Irtiotto arjen kuplasta

Se hetki, kun suljemme kotimme oven ja raahaamme matkalaukkumme varovaisesti liukastellen synkässä loskakelissä parkkipaikalle. Tai se hetki, kun ostamme bussiliput lentokentälle. Tai se, kun istumme lentokoneessa, emmekä voi enää perääntyä. 
Picture

Kun lähdetään matkalle, lähdetään samalla pois omasta arkielämän kuplasta. Maailma voi näyttää aikalailla erilaiselta, varsinkin, jos elämässä on ollut suuria mullistuksia viime vuosina, niinkuin meillä. Ne muutamat matkat, joita itse olen elämässäni tehnyt, ovat olleet merkittäviä monella tapaa. Matkustaessani olen saanut lisää itseluottamusta, itsetuntemusta, innostusta, ymmärrystä ja laajempaa perspektiiviä maailmasta. 

Vietimme edellisen viikon Egyptissä ja ainakin meitä matkailu on avartanut pitkästä aikaa ihan älyttömästi. Lomailimme kaksin mieheni kanssa, poikamme jäädessä isovanhempien erinomaiseen hoivaan Suomen kamaralle. Emme pitäneet lomaa häämatkanamme, vaikka se on vielä tekemättä. Tämä oli enemmänkin häämatkan harjoittelua. Varsinainen häämatkamme suuntautuu jonakin päivänä todennäköisesti Balin suuntaan. 

Vaikka taloustilanteemme on huono, tai juuri siksi, tarvitsimme aikaa ja tilaa arjesta, jotta saisimme asioita oikeasti järjestykseen. Egyptin Sharm el Sheikhin valitsimme siksi, että halusimme takuu-lämpimän, aurinkoisen- ja edukkaan lomakohteen. Tai miehelle nyt oli melko sama, minne menemme ja itselläni oli hyvät kokemukset aiemmasta, viiden vuoden takaisesta Egyptin reissusta. En tosin matkaa maksaessani netin kautta ollut täysin tietoinen maan epävakaasta tilanteesta. Paikan päällä oli nimittäin todella niukasti turisteja, eikä paikallisen basaarikauppiaan mukaan juuri lainkaan suomalaisia ole kuulemma näkynyt Punaisen meren lomakohteissa viiteen vuoteen. Suomen matkustustiedote sanoi kuitenkin, että ranta- ja turistikohteisiin on turvallista matkustaa ja toisen tiedon mukaan matkustamista sinne ei pitäisikään vältellä, koska maan toimeentulo riippuu pitkälle turisteista. 

Aikaisempi lomakohteemme viisi vuotta sitten oli Hurghada, joka pursuili turisteja, etenkin venäläisiä, jotka elivät nousukaudella. Nyt venäläisiäkin oli niukasti. Lukuisat basaarit, kahvilat ja ravintolat kimmeltelivät tyhjinä. Kulkukissoja- ja koiriakaan ei näkynyt kovin paljoa. Koko maailman taloustilanne on epävakaa ja tämä saa ihmiset säästämään. Me olimme kuitenkin paikan päällä ehdottomasti sitä mieltä, että lomakohde oli nappivalinta emmekä kokeneet missään vaiheessa, että turvallisuutemme oli uhattuna. Paikan päällä oli mukavan rauhallista. 

Olimme ”huonoja” turisteja, koska meitä ei kiinnostanut kuluttaa rahaa paikan päällä muuhun, kuin syömiseen. Halusimme lomalta vain kahdenkeskistä, kiireetöntä aikaa, aurinkoa, hyvää ruokaa, mahtavia kirjoja, kävelyä ja kevyttä treeniä hotellin uima-altaalla ja tietenkin uimista. Ei elämyksiä, ei shoppailua, aikä alkoholia. Ne eivät toimi elämässämme – paitsi hyvin pienissä määrin. En ottanut edes hierontaa, vaan mieheni hoiti senkin. Voisi sanoa, että säästimme viikon aikana paljon rahaa perinteiseen arkeemme verrattuna – toki miinus matkakulut. 

Olimme ansainneet tämän loman. Se oli kolmeen ja puoleen vuoteen ensimmäinen kunnon loma ja nyt oli sopiva aika irtautua hetkeksi myös pojastamme. Ensimmäinen päivä paratiisimaisella hotellilla oli vähän utopistinen, mutta iltaa kohden olimme jo täysin sopeutuneet uuteen ympäristöömme. Ikävä lasta kohtaan nousi kovana pariin otteeseen koko loman aikana, mutta kaiken kaikkiaan oli enimmäkseen vaikeaa ajatella Suomen loskaista maaliskuuta, kun oli niin eri maailmassa. 

