Sinä olet rakkauselämäsi Elefantti ja Ratsastaja

Monelle on varmaankin tuttu vertaus Elefantista ja sen Ratsastajasta. Tätä vertausta käytetään usein kun puhutaan itsekurista ja sen “riittämättömyydestä”.

Ratsastaja kuvaa tässä tilanteessa logiikkaa ja järkeä, eli aivokuoren roolia, kun elefantti taasen edustaa alitajuntaamme, joka todellisuudessa johdattaa meitä monessa asiassa enemmän kuin uskoisimmekaan. Ratsastaja yrittää ohjata elefanttia polkua pitkin eteenpäin, joka sekin omalla tavallaan vie kaksikkoa tiettyyn suuntaan. Polku kuvastaa ympäristöämme, maailmaa jossa elämme ja se symboloi myös mukavuusaluettamme.

Nyt haluan tuoda tämän vertauksen rakkauteen, jotta me paremmin ymmärrettäisiin miten isot voimat taustalla jyllää. Rakkaudessa liian moni kokee ratsastajana olevansa voimaton koska elefantti kulkee aina vaan sitä samaa tuttua polkua pitkin, vaikka tekisi mitä! Aina ne suhteet päättyy pettymykseen, niitä hyviä miehiä ei koskaan satu polulle ja niin edespäin…ajaudumme helposti olosuhteiden vangiksi emmekä tunnu löytävän tietä ulos. Tästä kumpuaa hyvin helposti tunne, että minä en riitä ja minussa on jotain vikaa.

 

On kriittistä astua pois tästä ajattelusta ja katsoa ensin faktoja järjellä ja logiikalla. Meillä on valtava alitajuinen aivokapasiteetti, joka haluaa suojella meitä ja toivoo meille vain ja ainoastaan hyvää. Täältä lähtevät signaalit saattavat toki kannustaa hiukan kivikautisiin malleihin, mutta tarkoitus on hyvä. Alitajuntamme haluaa pitää meidät tutulla ja turvallisella polulla, koska ainakin sen vaarat ovat tiedossa! Tämä on sitä kuuluisaa mukavuusalueella olemista.

Kun olet vakuuttunut, että haluat muutoksen rakkauselämääsi, on sitten paremman parisuhteen rakentamista, kumppanin löytämistä tai itseesi rakastumista, niin sun on turha yrittää kääntää kurssiasi pelkän “ratsastajan” avulla. Järki ja logiikka ei saa sitä elefanttia pois tutulta polulta, tai jos saakin niin hyvin lyhyeksi aikaa! Ja pian löydätkin itsesi tutusta maastosta.

Todellisuudessa siirtyminen olosuhteiden vangista, oman rakkauselämän rakentajan rooliin lähtee elefantin uudelleenkoulutuksesta ja ympäristön ja olosuhteiden havainnoinnista.

Elefantin uudelleenkoulutus rakkaudessa.

Elefanttihan on sinä! Sinulla on tietyt arvot, uskomukset ja toimintamallit joita olet harjoitellut ikävuosiesi verran. Kun lähdetään tekemään yhteistyötä alitajunnan kanssa, niin uskon vahvasti positiivisen vahvistamisen voimaan. Tutustutaan ensi itseen, niihin toiveisiin ja tarpeisiin joita pinnan alta löytyy. Opetellaan arvostamaan ja tuntemaan myötätuntoa itseään kohtaan!

Rakkaus on siis asia, jota voi harjoitella.

Kun kasvat hyväksymään ja rakastamaan itseäsi enemmän ja paremmin, kohtaat väistämättä kasvukipuja itsesi ja ympäristösi kanssa. Miltä sinusta tuntuisi opetella arvostamaan olemassaoloasi ihan sellaisenaan?

Millä voit irtautua ajatuksesta, että riitätkö rakkaudessa? Me kaikki ollaan inhimillisiä ja tunnetaan epävarmuutta, mutta itsemme arvoa eivät määritä menneet tekemiset eikä se, miellyttääkö toisia vai ei. Itsemyötätunnon kasvattaminen on hyvä alku rakkauselämän muutokselle. Se ei vie pois vanhoja haavojasi, mutta opettaa armollisempaa suhtautumista itseesi! Saat maagisen kyvyn tehdä valintoja itseäsi parasta ajatellen. Teot ja valinnat luovat hyvän kehän, jossa tuet oman itseluottamuksesi ja hyvän olon rakentamista.

Kun saat rakennettua luottamuksellista suhdetta itseesi, on sinun myös mahdollista vaikuttaa rajoittaviin uskomuksiin, jotka seisovat sinun ja unelmiesi rakkauselämän tiellä. Silloin päästään todellisten muutosten ytimeen! Elefantti saattaa jopa alkaa hinkua uusille poluille.

Polun huomioiminen

Mieti ympäristöäsi ja muita ihmisiä kuinka se vaikuttaa sinuun. Jos haluat ohjata elefantin tuntemattomaan viidakkoon, sen täytyy pystyä luottamaan sinuun, että huomioit mahdolliset vaarat ja osaat reagoida niihin. Rakkaudessa ympäristöösi lukeutuu esimerkiksi:

– sosiaalinen ympäristö, joka tarkoittaa ihmisiä joiden kanssa olemme kanssakäymisissä. Tämän suhteen voit miettiä minkälaiset ihmiset sinua ympäröivät ja kuinka sosiaalinen elämäsi on rakentunut. Ehkä kaipaat hiukan uusia ympyröitä tai ihmisiä jotka ymmärtävät sinua ja tilannettasi oikeasti.

-Kulttuuriympäristö, tarkoittaa odotuksia joita kohtaat rakkauden maailmassa siinä ympäristössä, jossa elät. moni esimerkiksi kokee paikanvaihdoksen vapauttamaan toimimaan enemmän ”omalla” tavalla.

– Fyysinen ympäristö, joka käsittää maan, jossa asut, kaupungin, työpaikan ja harrastuspaikat. Kaikki nämä voivat vaikuttaa meihin tiedostomattamme.

On asioita, joita voit ympäristössäsi muuttaa ja asioita joihin vaikuttaminen on hankalampaa. Mutta jokatapauksessa näiden tiedostaminen vaikuttaa omaan energiaasi ja siihen kuinka käyttäydyt. Käyttäytyminen on tärkeässä roolissa, koska se näkyy sinusta ulospäin. Kun opit muuttamaan omaa energiaasi ja astut rakkauselämäsi ohjaimiin, koko ympäristösi alkaa suhtautua sinuun eri tavalla.

Lisää rakkaudesta luvassa pian….

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.