Kaakao ja tunteet

 

Olen elämäni rakastanut suklaata, milloin on ollut fatserin sininen, geisha, viimisenä ja herkullisimpana raakasuklaat Chagasta ja itsevalmistettuna. Itse kaakao versiona en ole koskaa tuotteesta välittänyt.
Kaakaon muodossa juotavana se on ollut aina vieras ja hieman kumma juttu, no sekin oli näköjään opittava. Vastaani tuli ihmisiä jotka alkoivat puhua kaakaoseremonioista. Mielenkiintoni heräsi….

Mitä kaakaoklubi on minulle?Minua kiehtoi siinä ekalta kuulemaltani kaakao, raakakaakao ja kaakaoseronia nimi. Tiesin sydämessäni tuon olevan tärkeä osa elämääni. Sen laajuus on kyllä yllättänyt mutta positiivisesti.Ensimmäinen seremonia tulikin yllättävän pian. Saavuin paikalle mua jännitti. Tämän seremonian oli tarkoitus sisältää Tantraa hmm… itselleni ihan vieras alue, mielenkiinnolla, avoimin mielin aloitimme seremonian. Aluksi haimme kaakaon, siihen laitettiin caijanne pippuria. Se oli niin täyteläistä ja hyvää. Joo joo sanoin mielessäni, tää on niin mun juttuni.

Aloitimme juomalla kaakaon ja hiljennyttiin, rentouduttiin lyhyehköllä meditaatiolla siihen hetkeen. Sen jälkeen ajatukset keskitettiin itseen ja sisältä nouseviin tunteisiin. Teimme seremonian aikana monenlaisia toisten ihmisten kohtaamisia ja samalla kun kohtasit toisen, sinun sisälläsi omat tunteesi olisi tarkoitus kohdata, olisi tarkoitus tuntea kehossa kaikki nousevat tunteet. Olla niissä tunteissa.Oli niin turvallisen oloinen seremonia, että uskaltauduin itkemään, eri ihmisen kohdatessa nousi eri tunteita esiin. Kohtasin itsessäni nousevia tunteita. Samalla pelotti hurjasti ja samalla itkin ja itkin. Kyyneleet vain nousivat pintaan uudelleen ja uudelleen. Annoin niiden nousta. Oli turvallinen olo, uskalsin tuntea… eka kertaa elämässäni siihen oli tilaa ja mahdollisuus turvallisesti. Se ymmärrettiin, siihen kannustettiin, sitä tuettiin ja minä uskalsin.Uskalsin voi taivas kuinka sisimpäni onkaan sydämessään toivonut ja haaveillut tästä. Kaakao sai kehoni rentoutumaan ja mieleni uskaltautui laskea sydämeen kokemaan tunteita. Kehoni värisi ja tärisi jokaisen tunteen hyökyessä lävitseni, jokaisen hyökyaallon jälkeen tunsin voimakkaammaksi oloni. Tunsin kuinka oloni, paha möykky sisälläni liukeni, pystyin hengittämään kevyemmin. Koin valtavan määrän tunteita tuon seremonian aikana. Seremonia jälkeen, oloni oli kuin jyrän alle jääneellä kehollisesti, tunsin että nyt oli liikahtanut jotain pysyvästi. Mielessä oli kirkas olo. Tiesin että tulen osallistumaan uudelleen, oikea hetki sitten tulee.

 

