Oma kokemus synnytykseen valmistautumisesta

 

Olin viime viikolla haastateltava Aktiivisen synnytysryhmän järjestämässä synnytysteema illassa Tampereen Napapiirillä. Doulani Erika veti iltaa ja kysyikin minulta haluanko tulla jakamaan oman tarinani siitä, kuinka olen valmistautunut omiin synnytyksiini. Ilta oli oikein leppoisa ja pari tuntia vierähti nopeasti lukuisten keskustelujen ja kysymysten parissa. Niin siistiä, että aihe kiinnostaa ja naiset aktivoituvat koko ajan enemmän ottamaan selvää synnytyksestä ja myöskin ymmärtävät oman aktiviisen roolin merkityksen hyvälle synnytyskokemukselle.Synnytystavalla ei ole väliä, kunhan nainen itse saa olla aktiivisena toimijana omassa synnytyksessään -eikä passiivisena sivustakatsojana, jolloin yleensä ne negatiiviset tuntemukset ottavat vallan synnytyksessä. Omaa kehoaan kannattaa arvostaa ja helliä, sillä olet sen paras asiantuntija! 

Oma synnytykseen ja postpartum aikaan valmistautumiseni tässä raskaudessa:

Liikunta ja kaikenlainen kehon liikuttaminen kuuluu oleellisena osana elämääni joka tilanteessa, se vaihtelee vain aikakausittain hieman muotoaan. Raskausajan liikunta ja treenit ovat erilaisia kuin muina aikoina. Olen keskittynyt viimeisen puolen vuoden aikana paljon rauhallisempaan tekemiseen ilman sykkeiden nostattamista, toisin kuin edellisessä raskaudessa. Lisäksi olen panostanut etenkin lantionalueen liikkuvuuteen sekä tukilihaksiston huoltoon. Liikunnalla on niin paljon positiiviisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, joten se kuuluu ehdottomasti oleellisena osana itselläni valmistautumisessa synnytykseen.

​- Oikeanlainen ravinto sekä lisäravinteet. Tämä asia unohdetaan helposti. Mielestäni hyvä ravitseva ravinto sekä lisäravinteet pitävät huolta niin kehosta kuin mielestäkin. Sikiö ottaa yleensä tarvitsemansa ravinteet tavalla tai toisella, mutta se on silloin kyllä äidin ravinteista ja terveydestä pois, joka puolestaan johtaa yleensä kehollisiin haastaisiin ennen pitkään. Liikunnan ja ravinnon merkitys on suuri esimerkiksi synnytyksenjälkeisen masennuksen ehkäisyssä.

– Kehon hemmottelu erilaisin hoidoin ja kosketuksin. Oma puoliso on ollut tässä aivan loistava apu! Hän on melkeinpä joka ilta viimeisen puolen vuoden aikana hieronut jalkateriäni ja se on tuntunut erityisen mukavalta ja rentouttavalta. Olen myös käynyt erilaisissa hoidoissa. Tässä muutama; shindo, jäsenkorjaus, vyöhyketerapia, energiahoito, osteopatia, kasvohoito muutaman mainitakseni. En ole kauhea tuhlailemaan mutta palveluihin ja ruokaan olen valmis laittamaan paljon rahaa. Pidän erityisen tärkeänä hyvinvoinnin, jaksamisen ja terveyden kannalta hoitaa ja huoltaa kehoaan. Olemme sen kaikki ansainneet! Rentoutuminen etenkin raskaana ollessa on tärkeää, sillä se saa mielihyvähormonit liikkeelle ja vauvakin saa silloin niistä osansa <3

