Onko uuden vuoden lupauksista oikeasti hyötyä?

Picture

En usko uuden vuoden lupauksiin, ne toimivat harvoin kenelläkään. Ajatellaanpa vaikka laihduttamista, koko Suomihan alkaa laihduttamaan alkuvuodesta, kun juhlapyhät ovat takana ja pieni pöhä vaivaa ja herkkuja on tullut syötyä paljon. Kuntokeskuskukset ovat tammikuun ajan täynnä ja sitten se innostus lopahtaakin. Pari kiloa saattoi elopainosta lähteä, mutta vanha turvallinen arki houkuttelee enemmän. Käytännössä palataan vanhaan ja unohdetaan se uuden vuoden lupaus. Jos on oikea motivaatio asiaan, voi asiaa alkaa toteuttamaan siltä istumalta vuoden ajasta riippumatta.
Pidän enemmän toisenlaisesta lähetysmistavasta. Vuoden loppuun mennessä on hauska palata taaksepäin ja katsoa, että mitä asioita sitä tuli tehtyä, toimivatko ne ja olisiko jossain ehkä parantamisen varaa. Uskon että menneisyydestä ja virheistään voi aina oppia. Aina voi miettiä laaja-alaisesti, sitä tukivatko toimintani omia tarpeitani vai sysäsinkö ne syrjään jostakin syystä. Oliko vuoteni mahdollisesti sellainen, että haluaisin elää sen uudestaan. Asioita tapahtuu, niitä ikäviäkin, mutta olisiko omassa suhtautumisessani niihin jotakin opittavaa? Mennyt vuosi oli itselleni antoisa mutta varsinkin loppu vuoteen otin liian paljon kaikenlaista ja se kuormitti liikaa. Lapsen kanssa toimiminen on hieman erilaista kuin yksin eläessä. Mielenkiintoislle asioille täytyy osata sanoa myös ei. Ein sanomista on myös syytä opetella, monet meistä on ehdollistettu niin, että on huono ihminen jos kieltäytyy asioista.Oma mennyt vuoteni oli erittäin antoisa. Vuoteen mahtui pari ulkomaan matkaan, doulatoimintaan mukaan meneminen, oman blogin aloittaminen ja Naiseuden Voiman kehittäminen, Äitiyden Voima- kurssin live versio ja samaisen kurssin verkkovalmennuksen työstäminen, erilaiset koulutukset, kaksi muuttoa joista toinen omaan kotiin ja kirsikkana kakun päällä, sain seurata Oliverin hurjaa kasvamista ja päivittäisiä uusien asioiden opettelua. Mahtavinta ikinä!

Vuoteen on mahtunut myös paljon tunteita, joista päällimmäisenä syvä tyytyväisyys ja rakkaus. Toki näillä tunteillla on myös se vastakohta, joita onneksi saamme ihmisenä kokea. Huomaan selkeästi että kun kuormitun liikaa, stressitasot nousee, niin kaikki negatiiviset tuntemukset tulevat huomattavasti helpommin ja saattavat kestää myös kauemmin. Onneksi nykyään en enää jää mihinkään tunteeseen pitkäksi aikaa vellomaan, vaan ymmärrän että ne tuntemukset syntyy oman ajattelun tuloksena meissä itsessämme. Muut ihmiset tai tilanteet eivät omia tunteita oikeasti aiheuta, vaan ne ovat oman kehon-mieli kompleksin tuottamia. Opittavaa tässä asiassa tosin vielä on, mutta onneksi on todennäköisesti vielä vuosia tai vuosikymmeniä aikaa oppia tästäkin asiasta lisää. Ainoastaan elämällähän nämä asiat avautuu!

Lupauksia enemmän pidän katsauksesta tulevaan vuoteen. Mitä asioita haluan toteuttaa? Mihin minulla on oikeasti resursseja ja motivaatiota? Mitä oikeasti haluan ja mitä se tuo lisää elämääni? Elämä ei aina tosin mene niin kuin on suunnitellut, mutta ajatuksen voimalla on suuri merkitys. Lähetimme uutiskirjeen alkuviikosta, jossa Heidi kirjoittaa heidän perheensä lähestymistavasta tehdä uuden vuoden sunnitelma. Jos et ole vielä uutiskirjelistallamme (tuolta voit liittyä), niin nyt kannattaa liittyä tähän kasvavaan joukkoomme! Lähetämme tasaisin väliajoin hyödyllisiä asioita kuten reseptejä ja ohjeistuksia hyviksi kokemistamme asioista, joista varmasti on hyötyä sinulle ja perheellesi.

Jonkinlaista hahmotelmaa kannattaa siis olla uudelle vuodellekin. Suunnitelmassa voi ottaa huomioon omat sekä perheensä yhteiset tarpeet. Puoliso kannattaa ottaa tähän hommaa mukaan tai ainakin esittää mitä oma suunnitelma pitää sisällään. Perheissä aika on yleensä kortilla ja kummankin vanhemman on hyvä päästä toteuttamaan niitä asioita joista nauttii. Meillä ajatellaan lapsen etu aina ensiksi ja sitten tulevat muut asiat. Tämän takia olemme päätyneet siihen, ettemme laita Oliveria hoitoon kuin aikaisintaa ensi syksynä. Oliver on tuolloin reippaasti yli kaksi vuotta.

Tässä erilaisia teemoja joita toteutan omassa sekä perheeni suunnitelmassa:
* Työ
* Perhe
* Talous
* Ihmissuhteet
* Henkinen hyvinvointi

Ajatusten ylös laittaminen selkeyttää kummasti asioita ja siinä näkee oikeasti mitä haluaa toteuttaa. Suunnitelmaan voi kirjata ylös myös sen miksi asia on minulle niin tärkeä. Realistinen suunnitelma toimii parhaiten eli ei kannata kurkottaa kuuta taivaalta. 5 vuoden suunnitelmaa voi sitten laittaa hieman isompiakin asioita toteutettavaksi tai sitten voi antaa elämän vain viedä. Vaikka kyllähän se suunnitelmankin kanssa vie, harvoin elämän kulkua pystyy kontrolloimaan. Toki pystyy, mutta elämä menee silloin äärimmäisen suppeaksi.

Picture

Muistakaa unelmoida, olla realistisia ja tehdä päivittäin tavoitteenne eteen töitä <3 Parhaimmatkaan suunnitelmat eivät toteudu jos ota konkreettisia askeleita unelmiensa ha tavoitteiden eteen.

<3:lla
Elina
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.