Ihminen tavattavissa -kasvuohjelma − syväsukellus ihmisyyden juurille

Olen jo pidemmän aikaa sulatellut ajatusta blogin avaamisesta. Viime keväänä sain kutsun Naiseuden voima -blogiyhteisöön ja nyt ensimmäinen blogitekstin aihekin nousi vihdoin pintaan. Aloitan kertomalla kokemuksiani Ihminen tavattavissa -ohjelmasta ja siihen kuuluvasta kasvuohjelmasta. Tuon ohjelman avulla löysin yhteyden elämään takaisin ja sen vuoksi tämä tuntuu luonnolliselta ja arvokkaalta aloituksen aiheelta. Saanhan kirjoittaa, koska elän! Tämä kirjoitus on henkilökohtainen tarina, jonka jaan hyvän asian puolesta. Synnymme erilaisiin olosuhteisiin ja jokainen meistä valitsee oman reittinsä täällä lukemattomien polkujen maailmassa. Tietoisuuden lamppu voi syttyä ja ymmärrys syventyä monien eri tapahtumien ja kohtaamisten myötä. Tämä on yksi reitti ja mahdollisuus. Vain yksi, mutta oiva sellainen.

Henkilökohtainen Ihminen tavattavissa -matkani alkoi vuonna 2011. Olin silloin 23-vuotias nuori nainen, joka kitkutteli jaksamisensa rajamailla. Olin ahdistunut ja uupunut, ja silti näyttelin ulospäin hyvin pärjäävää. Julkisivu oli viimeiseen asti viilattu, mutta läheiset kyllä näkivät, mikä oli vointini todellinen laita. Itse en sitä kestänyt katsoa. Koin sisälläni kytevän tuskan niin sietämättömäksi, että tein kaikkeni välttyäkseni sen kohtaamiselta. Hälytyskellot soivat, mutta en uskonut niiden viestiä ja ajan saatossa turruin niin, että tuo sisäisen sireenin ääni vain sekoittui kaikkeen muuhun mieleni melskeeseen. Suoritin ja kiirehdin paikasta toiseen. Lopulta kompastuin omiin kulisseihini. En jaksanut enää nousta, saati jatkaa juoksemista. En jaksanut myöskään sitä kärsimystä, jota olin siihen saakka paennut. En tiennyt miten päin olisin ollut ja hetkittäin voin niin huonosti, että pelkäsin sekoavani. Työskentelin silloin mielenterveyshoitajana ja koin kantamastani tuskasta niin suurta häpeää, etten uskaltanut hakea itselleni apua. Nyt tämän hetken olemisen tilasta katsottuna tuo tilanne näyttää nurinkuriselta (suutarin lapsella ei ollut kenkiä…), mutta silloin koin olevani umpikujassa. Olisin voinut hakea sairaslomaa, mutta sen sijaan lopetin työsuhteeni – se oli helpompaa kuin uupumisen myöntäminen ja sen kanssa näkyväksi tuleminen. ​

Samoihin aikoihin ohjauduin sivustolle, jossa silmiini osui seuraava ilmoitus: “Mentor-harjoittelijoiden ohjaama maksuton itsetuntemusryhmä alkamassa.” Sydämessäni muljahti. Jatkoin ilmoituksen lukemista. “Riittää, että tulet paikalle omana ainutlaatuisena itsenäsi.” Muljahti taas! En ymmärtänyt, mitä minussa tapahtui, mutta jokin tuossa ilmoituksessa kutsui syvästi. Hieman peloissani, hämmentyneenä ja samalla myös toiveikkaana lähetin hakemuksen ryhmänvetäjille ja jäin odottelemaan vastausta. Seuraavana päivänä sain puhelun, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi ryhmään. Aavistelin jo silloin, että nyt se vasta menoa onkin. Tosin hyvin erilaista menoa kuin mitä olin siihen mennessä kokenut. Osallistuin ryhmään, joka kokoontui yhteensä viisi kertaa viikon välein. Ryhmässä sain ensimmäistä kertaa tässä elämässä kokea, miltä tuntuu tulla nähdyksi ja kuulluksi kokonaisena, aidosti ja sydänjuuria myöten – ihan vaan olemalla, ilman peittelyä ja suorituksia. Sain jakaa kipuni toisille turvallisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä. Olo keveni.