Picture

Hyvien ystävien kanssa vietetty aika on arvokasta <3 Kuva löytyy instagrammista parempilaatuisena.– Asioiden kertaaminen lukemalla, katsomalla voimaannuttavia videoita ja keskustelemalla synnytyksestä ja äitiydestä samanhenkisten naisten kanssa joka livenä tai verkossa. Verkossa voi myös käydä ammattilaisen tekemän synnytysvalmennuksen ja tätä Synnytyksen ABC- kurssia voin suositella aivan kaikille. Viime raskauden aikana luin paljon kirjallisuutta liittyen synnytykseen, joten tällä kertaa en ole kaivannut tietoa asiasta samalla tavalla. Valmistauduin ensimmäisessä raskaudessani synnytykseen ja äitiyteen erittäin huolella. On hyvä tietää ainakin perusasiat synnytyksen fysiologiasta sekä siitä, miten eri lääkkeettömin tavoin voi lievittää kipua. Ainoat vaihtoehdot kivunlievitykseen eivät ole puudutukset, vaan on niin monia erilaisia työkaluja pitkin synnytystä lievittää kipua sekä rentouttaa kehoa. Tässä muutama joita itse käytin edellisessä lääkkeettömässä synnytyksessäni; Tens-laite, ääni, mielikuvat, lämminsuihku, miehen tuki ja turva.

​- Doula on mahtava tuki jo raskauden aikana sekä tietysti synnytyksen jälkeen. Doula on synnytys tukihenkilö, joka tietää oikeastaan kaiken liittyen synnytyksiin ja vauvoihin. Hän on äärimmäisen oivallinen apu niin synnytyksessä kuin äitiyden haasteita sekä tuntemuksia pohdittaessa. Itselläni on tässä toisessa synnytyksessä sama doula kuin viimeksi, vaikkakaan hän ei kerinnyt paikalle itse synnytykseen viimeksi, niin koen että sain häneltä paljon vahvistusta ja  vertaistukea valmistautumisessa edellisen kerran tähän naisen elämän ikimuistoisimpiin kokemuksiin.

– Henkinen valmistautuminen erilaisin keinoin. Mielikuvaharjoittelu toimi viimeksi itselläni eriomaisesti. Kävin synnytystä läpi positiivisessa mielessä, kehuin kehoani ja voimistin sitä erilaisin lausein, otin tietoisesti vauvaan yhteyttä ajatuksin ja voimistin häntä myös tulevaan varten, kehuin häntäkin. Uskon oman kehooni täydellisesti ja uskoin myös siihen, että nainen voi synnyttää luontevasti ilman ulkopuolisen puuttumista asiaan.

​- Olen käynyt läpi sairaalan rutiineja ja miettinyt itselleni tärkeitä pointteja liittyen synnytykseen. On mielestäni hyvä pohtia valmiiksi millaisen synnytyskokemuksen haluaa ja miten siihen tilanteeseen mahdollisesti päästään. Jos on ehdottoman varma haluavansa puudutteet, niin on tärkeää myös tiedostaa niiden riskit ja haittavaikutukset. Tieto on voimaa tässä(kin) asiassa! Synnytystoivelistan tekeminen auttaa valtavasti sekä sinua, kätilöitä että tukihenkilöitä.

Mielestäni synnytys saa ja voi olla elämysmatkailua! Miksipä siihen ei silloin valmistautuisi huolella, niinhän me teemme esimerkiksi matkalle lähdettäessä. Kaikilla on varmasti hieman erilaisia toiveita ja painotuksia synnytykseen liittyen mutta tärkeintä on, että teet ne itsellesi selväksi.

Picture

Viikot 39+3. Arvatkaa paljon oli vatsan ympärys? 

Videolla kerron vielä omasta valmistautumisesta. Juttua olisi tullut paljon enemmänkin mutta jouduin hieman toppuuttelemaan välillä hieman rönsyilevää tarinointia. Toivon että näistä videoista saisi edes yksi nainen jotakin omaan raskausaikaansa ja synnytykseensä.

Liikunta on ollut viime aikoina erittäin kevyttä ja huomaan olevani paljon sohvalla makuuasennossa. Videolla kuitenkin muutamia liikkeitä joita pystyy ja kannattaa tehdä etenkin loppuraskaudesta. Vähempi on paljon parempi kuin ei mitään. Vauva kiittää oikealla tarjonnalla sitten synnytyksessä!

<3:lla
Elina
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus

Millainen on menestyjä ja pystyykö sen näkemään ulkopuolelta?

Ensiksi täytyyi määritellä mitä menestys on ja annatko muiden vaikuttaa siihen miten...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.