Oksitosiini, tuo elämän eliksiiri…

RAKKAUSHORMONI eli OKSITOSIINI SYNNYTYKSESSÄMitä kehon oma oksitosiini on?

Oksitosiini on tärkein hormoni synnytyksessä. Sen tarkoitus on supistaa kohtua ja näin ollen avata kohdunsuuta ja auttaa vauvaa laskeutumaan synnytyskanavassa. Oksitosiinia erittyy kehossa ihan luonnostaan, kun synnyttäjällä on hyvä ja turvallinen olo. Jotta oksitosiinia erittyy, tunnelman pitää olla oikea. Rauhallinen, ihana, rakastava. Synnyttäjää voi hieroa kevyesti, olla ihokontaktissa, pussailla ja halailla. Hyvä musiikki, kynttilät ja omat lempituoksut ovat myös tärkeitä oksitosiinin kannalta. Eli lyhyesti sanottuna kaikki se, mikä saa synnyttäjän olon tuntumaan kotoisalta, turvalliselta ja rakastetulta. Keinot ovat vapaat.

Oksitosiini on kuitenkin myös erittäin herkkä hormoni. Pienikin huolen tai turvattomuuden tunne saattaa lopettaa oksitosiinin tuotannon, jonka takia supistukset voivat hiipua tai loppua kokonaan. Tällainen tilanne voi olla vaikka sairaalaan siirtyminen. Kotona saatu hyvä flow katkaistaan, jolloin menee taas oma aikansa päästä takaisin hyvään tunnelmaan. Siirtymisiä ja muita tällaisia tilanteita varten, kuten toimenpiteet, onkin erittäin tärkeää, että puoliso ja doula antavat täyden tuen synnyttäjälle, jotta hänen olonsa pysyisi mahdollisimman turvallisena.

Mitä synteettinen oksitosiini on?

Synteettinen oksitosiini on valmiste, joka on molekyyliltään samanlaista kuin kehon omakin oksitosiini, mutta se ei läpäise veri-aivoestettä. Kun luonnollisen oksitosiinin aiheuttama supistus tulee, viesti supistuksesta menee aivoille, joista erittyy endorfiineja (kehon oma kivunlievitys) kestämään tuntemukset paremmin. Kun taas synteettinen oksitosiini ei mene aivoihin asti, kipu ja muut tuntemukset tuntuvat ilman kehon omia endorfiineja huomattavasti kovemmilta. Synteettinen oksitosiini tulee myöskin tasaisena virtanan koko ajan. Kehon oma taas sykäyksittäin, jolloin kohtu saa välillä levätä pidempään ja hapen virtaus on parempaa. Kun happi virtaa kohdussa kunnolla, tuntemukset ovat siedettävimpiä.

Synteettistä oksitosiinia laitetaan vauhdittamaan synnytystä ja voimistamaan supistuksia, jos ne jostain syystä ovat laantuneet. Esim. epiduraalin kanssa laitetaan hyvin usein oksitosiinia. Epiduraali hidastaa tai pysäyttää usein synnytyksen, jonka takia oksitosiinia on laitettava lisää, jotta synnytys edistyisi.
Synteettinen oksitosiini tekee supistuksista usein pitkiä ja jättää lepovälit lyhyiksi. Näin ollen kohtu joutuu työskentelemään kovemmin ja se saattaa väsyä, jonka takia joskus tarvitaan imukuppia vauvan syntyessä.
Synteettinen oksitosiini myöskin lamaannuttaa kehon oman oksitosiinin ja endorfiinin erityksen. Synnytyksen jälkeen tämä vaikuttaa kiintymissuhteen muodostumiseen vauvaan, sekä imetyksen onnistumiseen. Viimeisempien tutkimusten mukaan synteettisellä oksitosiinilla oli suuri vaikutus äitien synnytyksen jälkeiseen alakuloisuuteen tai masennukseen.

Jo tieto oksitosiinin vaikutuksista on tärkeää, jotta synnytyksen aikana osaa tehdä valinnat sen pohjalta, mikä edistää synnytystä ja mikä ei. Mikä vaikuttaa mihinkin…

Summa summarum, oksitosiini rockaa! Vaalikaa sitä, hellikää sitä, älkääkä päästäkö sitä loppumaan. Se on kaiken perusta.
Love and peace. ❤

Rakkaudella,
Saija

Sertifioitu synnytysdoula
Imetysohjaaja
Synnytysaktivisti

Lisää kirjoittajalta Naiseuden Voima

JUTTUTUOKIO: Tinna Pehkonen

Suositun Masentunut mutsi- blogin Tinna kertoo siitä millaista on elämä yksinhuoltaja, joka...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.