Se tulikin kuukauden päästä, tällä kerralla ymmärsin jokaisen seremonian olevan oma kokonaisuutensa ja jokainen on erilainen. Niin olinhan käsitellyt aijemmalla kerralla, paljon tunteita, joten tämä seremonia olikin sitten lempeä, taustalla soivat tiipetin kulhot ja kongi, avaruudellista helinää. Kaakao, tämä Guatemalalainen seremonia kaakao juuri tätä kehoni oli kaivannut, tätä tilaa jossa voisin rohkeasti kohdata taas turvallisessa ohjauksessa tunteitani. Taas mentiin, tunsin kuinka jokainen tunne värisytti kehoani kun se vapautui patoumistani vapaaksi, kuinka lihakseni jännittyivät ja kuinka hengittäminen laukaisi vastustuksen ja lihakset vapautuivat askel askeleelta, aaah kehoni huokaili, rentoutui lihas lihakselta. Kaakaon serotoniini ja kehon endorfiili yhdessä vapauttivat kehon mielihyvään, rakkauteen askel askeleelta. Voih kuinka kehoni nautti ja minä tunsin oloni onnelliseksi.Onnelliseksi, hei se olikin uutta, pahan olon möykky sisältäni alkoi hälvetä. Onnellisuus. Pystyin kokea sitä, iloita ja nauttia. Arjessa se oli haastavaa, lähes mahdotonta. Aluksi. Sain kotiin tuota kaakaota jossa on rentouttava vaikutus, joten aloin opetella kaakaon kanssa tunteiden näyttämistä ja kokemista myös siellä, pikku hiljaa opin ja opin rentoutumaan arkisissakin jutuissa. Vastustus oli kyllä niin hurja siltin ilman Kaakaota.

Kaakaossa sen tehtävä on siinä olevien aineiden kanssa saada keho rentoutumaan, saada kehossa endorfiili liikkeelle ja samalla sinä tunnet hyvää oloa. arjessa monesti olemme stressaantuneita ja silloin kehomme erittää kortisolia. Joka kerääntyy lihaksiin ja mielihyvä ei pääse välittymään tai tulemaan kun siinä tapahtuu ihan tieteellinen reaktio. stressihormonin ja endorfiilin välillä. Endorfiili kehossa kaakaon avulla saa sinun ajatuksesi rauhoittumaan ja Pystyt katsoa asiaa sydämen kautta rakkaudesta, itsessäsi. Pakene ja taistele stressi ja kortisoli ovat poissa. Tämä saa sinut askel askeleelta uskaltamaan kohdata itseäsi ja tunteitasi. Näin itse olen huomannut itselläni käyvän syvemmin ja syvemmin.Kaakaoseremonioita tuli eteeni aina aika ajoin. Pohjanmaalla niitä järjestettiin muutama vuodessa ja Tampereella “sattui” aina olemaan klubi kun sinne päädyin.Edessäni oli jälleen yksi seremonia, siellä tanssimme kehon tahtiin jokainen omalla lailla. Rytmiä piisasi ja tanssimme. Erinäisiä tunteita nousi kehoa liikutellessa, välillä toisen kanssa katsekontaktia ottaen. Lopussa aloimme tehdä kiitollisuus meditaatiota, jolloin purskahdin itkuun, jälleen oli itkujen aika, tälläkertaa itkin kiitollisuudesta, ihanaa olin niiiiin täynnä kiitosta. Sain itkeä, sain tilaa ja olla juuri siinä tunteessa, olin jälleen turvallisessa paikassa tuntemassa.

Meni viikko ja huomaan että tarjolla on viikonloppu seromonian parissa, viikonloppu kaakaota tuen kanssa, KYLLÄ!Palaset elämässäni on alkanut loksua, vaivattomasti kohdilleen kun on tarkoitus mennä jonnekkin. Se on helppoa ja onnistuu kuin itsestään. Vajaan viikon päästä huomaan olevani junassa matkalla viikonloppuun. Kahtena päivänä peräkkäin tunteita ihanaa. Olin jo muutaman “Harkon” kaakaota itsekseni käyttänyt kotona, tunteiden parissa. Nyt halusin oppia lisää. Viikonloppu oli niin antoisa, jaoimme osallistujien kesken syvemmin kokemaamme. Opin paljon kehoni reaktioista eri tunteisiin. Kuinka eri tunteiden taakse voi liittyä mielen mukaan ihan vastakkainen reaktio ja se onkin ihan oikein. Ymmärsin NAURUN saattavan kuulua VIHAN tunteeseen, ja keho purki sen sillä keinolla pois. Onko siis kehon reaktiot rajoitettu opittujen tunteiden raameihin. Silloin kun olet iloinen naurattaa, silloin kun surullinen itkettää. Vihaisuudessa huudetaan ja raivotaan VAI kun vapautat opittujen uskomusten rajat kehostasi voisiko vihan purkukeino keholla olla nauru, VOI OLLA! Tälläisten rajojen rikkominen oli kohdallani tuon viikonlopun helpotus. Ja kohtasin myös RAKKAUDEN se tunne oli niiin hurjan ihana että se pelotti niin paljon. Kehossani oli ihan pakokauhu kun annoin kehoni olla rakkaudessa, onneksi jälleen koin olevani turvassa ja turvallisessa ympäristössä, uskalsin.Kaakaon kanssa itse koen että selittelyt, analysoinnit, sanallistaminen vapautuvat, tunnen helpotusta, että saan kokea ja tuntea. Tunnen kuinka kehoni tärisee ja kokee tunteen voiman, tunnen kuinka saan vapaana rajoista vaan kokea. Kehoni ikävä, tuota virtaavaa tunnetta ja vapautumista vain olemaan läsnä keholle ja tunteelle.

