Kokemuksia ayurveda-konsultaatiosta

Yhteistyössä Surya Ayurveda-hyvinvointikeskus.

Olen intohimoinen ruoan ystävä ja vuosien varrella koittanut kaikenlaisia ruokavalioita, joista viimeisimpänä karsinut pois maitotuotteita ja pyrkinyt panostamaan puhtaisiin raaka-aineisiin. Vaikka ravitsemukseni voi päällisin puolin näyttää (suurimmaksi osaksi) terveelliseltä, on siinä pakko olla silti jotain mätää, koska kasvojeni iho on huonommassa kunnossa kuin pitkään aikaan ja ruoansulatukseni tuntuu olevan vähän väliä tukossa. Vireystila ja mielialani vaihtelevat kuin tuuliviiri ja olo voi olla kevyenkin syömisen jälkeen raskas ja turpea. On tuntunut mahdottomalta löytää, mitkä ruoka-aineet minulle soveltuvat ja mitkä taas aiheuttavat enemmän terveysongelmia.

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha intialaisen lääketieteen hoitomuoto, jossa pääpaino on ruokavaliolla. Sen tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Ayurvedan mukaan viisi elementtiä (ilma, tuli, maa, vesi ja eetteri) muodostavat pareina kehotyypit (doshat), joita ovat vata, pitta ja kapha. Ihminen on terve, kun kaikki elementit ovat tasapainossa ja sairaudet ovat merkkejä elementtien epätasapainosta.

When diet is wrong medicine is of no use.

When diet is correct medicine is of no need.

VATA (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kehossa kuten sydämen ja suolen toiminnasta, verenkierrosta ja hermostosta. Tasapainoisena vata-henkilö on innostunut, luova ja aikaan saava. Kun vataa on liikaa vaikuttaa se tunteisiin ja aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta ja syömishäiriöitä.

PITTA (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta ja lämmönsäätelystä. Tasapainoisena pitta-henkilö on päättäväinen ja johdonmukainen. Liiallisena pitta aiheuttaa närästystä, aggressiivisuutta ja mustasukkaisuutta.

KAPHA (maa) vastaa fysiologisesta kehon rakenteesta; hyvistä luista, lihaksista ja ja hampaista, Kapha-dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Tasapainoisena kapha on rauhallinen ja iloinen. Jos taas kaphaa on liikaa, muuttuu henkilö laiskaksi ja flegmaattiseksi.

Sain loistavan mahdollisuuden päästä ayurveda-konsultaatioon Surya Ayerveda Hyvinvointikeskukseen. Vastaanotolla minua odotti Suomen kenties tunnetuin kolmannen sukupolven ayurveda-lääkäri Pardaman Sharma. Tunsin oloni heti kotoisaksi ja tervetulleeksi ja jännitykseni katosi välittömästi. Pardaman kertoi perusasioita ayurvedasta, ravinnon vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja tasapainoon. Hän luki ranteesta pulssini, tarkasteli fyysistä kehoani, tutkaili kieltäni ja esitti kysymyksiä liittyen mm. tunne-elämään, ruoansulatukseen, nukkumiseen ja liikuntaan. Melko nopeasti hän pystyi päättelemään kehotyyppini, joka konsultaation mukaan on pitta. “Diagnoosina” oli, että kehossani on liikaa tulta, pittaa.

Pardaman tiedusteli aamupalastani ja kerroin innoissani smoothiestani, joka sisältää aamusta riippuen esimerkiksi avakadoa, kookosöljyä, kiiviä, banaania, soijamaitoa,mustikoita, mansikoita, pellavasiemenrouhetta, macaa, heraa jne… Ainesosia luetellessani Parmadan hymyili ja toisti usean kohdalla “ei sovi”. Kävi ilmi, että jo aamupalastani suurin osa raaka-aineista lisää kehoni pittaa eli aiheuttavat vielä suurempaa epätasapainoa.

Tuolloin meinasin kauhistua! Eihän ole mitään tolkkua jättää noin hyviä ja terveellisiä raaka-aineita pois ruokavaliosta! Mitä pidemmälle konsultaatio kuitenkin eteni, sitä varmemmaksi tulin siitä, että tästä ei voi seurata kuin hyvää! Ayurvedan mukaan kaikki terveelliset ruoka-aineet eivät ole terveellisiä kaikille johtuen erilaisista kehonrakenteista ja aineenvaihdunnasta. Varmuus ja ammattitaito, jolla Pardaman kertoi ravinnon vaikutuksesta minuun kokonaisvaltaisesti oli ihmeellistä!

Sain konsultaatiossa vinkkejä liittyen arkirytmiin, sosiaalisiin suhteisiin ja vapaa-ajan viettoon. Opin, että kundaliinijoogassa oppimani tulihengitys ei sovikaan minulle, vaan pittana hyödyn enemmän viilentävästä sheetali pranayama-hengityksestä, jonka Pardaman minulle vastaanotolla ohjasi. Uusia rutiineja yritän muodostaa myös kookosöljyhieronnasta ja iltamaidosta (keitän soijamaidon sekaan fenkolin siemeniä ja kardemummaa), joka on nyt jo lyhyellä kokeilulla auttanut huimasti rauhoittumista ja unen saantia! Lisäksi se on oikeasti hyvän makuista. Sain mukaani konsultaatiosta kirjallisten ohjeiden lisäksi neem- ja asparagus- yrttikapseleita, joilla on vaikutusta ihon kuntoon ja hormonaalisiin ongelmiin.

