Muutetaan uskomuksiamme!

“Mä nyt vaan oon tällainen!” Kuinka moni voi myöntää käyttäneensä tuota lausetta yleensä perustellakseen jotain omaa uskomusta, toimintatapaa tai käyttäytymismallia?

Kannamme mukanamme mitä ihmeellisimpiä uskomuksia niin itsestämme kuin  ympäröivästä maailmastamme. Olemme voineet kuulla jotain, mitä pidämme totena ilman kyseenalaistamista. Saatamme tehdä päivittäin asioita tottumuksesta, toistaa oppimiamme toimintatapoja ja toimia tiedostamatta tavoitteitamme ja sydäntämme vastaan.

Pidämme uskomuksia totuutena, mutta tosiasiassa ne saattavat olla suurin syy sille, ettemme koe pääsevämme kohti haluamaamme suuntaa elämässämme ja ihmisinä. Ite olen ainakin pitänyt osaa uskomuksistani myös tekosyinä sille, ettei mun tarvitsisi muuttua. Itteensä peiliin katsominen omine tapoineen ja ajatuksineen on kieltämättä välillä aika tuskaista ja pengottavaa löytyy tältä saralta jatkuvasti.

Joskus olen uskonut, että…

 • …vanha koira ei opi uusia temppuja.  “Alkoholisti on aina alkoholisti”,”kerran pettää niin aina pettää”… onhan näitä. Olen uskonut, että ihminen pysyy perusmeiningiltään aina samana.
 • …sadut ovat totta. Muistatte ehkä H.C. Andersenin sadun Todellinen prinsessa, jossa prinsessaksi osoittautui nainen, joka tunsi herneen neljänkymmenen untuvatäytteisen patjan alta ja heräsi aamulla selkä kipeänä. Hieman nuorempana odotin, että prinsessan etsiminen käynnistyisi Suomessa. Koin ajatukseni kovin edistyksellisiksi, kun ajattelin että totta kai sanon että tunsin herneen, vaikka en oikeasti tuntisi ja näin jo sieluni silmin kuinka Jämsän kylillä juhlittaisiin suuren maailman malliin meikäläisen ja valkoratsuisen prinssin häitä.
 • …voin rakastua vain kerran isosti. Näin ajattelin ennen teinirakkauden hajoamista. Muistan olleeni niin surullinen, että naarmutin kesämarkkinoilta ostamallani niittikaulapannalla Bryan Adamsin CD-levyn pilalle (heti sen jälkeen kun olin kuunnellut When you love someone- biisiä viikon ripiitillä).
 • …elämä kulkee pelkkää noususuhdannetta teini-iästä eteenpäin. Tätä ei kai tarvitse perustella.
 • …jos kovalla pakkasella lähtee hiihtämään, voi korvat tippua. Toivon, että tämä ei ole totta. En tosin hiihdä, varmaan juuri tästä syystä.
 • …Lappi on taivaalla. En tiedä missä kohtaa lapsuuttani ymmärsin, ettei Lappiin mentäessä tarvi lentää raketin lailla taivaalle. Varmaan 20 vuotiaana, kun kävin Lapissa ekan kerran ja matkustimme turvallisesti linja-autolla.
 • …haikara tuo vastasyntyneet lapset katolle.Pojan sinisessä ja tytön punaisessa pussissa. Tähän uskon osittain yhä, mutta nykyään haikaratkin ovat sukupuolineutraaleja ja tuovat kaikki lapset vihreissä.
 • …elämässä on asia nimeltä sattuma. Olenkohan oppinut tämän Monopolysta?
 • …pitää kuunnella järjen ääntä. Järki kieltää kaiken kivan, mutta sitä on kuunneltava, koska elämässä ei selviä, jos toimii perstuntuman (a.k.a. intuition) mukaan.
 • …mikroaaltouuniin ei saa tuijottaa, kun se on käynnissä. (toim. huom. todistetusti kenenkään silmät eivät koskaan ole vahingoittuneet mikron tuijottelusta. Jatkan siis harrastustani.)
 • …itku pitkästä ilosta. Ah, suomalaiset niin positiiviset ja kannustavat sananlaskut! Mitäpä sitä nauttia, kun kohta menee päin persettä kuitenkin?

10 asiaa joihin uskon tänään:

 • Itteeni. Oon hyvä tyyppi ja kaiken hyvän arvoinen.
 • Rakkauteen. <3 pus.
 • Hyvyyteen. Tähän uskominen on nykymaailmassa välillä pirun haastavaa, kun on kaikennäköistä härdelliä maailmalla. Ja välillä jopa mietin, että olenko vaan niin kovin naiivi, kun uskon että hyvä voittaa aina. Mutta en ole, koska hyvä voittaa. Aina.
 • Universumiin. Jotkut puhuu lähteestä, jotkut elämän energiasta, jotkut jumalasta.
 • Tarkoitukseen. Elämä on helpottanut huomattavasti, kun olen alkanut ajatella, että kaikilla jutuilla on tarkoitus. On se sitten bussista myöhästyminen, jonkun ihmisen tapaaminen tai särkynyt sydän.
 • Hankaliin ihmisiin ja tilanteisiin opettajina. Samanlailla, kuten fiktiiviset sadut sisältävät aina opetuksen uskon, että jokainen ihminen ja hankala tilanne sisältää jonkinlaisen oppiläksyn. Jos samanlaiset teemat toistuvat vuodesta toiseen elämässäni, on ehkä aika katsoa peiliin ja kysyä, mitä niillä on mulle kerrottavaa. Mitä mun tulisi tehdä toisin/oppia tästä?
 • Kaikki on mahdollista. Ihan kaikki, ei lisättävää.
 • Mikään ulkopuolelta tuleva asia ei tee mua kokonaiseksi. Vaikka olisi helppoa, jos näin olisi ja tämän toivoisin välillä olevan epätosiasia.
 • “Vanha koira oppii just sen, mitä vanha koira haluaa oppia”. En tunne koiramaailmaa, joten en ota kantaa oppiiko koirat, mutta ihmiset ainakin oppii. Eikö ole aika rajoittunut ajatus, että me ihmiset pysyttäisiin muuttumattomina? Uusien asioiden, tapojen, uskomusten ja toimintamallien luominen on mahdollista koko elomme ajan!

Haastan jokaisen pohtimaan omia uskomuksiaan. Kehityksesi tiellä on vain yksi este; sinä ite. 

<3 Henna

P.S. Huomasitteko lukiessanne, mitään erilaista verrattuna aikaisempiin teksteihini? Myytinmurtajana mursin uskomukseni siitä, että kunnon bloggaajan pitäisi kirjoittaa kirjakielellä.

Lisää kirjoittajalta Linnun lailla/ Henna

Kohti muutosta-pelosta huolimatta

Tiedätkö sen fiiliksen, kun oot vuosia pohtinut, vellonut ja vatvonut. Odottanut ja...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.