Muutama syy lasten lihavuuteen

Picture

Lasten ylipaino on lisääntynyt hurjsti viime vuosikymmenten aikana. Yli 5-vuotiaista lihavia on n. 20% joka tarkoittaa siis joka viidettä ja yli 14-vuotiaista lihavia on yli 20%. Jos lapsena on ylipainoinen on suuri todennäköisyys että ylipainoa on myös aikuisena. Lasten diabetes luvut ovat selvässä nousussa painokäyrien jatkaessa nousuaan, vaikka hoikkakin lapsi voi sairastua ja olla huonokuntoinen.  Selaillessani isäni vanhoja kouluvalokuvia, en huomannut että niissä olisi ollut yhtäkään ylipainoista lasta, ennemminkin kaikki olivat hoikkia.Pikku lapsella saa ja kuulukin olla pyöreyttä. Mutta valitettavasti monen lapsen kohdalla näkee sen, että ei ole kyse enää lapsen pyöreydestä vaan ylipainosta.  Monesti kuitenkin vanhempi saattaa kieltää itseltään sen, että oma lapsi olisi ylipainoinen. Asiaa ei haluta nähdä, sillä siitä koetaan helposti syyllisyyttä sekä koetaan häpeää. Moni on myös lapsen ylipaino asian kanssa hukassa ja hieman avuton. Usein kuulee sanottavan, että ei meidän lapsi halua syödä terveellistä ruokaa, eikä sitä kiinnosta liikkuminen. Monesti vanhempi on myös itse ylipainoinen ja ei halua kohdata omia ruokailutottumuksiaan ja mahdollista tunnesyömistään.

Suomessa ei onneksi ihan vielä olla tässä tilanteessa. Jenkeissä tosin näkyy tämän kokoisia lapsia melko usein. Kuva:googlehakuMitkä asiat mielestäni sitten vaikuttavat lapsen lihavuuteen. Vai onko se kenties sellainen asia, johon emme pysty vaikuttamaan? Millainen rooli aikuisella on lasten lihavuudessa? Voisimmeko jopa yhdessä tehdä asialle jotakin?

1. Sokeri
Sokeri on aikamme vitsaus. Se on erittäin koukuttavaa niin aikuiselle kuin lapselle. Asiaa ei helpota yhtään se, että piilosokeria on kaikkialla aina ketsupista mehuihin saakka. Sokerin ongelmista on onneksi alettu puhumaan yleisellä tasolla paljon ja moni alkaa tiedostamaan sen haitallisuuden terveydelle. Lapsen makuaistia ei siis kannata koukuttaa makeaan, vaikka se monelle luontainen mieltymys olisikin.

2. Vanhempien esimerkki
Vanhemmat ovat avainasemassa lasten ruokailujen suhteen. Jos vanhempien ruokavaliosta puuttuu kasvikset, vihannekset ja marjat kokonaan, niin on kai turha odottaa että jälkikasvu söisi niitä. Omalla esimerkillä on tosi suuri vaikutus myös lapsen ruokailutottumuksiin. Jos esimerkiksi äiti juo smoothien iloisella ilmeellä, viestittää hän lapselleen että terveellistä ruokaa on hyvä syödä ja siitä tulee iloiseksi. Feikkaaminen tosin ei kannata, sillä lapset ovat erittäin fiksuja ja huomaavat varmasti tämän. Raskausaikana vauva tottuu äidin ruokavalioon ja makuihin joita äiti syö. Jos ruokavalio on koostunut silloin huonoista elementeistä kuten liiallisesta sokerista ja eineksistä, on hyvin todennäköistä että lapsella on mieltymys myöhemmin näihin ruokiin.

3. Huonolaatuinen ruoka ja einekset
Ravinto on nykyään suurilta osin ravinneköyhää. Hyvälaatuinen rasva, antioksidantit, vitamiinit ja hivenaineet huutavat poissaolollaan perusperheiden ruokavaliossa. Ruoka kasvatetaan ravinneköyhässä maassa väkilannoitteiden avulla, ruokaa myös jalostetaan ja prosessoidaan hyvin pitkälle. Ruoan säilyvyyskin on nykyään niin pitkä, että joutuu tosissaan miettimään että homehtuuko ruoka enää ollenkaan. Vauvan ensimmäinen kosketus kiinteisiin ruokiin saattaa olla eines purkkiruoka, jossa ei ravinteita juurikaan ole. Makuaisti saa teollisen silauksen heti kun lapsi alkaa syömään.

