Santosha haaste

 

Olen ollut hieman hermostunut ja ehkä välillä jopa epätoivoinen viime päivinä. Eniten jännittää tuleva leikkaus, jonka onnistumisprosentti on 50 (fifty sixty Nykäsen sanoin), mutta tiedän sen jälkeen olevani kipeä pitkään. Se aiheuttaa painetta siitä olenko työkykyinen jumppien ja joogan ohjaamiseen syyskuussa. Lisäksi varsinaisen kokopäivätyön tai vaihtoehtoisesti yritysidean puuttuminen stressaa, koska kohta se alkaa näkyä taloudellisessa tilanteessa. Olen yrittänyt rauhoitella itseäni, mutta huomaan herääväni öisin tunneiksi miettimään asioita. Tiedän, että monet muutkin kamppailevat erilaisten ongelmien kanssa, ajatukset pyörivät samaa ahdistavaa rataa ja se saa mielen mustaksi. Päätin siis kokeilla vaihtoehtoista lähestymistapaa. Koska en saa mieleni liikettä pysäytettyä, vaikka se on joogan tarkoitus (yoga citta vritti nirodhah), yritän kääntää sen suunnan. Santoshalla.

Peruutetaan vähän 🙂 Joogahistorian klassisen kauden tärkein teos lienee Patanjalin joogasutrat, joka on käytännössä  kokoelma aforismeja tai opetuksia (196 kpl )siitä mitä jooga on, miten joogin tulisi elää ja millainen maailma on.  Itse Patanjalista tai siitä koska hän eli on hyvin vähän tietoa, samoin sutrien kirjoittamisesta. Googlettelun perusteella arviot saattavat heittävän sadoilla vuosilla, mutta yleisimmät veikkaukset pomppivat jossain 200-400 j.aa kieppeillä. Olen käynyt sutria läpi joogaopettajakoulutuksessa ja yrittänyt (huom! paino sanalla yrittänyt) lukea niitä myös omatoimisesti. Voin kertoa, että harvoin olen lukenut niin vaikeaselkoista ja hämmentävää tekstiä :)Jotta teidän ei tarvitse mennään eteenpäin!Joogasutrien yksi osa on 8-haarainen tie.  Seuraamalla kurinalaisesti näitä ohjeita joogin on mahdollista päästä viimeiseen vaiheeseen eli samadhiin, jossa “objektia havainnoiva mieli tulee yhdeksi objektin kanssa” eli kansankielellä valaistuu. 8-haaraisen tien osat ovat:

1. Yamat ( viisi ohjetta siitä, miten elää oikein ulkoisen maailman kanssa)
2. Niymat (viisi ohjetta siitä, miten elää itse oikein)
3. Asana
4. Pranayma eli hengitysharjoitukset
5. Pratyahara eli aistien vetäytyminen
6. Dharana eli keskittyminen
7. Dhyana eli meditaatio
8. Samadhi

 

Yksi niyamojen kohta on santosha eli tyytyväisyys. Eli mitä vähemmän haluat, mitä tyytyväisempi olet siihen mitä sinulla on, sitä onnellisempi olet. Joten niinä synkkinä yön hetkinä aloin leikkiä mieleni kanssa, vähän kiusata sitä kun sekin kerran kiusasi minua. Kävimme mm. seuraavanlaista keskustelua:
Mieli: “Ai kauhee se leikkaus on tulossa ja varmaan sattuu , enkä mitään voi tehdä ja minnekkään  mennä ja montakohan kertaa se joudutaan uusimaan!!!!”
Minä: “No sulla on kuitenkin ollut kiva kesä, pääsit mökkeilemään ja ens kertaa moneen vuoteen mies on ollut kuukauden yhtä aikaa lomailemassa <3 Sitäpaitsi saat hyvät lääkkeet, ei se kipu ikuisesti kestä. Se ei kuitenkaan ole vaarallinen juttu, selvisit syövästäkin!”
Mieli:”Ansiosidonnainenkin loppuu kohta ja miten me pärjätään tai jos pärjätään, niin kuinka nöyryyttävää kun mies joutuu maksaa about kaiken. Se tekee nytkin jo ihan hulluna töitä!!!!”
Minä: ” No sulla on kuitenkin katto pään päällä, rahat riittää ruokaan ja laskuihin ja sulla kuitenkin ON toinen tulo taloudessa. Se tietää, että teit vuosia kahta työtä, ei se sua laiskana pidä. Ei ihminen paljoa tarvitse.”
Mieli:”Oishan se kiva jos ton koiran kuolassa uivan sohvankin vois vaihtaa ja hemmetin telkkakin hajoo, missä mä nyt katon Unelmien poikamiestä???”
Minä:” Onhan se sohva kuitenkin ehjä ja voit aina kysyä, että jos mies katsoo ensin Top Gearin olohuoneen telkasta niin kestääkö se jos katsot UP:n siihen perään 😉 Sitäpaitsi; sulla on omillaan pärjäävät, ihanat lapset, mahtava mies (joka tekee hyvää ruokaa) ja pehmoinen koira kainalossa. Sulla on PALJON!!”

Haastan teitä kokeilemaan samaa, vaikka yhden päivän ajan. Aina kun mieleen nousee ahdistava ajatus, kumoa se yhdellä tai useammalla asialla, joka on elämässä hyvin.  On paljon asioita mitä ei pysty muuttamaan vaikka kuinka haluaisi, olosuhteisiin on vain mukauduttava. Mutta itsellä ainakin tilanne sai taas mittasuhteet, joita on helpompi käsitellä, santoshan avulla.”Yoga allows you to find an inner peace that is not ruffled and riled by the endless stresses and struggles of life.”
– B.K.S. Iyengar-Tyytyväistä viikkoa <3
(taulut Arttu Rajala)
Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa

Vatsa kuntoon verkossa?

Facebook on siitä kätevä emäntä, että jos itseltä menee joku mielenkiintoinen sivusto...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.