Kaakaon tarkoitus itsellä on kehollinen rentoutus, fyysisen kehon jännitystilat yms. On hetkessä ohi, aukeavat hengitellen kun kehollekkin on tarjottu endorfiilin ja sydäntä aukaisevat elementit. Kaakao saa kortisolin tuotannon vähenemään ja pakene/taistele asetelman hälvenemään kortisolintuotanto vähenee. Jolloin voit kohdata tunteita kehollisessa rentoudessa. Tämä siis tutkittu ihan tieteessä, että kun keho saa endorfiilia sen stressitaso laskee ja voit kokea asiat jotka kohtaat niin sydämen näkökulmalta rakkaudesta käsin hyväksyen.Matkani jatkui tunteiden parissa. Aloin saada arkeen hetkittäin isojakin tunteiden kanssa virratus hetkiä, ne pelottivat ja veivät paljon keskittymisestäni ja energiastani. Pienin, mutta sittenkin niin suurin askelin vahvistin tuntemistani, tilaa itselleni. Klubeja oli harvemmin, mutta sain Kaakaota kotiin tasaisin välein joten itse sain harjoitella ja tutustua rauhassa kaakaoon ja tunteisiin. Järjestin Kokkolaan klubiviikonlopun, olin jo muutaman kerran mielessäni haaveillut vetämisestä itsekkin. Olin suunnitellut että Kokkolaan tulisi uudelleen kaakao viikonloppu. Soitan ihanalle Leponiemen Antille että nyt olis taas mahdollisuus tulla Kokkolaan. Hän sanookin että kouluttaa uusia vetäjiä. Ajatuksissani käynyt haave vetämisestä saa oitis kipinästä kiinni ja olen ilmoittautunut siltä istumalta ohjaaja koulutukseen.

Ohjaajakoulutuksen jälkeen olen nyt vetänyt klubeja Kokkolassa. Olisi ihana saada kutsuja muuallekkin, toivon että tämä laajenisi ja muutkin saavat tästä ihanasta tavasta itselleen kanavan, reitin tuntea ja rentoutua itsensä kanssa hektisessä arjessa. Ohjaajakoulutus ja klubien vetämiset ovat tuoneet myös minulle lisää tunteiden kohtaamista, tilan pitämistä, ryhmien kanssa toimimista. Antoisaa tämä tunteiden kanssa eläminen. Tervetuloa siis klubiin ja tuntemaan itseä tällä tavalla. Otathan yhteyttä jos haluat kerätä oman porukan paikkakunnaltasi myös tämän äärelle ja viettää itsesi kanssa rakkauden, sydäntäavaavan hetken.Alla videon muodossa myös kokemuksiani ja sanallistan siinä hieman tapaani elää tunteella.
Lisää kirjoittajalta Sisimmän VOIMA / Eva-Lena

Siruista kasattu täydellinen KRISTALLI!

On todella vaikeaa kirjoittaa, parisuhteestaan, jonka on kokenut itse pilaavansa täysin. Tästä...
Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.