonnollinen, mutta meidän mielestä hyvällä tavalla. Se oli mukava, rauhoittava rutiini ja päivän päätöshetki myös vanhemmalle. Viime aikoina hän on halunnut kuulla itse kerrottuja tarinoita – osa niistä on keksittyjä ja osa on oikeasti tapahtuneita mukavia tapahtumia, joita on kiva muistella jälkikäteen. Esimerkiksi oikeasti tapahtuneet pojan 3-vuotissynttärit Hoplopissa oli tarina, jolla jaksettiin hyvin päiväkoti automatkat monena aamuna. Välillä mukana tarinassa oli oikeat kaverit ja välillä muumit. On hauska huomata, kuinka omaa mielikuvitustakin voi ruokkia tarinoiden muodossa. Joskus oikein yllättää itsensä, että näinkö hauska juttu tästä tulikin! Myös poikamme päiväkodissa ei lueta kirjoja vaan hoitajat kertovat päästänsä tarinoita mm. nukuttaessaan lapsia päiväunille. 

Meidän Jere tuntuu tykkäävän monenlaisista kirjoista; niin muumeista, Pekka Töpöhännästä, Pupu Tupunasta, Miinoista ja Manuista, Tammen kultaisista kirjoista, mutta etenkin Elsa Beskowin kirjoista (kuvia alla). Nämä ikivanhat Beskowin kirjat, jotka ovat tuttuja jo omasta lapsuudestani (ja ehkä äitinikin?) ovat mielikuvituksellisia ja sopivasti jopa jännittäviä ja Jere halusi jossain vaiheessa kuulla “Petterin ja Lotan joulu” aina uudelleen ja uudelleen, vaikka se on melko pitkä. Olen huomannut, että monissa vanhoissa kirjoissa on kauniita väriä ja kuvia ja rikkaampi tarina, kuin monissa moderneissa.

Picture

Picture

Picture

Picture

Viime aikaisin suosikkini, josta myös Jere tykkää on Pandan Zen-tarinoita, jota lukiessa lukijakin pääsee kokemaan mielenrauhaa ja zenimäistä olotilaa, joka ei ehkä lapsen kanssa ole niin itsestäänselvyys. Ihana, pehmeällä tavalla oivalluksia esittävä Pandakirja on saanut suuremman esittelyn tässä lastenkirjoja esittelevässä blogissa (josta myös ao. kuva lainattu), joten omat kuvat ja lainaukset jäävät nyt väliin. Suosikkikohtiani on monta, mutta varsinkin tarina “maanviljelijän onni”, jossa maanviljelijä pystyy olemaan “zen”, eikä hötkyile ulkoisten tapahtumien vyöryssä.

Picture

Haluaisinkin nyt kuulla teidän suosikki lastenkirjojanne, ainakin pienemmille lapsille? Onko jotain hyviä oivaltavia satuja, mielikuvitusrikkaita satuja tai rauhoittavia satuja? Tästä Lumotun maan rauha– kirjasta (myös Basam books) kuulin suosituksen ja vilkaisin myös sen sisältäviä ihania kuvia. Se on varmasti hankinta- tai manifestaatiolistallani seuraavaksi. 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Manifestoi unelmiesi elämä: Saat sen, mistä luovut!

Manifestoinnin ehkä oleellisin taito on oppia päästämään irti lopputuloksesta.  Elämän paradokseja on,...
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.