Mitä tapahtuu ayurveda-konsultaation jälkeen?

Ayurvedan ravintosuosituksia ei ole tarkoitus ottaa käyttöön sataprosenttisesti, vaan Pardaman ohjasi minua aloittamaan n. 70% ja suurentamaan lukua pikkuhiljaa loppuvuoden aikana 80% saakka. Tuki jatkuu konsultaation jälkeenkin ja kaikilla Pardamanin asiakkailla on mahdollisuus liittyä oman kehotyyppinsä facebook-ryhmään, jossa voi kysyä mitä vain omaan kehotyyppinsä liittyen. Surya Ayurveda- hyvinvointikeskus järjestää myös erilaisia workshoppeja, joissa opetetaan oman kehontyypin mukaista ruoanvalmistusta sekä jooga- ja rentoutusharjoituksia.

Olen tutustunut ayervedan saloihin ensimmäisen kerran jo useita vuosia sitten, mutta kompastuskiviksi muodostui a) etten saanut itsenäisesti selvyyttä omaan kehotyyppiini ja b) koin ruokavalion liian vaikeaksi noudattaa länsimaisissa olosuhteissa. Olen ollut yllättynyt, kuinka helposti raaka-aineet on löydettävissä ainakin Helsingistä. Suurempien markettien ja erikoisliikkeiden kuten Ruohonjuuren ja Ekolon valikoimat ovat auttaneet ayurveda-keltanokkaa hurjasti. Pardamanilla on taito ja kokemus soveltaa ayurvedaa suomalaisiin olosuhteisiin, joten kaikki hänen ohjeensa ovat helposti toteutettavissa.

Suositeltavien ruoka-aineiden listalla on hurjasti uusia raaka-aineita, joita en muuten edes käyttäisi kuten ghee (kirkastettu voi), taatelit ja rusinat sekä erilaiset makeat ja kitkerät vihannekset. Kurkumalla maustetusta kaurapuurosta kurpitsansiemenillä ja kirkastetulla voilla höystettynä on tullut syksyisten aamujeni lämmike. Olen päättänyt harjoitella tofun herkulliseksi marinoimista (kyllä, iso haaste)  ja etsiä käsiini halkaistuja ja kuorittuja mung-papuja. Vältettävien ruoka-aineiden lista on melko pitkä (mm. pähkinät, kananmunat, sipuli, banaani ja tomaatti) ja niitä olen aiemmin käyttänyt suuria määriä päivittäin. Haluan ottaa ayurvedaan kuitenkin lähestymistavan, että lisään hyvien päivittäisten juttujen määrää, jolloin huonommat valinnat automaattisesti vähenevät.

Ayurvedassa suositellaan kasvisruokavaliota, mutta valkoisen lihan, kalan ja äyriäisten käyttäminen on sallittua. Aion todennäköisesti jatkossakin syödä punaista lihaa kerran pari viikossa ainakin näin alkuun.Olen myös ahkera seesamiöljyllä lotraaja ja se ei sovellu pittalle, joten jatkossa käytän mm. kurpitsaöljyä.  Jäähylle lähtee myös superfood-puolelta maca ja ashwagandha. Kahvistani en suostu (ainakaan vielä) luopumaan, joten se laskettakoon niihin sallittuun pariin kymmeneen prosenttiin.

Ayurvedan avulla olen oppinut jo muutamassa viikossa kokeilemaan erilaisia raaka-aineita ennakkoluulottomasti. Kalan ja kanan kanssa olen testaillut erilaisia vihreitä salatteja mm. lehtikaalista, iduista ja yrteistä. En ole koskaan pitänyt kookoksen mausta, mutta tänään paistinpannullani nähtiin kanaa kookoskermakastikkeessa ja se oli loistavan hyvää! Koska vahvanmakuiset ja tuliset mausteet (mm. curry, inkivääri ja chili) lisäävät pittaa, olen opetellut mausteiden käyttöä uudelleen. Ruoat saavat makunsa mm. basilikasta, korianterista, mustapippurista ja kurkumasta.

Jatkan innokkaana ayurveda-maailman tutkimista ja  yritän hiljalleen löytää omaa tapaani syödä ja saavuttaa parempaa tasapainoa elementtien välillä. Ensimmäiset positiiviset vaikutukset vireystilassa oli nähtävissä jo parissa päivässä ja kasvojen iho tuntui hehkuvammalta ja sain palautetta myös pienentyneistä silmäpusseista. Myös mieliala on pysynyt korkeammalla ja uskon ayurvedan hoitavan minua ehkä kokonaisvaltaisemmin, kuin pystyn vielä edes kuvittelemaan. Aion todellakin antaa ayurvedalle mahdollisuuden tehdä itsestäni hyvin toimiva ja eheä koneisto, jonka avulla elää hyvällä sykkeellä ja meiningillä! Katsotaan myöhemmin talven pakkasilla, kuinka homma on edennyt…

Onko sinulla kokemuksia ayurvedasta tai tiedätkö oman kehotyyppisi?

Surya Ayurveda Facebookissa
Arkadiankatu 15, 00100 Helsinki.

Toimipisteet myös Tampereella,Rovaniemellä, Porvoossa ja Turussa.

Lisää kirjoittajalta Linnun lailla/ Henna

Kohti muutosta-pelosta huolimatta

Tiedätkö sen fiiliksen, kun oot vuosia pohtinut, vellonut ja vatvonut. Odottanut ja...
Lue lisää

1 Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.