Itse saan älyttömästi energiaa auringosta. Siihen kun yhdistetään vielä se, että saa tehdä päivän aikana, mitä huvittaa niin rentoutuminen on taattua. Hengittäminen oli vapaata ja syvää. Viime aikoina kärsimäni selkäkivut olivat yhtäkkiä poissa paikan päällä. Olimme mieheni kanssa häkeltyneitä tästä sisäisestä muutoksestamme. Huomasimme myös, minkälainen vaikutus sillä on, kun itse on täysin rento on parisuhteeseen. Ai niin. Tätä se oli ennen lasta ja ennen arjen vaatimuksia. Näimme toisemme parhaimmillamme. Olimme yhtäkkiä mies ja nainen, ei äiti ja isä. Ja tämä teki todella hyvää. 

Alitajuisesti tiesin, että tällä lomalla on jokin suurempi tarkoitus, kun vain hetkellinen nautinto. Aika nopeasti löysimme asioiden ytimeen. Kuten aiemmin kirjoitin, monet elämän osa-alueet ovat olleet meillä hyvin kehittyneessä tilassa, paitsi taloutemme. Emme ole saaneet arjessamme tarpeeksi tilaa kehittää sitä. 

On täysin eri asia olla vastuussa raha-asioista yksin; päättää, hallita ja toimia rahan kanssa, kuin parisuhteessa, jossa molemmat omaavat erilaiset taustat, uskomukset, arvot ja toimintavat sen suhteen. Kiitos tämän mahdollisuuden (loman), saimme tehtyä ensimmäistä kertaa kunnollisen taloussuunnitelman, josta pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen. Se ei tapahtunut hetkessä, vaan vaati työstämistä, harjoitusten tekemistä, keskustelua, aikaa ja tilaa. Se vaati sen, että meillä on talouden – niinkuin muunkin elämän – suhteen selkeät, yhteiset tavoitteet ja jokin suurempi motiivi. Yksi niistä on se, että haluamme näyttää pojallemme mallin, miten talousasiat hoidetaan stressittömästi. Niin rahassa, kuin parisuhteessakin haluamme toimia mahdollisimman tietoisesti, ei reaktiivisesti, ei omilta vanhemmiltamme opittujen mallien mukaan. 

Kerromme tästä talousasiasta lisää näillä sivuilla myöhemmin, se on nimittäin to do-listallamme Elinan kanssa ja tiedostamme molemmat sen olevan yksi terveyden ja hyvinvoinnin oleellisimmista osa-alueista. No wealth no health – ja toisaalta no health no wealth, ainakaan pidemmällä aikavälillä. Ja talousasioiden kunnossapito ei siis tarkoita sitä, että pitäisi kärvistellä työssä, josta ei pidä. Tiivistettynä ei ne tulot, vaan menot ja se, miten taloutta hallinnoidaan. 

Lomalla saimme äärimmäisen paljon aikaa niin itsellemme kuin toisillemme. Parisuhde hoitui siinä sivussa itsestään, kun ollaan rentoja, monella tasolla. Nautimme täysillä toisistamme, auringosta, kiireettömyydestä ja siitä, että todellakin saa elää omannäköistä elämää myös lomalla. Kun tulimme kotiin ja menimme hakemaan poikaa, hän ei juurikaan noteerannut meitä. Olisi kuulemma ollut mielellään vielä yhden yön mummulassa!

Sisäisellä organisaattorillani nousi myös melko selkeä idea siitä, että voisimme järjestää talvisin parisuhde-lomamatkoja jonnekkin lämpimään kohteeseen. Matkat sisältäisivät takuu auringon ja lämmön innostavan ja tärkeän aiheen äärellä, paljon aikaa ja harjoituksia oman puolison kanssa, riittävästi vapaa- ja luppoaikaa, erinomaista ruokaa sekä samanhenkisiä ihmisiä. Kiinnostaisiko sinua tällainen reissu? 🙂

Tässä muutamia kuvia lomaltamme. PARAS LOMA IKINÄ, MOLEMMIN SANOIN <3

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Triskele – korut symboloivat Naiseuden voimaa

Naiseuden voiman logossa esiintyvä Triskele – symbolin innoittamana olemme luoneet Naiseuden voimalle...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.