Sattuuko selkään?

 

Selkävaivat ovat todella yleinen vaiva ja harmillisen usein niitten alkuperä jää pimentoon. Itselläni tutkittiin selkää aikoinaan kolmisen vuotta ennen kuin pääsin magneettikuvaukseen ja löytyi välilevyn pullistuma. Sitä ennen epäiltiin selkärankareumaa, juoksin fysioterapeutilla ja hierojilla sekä muutaman kerran jäsenkorjaajalla.  Mitkään hoidot eivät tietenkään auttaneet (osa jopa pahensi oloa), koska syy oli syvemmällä.  Pullistuma alkoi oireilla äkisti nostaessani hieman vinossa tyhjää treenikassia lattialta.  Sen jälkeen menikin vuosi niin, että mieheni sai aamulla laittaa aina sukat ja kengät jalkaani, koska itse en taipunut.

Onneksi selkä päivän mittaan aina hieman liikkumisen ansiosta vetreytyi.Koska syyt selkäkipuun voivat johtua monesta asiasta, olen aina hyvinkin varovainen kun ihmiset kysyvät ohjeita selkäkivun hoitoon tai venytyksiin. Toki syy voi välillä olla hyvinkin selvä; huonossa sängyssä nukuttu yö, pitkä automatka, rikkaruohojen kitkeminen tai väärin nostettu raskas huonekalu.  Kun olen nyt leikkauksen jälkeen toipilaana ja istumakiellossa, niin käytän tietokonetta seisten. Pitkä paikallaan seisoskelu on selälleni myrkkyä, joten tänään aion huoltaa selkääni seuraavilla turvallisilla harjoituksilla ja venytyksillä. Näitä on testattu selkäkipuisilla, iäkkäämmillä henkilöillä ja erilaisista leikkauksista toipuvilla, joten ne sopivat lähes kaikille.

Aloitetaan selkälihasten vahvistamisella:

Selän vahvistus

Bolsteri on maailman nautinnollisin joogaväline. Laadukkaiden, tattarinkuorella täytettyjen, bolstereitten hinnat pyörivät kotimaisissa nettikaupoissa siinä 60-90 euron kieppeillä riippuen koosta ja siitä onko päällinen irrotettava. Oman bolsterini tilasin aikoinaan hieman edullisemmin Saksasta. Koska käytän bolsteria vain itse ja  vaatteet päällä (*toomuchinformation.com*), on kiinteä päällinen ollut aivan riittävä.

Jos et halua investoida bolsteriin tai pelkäät sen päätyvän parvekkeen oven stoppariksi niinkuin kahvakuulalleni kävi, voit rakentaa oman bolsterin Macgyver-tyyliin napakasta, mielellään putkimaisesta, tyynystä ja viltistä. Pääasia, että mahdut makaamaan reilusti bolsterisi päällä, se ei litisty tai karkaa altasi.  Ensimmäisessä kuvassa koko selän aluetta rentouttava asento. Bolsteri siis jalkojen välissä lähellä vatsaa, otsa lepää bolsterin päällä niin että niska on rentona.

 Toinen  on lepoasento, jota käytän usein joogan loppurentoutuksen aikana. Eli selinmakuulla bolsteri/paksu tyyny polvien alla. Monille ihmisille kovalla lattialla makaaminen jalat suorina on tuskallista muutamankin minuutin ajan. Kun polvitaipeiden alla on koroke, saavat jalat levätä rennosti bolsterin päällä ja alaselkään muodostuu mukava pyöristys. Jos haluat selkään vielä enemmän pyöreyttä voit nostaa jalat tuolin tai sohvan päälle.

 

Viimeiseksi pari kyljellään tehtävää venytystä, joissa voit itse vartalon asentoa muuttamalla kohdistaa venytykseen enemmän kyljen tai selän puolelle. Näissä kaikissa avauksissa voit huoletta olla niin kauan kuin hyvältä tuntuu, muista rentouttaa keho ja hengittää syvään.

Muista siis välttää pitkään istumista, nosta raskaat taakat jalka-ja vatsalihasten avulla, anna selälle liikettä ja ylläpidä liikkuvuutta.  Voit mielellään jakaa omia kokemuksia selkäongelmista tai vinkkejä selän hyvinvointiin kommenttikentässä. Pidetään huolta selästämme!
Lisää venyttelyohjeita :Viikonloppuun venytellen
Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.