4. Tunne- ja lohtusyöminen
Tämä on mielestäni erittäin tärkeä aihealue, sillä itselläni on tunnesyömisen kanssa pitkät kamppailut käytynä. Meidän kulttuurissa on tapana laittaa heti lapsen suuhun jotakin kun hän ilmaisee negatiivisia tunteitaan. On kyse sitten tylsistymisestä automatkalle tai vai normaalista tunnekuohunnasta, löytää lapsi suustaan ruokaa hyvinkin nopeasti. Itse muistan lapsena kun oli paha tai kiukkuinen olo, tarjottiin jotakin sokeripitoista ruokaa eteen, sen sijaan että olisi otettu syliin ja kysytty että mikä on hätänä. Meidän vanhempamme ovat oppineet näyttämään välittämisensä juuri ruoan avulla. Omasta kokemuksesta voin tosin sanoa, että on todella haastavaa päästä tunnesyömisestä irti. Lapsen ylipainossa on mielestäni kyse monesti juurikin tunnesyömisestä, lapsi oppii sijaistoiminnon tunteiden näyttämiselle hyvin nopeasti. Tähän kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ja seurata tarkkaan lasta ja sen tarpeita. Syli, helliminen, läheisyys ja rakkauden osaittaminen suoraan, on parasta “lääkettä” lapselle.

5. Liikunnan puute
80-luvun lopulla lähti käytiin kunnolla digitaalinen vallankumous. Meilläkin kotiin ilmaantui silloin ensimmäinen pelikonsoli ja erityisesti veljeni viihtyivät sen parissa paljon. Nykyään teknologia on ottanut hurjan harppauksen eteenpäin ja hyvä niin. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensakin. Pelailua sivusta seuranneena huomaan että yhä nuoremmat ovat aivan koukussa peleihin ja nettiin. Pelaamiseen ja tietokoneen käyttöön kannattaa asettaa tiukat rajat, se vie koko käden tosi helpolla. Tässäkin asiassa vanhemman oma esimerkki on tärkeä, lapsen kanssa kannattaa aktiivisesti lähteä ulos touhuilemaan sekä kannustaa luovan toiminnan pariin. Liikuntaharrastus voi olla hyvä juttu, mutta tärkeämpää on mielestäni arkiliikunta, niin lapsilla kuin aikuislla.

Kuinka moni muistaa tämän legendaarisen masiinan?

6. Koulu- ja lastentarharuoka

Monet sanovat, että täytyy olla kiitollinen siitä että kouluissa ja päiväkodeissa ylipäätänsä saa ruokaa. Olen asiasta erimieltä. Lapsille tarjottava ruoka on monessa kunnassa huonolaatuista einesruokaa, jota opettajat itsekään eivät syö. Muutamalla opettaja ystävälläni on monesti omat ruoat mukana, koska kouluruoka on heidän mielestään kelvotonta. Ruoka maksaa n. 1-2€ per pää. Ruoka on niin käsiteltyä ja ravinneköyhää, että lapsille jää nälkä syötyään sitä, jos he ylipäänsä haluavat syödä sitä. Päiväkodeissa on tarjotaan välipaloina sokeripitoisia ruokia kuten hilloa ja pannukakkua. Maidot ovat yleensä rasvattomia ja näkkileivän päälle on tarjolla margariinia. Mielestäni huikea parannus olisi jo rasvaisen maidon ja voin tarjoaminen. On hyvä että koulun ja päiväkotien ruoan tasosta on alettu laajemmin keskustelemaan, silloin siihen on mahdollista saada myös muutosta. Monet vanhemmat olisivat valmiita maksamaan muutaman kympin lisää kuussa siitä, että ruoka olisi parempilaatuista. Tässä paikka oivallinen paikka missä pääset kuulemaan ajankohtaista tietoa mm. lasten kouluruokailusta.Alkaessamme tiedostamaan aikamme haasteita, niin silloin niihin on vasta mahdollisuus vaikuttaa!

<3:lla
Elina

Picture

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus

Epämukavuusalueella kasvaa?

Kaikki tietävät tunteen, että joku asia olisi hyvä tehdä mutta sitten epämääräiset...
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.