Itsetuntemusryhmään osallistumisen myötä aloin tulla tietoisemmaksi verhojen takaa pilkistävästä todellisuudesta. Rakkaus sai tilaa − juuri sen verran, että sen rohkaisemana hain itselleni ammattiapua. Otin yhteyttä Ihminen tavattavissa -ohjelman sihteeriin ja kysyin, mistä löydän kotikaupunkiani lähimpänä toimivan mentorin. Sain yhteystiedot ja varasin ensimmäisen ajan. Siitä alkoi yhteistyö, jonka myötä pääsin jaloilleni ja yhteys sisimpääni alkoi avautua lisää. Olen siitä ikuisesti kiitollinen. Vähitellen Ihminen tavattavissa -mentorkoulutus ja erityisesti sen kaksivuotinen kasvuohjelma alkoivat kutsua minua. Niin sitten hain, pääsin ja hyppäsin mukaan kasvuohjelmaan vuonna 2012. En voi sanoin kuvailla, kuinka suurta rohkeutta se teko kysyi. Huomasin, että kaikki siihen mennessä janoamani extreme-kokemukset tuntuivat lastenleikiltä sen äärellä, missä olin sillä kertaa. Se oli iso askel monella tavalla, myös taloudellisesti. Olin nuori, pienituloinen ihminen, jolla ei ollut minkäänlaisia säästöjä. Tiesin kuitenkin syvästi, mihin suuntaan minun tuli mennä ja niin löysin rahoituksen kasvuohjelmalle. Joku ottaa lainaa autoa varten ja minä otin sitä vaan vähän erilaista menopeliä varten. Se oli elämän arvoinen sijoitus! Tämä kulkuneuvo ei saastuta ympäristöä tai hyydy tielle. Se kuljettaa minua uusiin maisemiin ja maksaa itseään takaisin joka ikinen päivä.

Ihminen tavattavissa -kasvuohjelma on ennen kaikkea kokemuksellinen matka. Se merkitsi minulle totuuteen astumista, tervehtymistä ja aikuiseksi kasvamista. Opin tunnistamaan tunteitani ja huomioimaan niiden takana olevia tarpeita. Opin myös kunnioittamaan sekä itseni että toisten ihmisten tilaa. Löysin yhteyden arvoihini ja uskaltauduin sanomaan “ei” vahingollisille ihmissuhteille ja toimintatavoille. Ymmärrykseni ja myötätuntoni kasvoivat, kun sain sukeltaa tarkastelemaan menneisyyteni tapahtumia ammattitaitoisten ohjaajien ja ryhmän tukemana. Sain maistiaisia siitä, mitä kehotietoisuus tarkoittaa kokemuksen tasolla. Ja mikä arvokkainta, löysin yhteyden siihen sisäiseen olemukseen, jossa kaikki tieto ja vastaukset ovat olemassa, kun vaan maltan hiljentyä kuuntelemaan sitä. Oikeudentuntoni heräsi ja opin kommunikoimaan totuudesta käsin. Sain tutustua myös muihin ihmisiin, jotka tekivät syvää matkaa totuuteen. Näiden ihmisten kanssa matkustimme yhdessä, toinen toistamme tukien. ​

Näköalani laajeni kasvuohjelman aikana. Täydelliseksi en kuitenkaan tullut, vaan päinvastoin; uskalsin kaivautua esille juuri niin epätäydellisenä ja keskeneräisenä olentona kuin olen. Pian sain myös huomata, että kaiken tämän opitun tuominen käytännön elämään on elämän itsensä mittainen koulu. Kitaran soinnut ja nuotit voi oppia kitaratunnilla, mutta soittamaan oppii vain säännöllisesti soittamalla. Ja sitten on vielä bändissä soittaminen… sitäkin oppii vain bändin kanssa treenaamalla. Kasvuohjelma päättyi osaltani vajaa kolme vuotta sitten, mutta se matka jäi elämään minuun ja olemukseeni. Maisema muuttuu, välillä palaan kertaamaan entuudestaan tuttuja asioita ja sitten hyppään taas johonkin uuteen. Koen, että sain kasvuohjelmasta hyvät nuotit tämän elämän elämiseen. Oppiminen jatkuu ja sointujen äänimaailma saa uusia vivahteita.

Sietämättömän suuri kärsimys oli se katapultti, joka sai minut astumaan tälle tielle. En tiedä missä olisin ilman läpikäymääni kasvuohjelmaa ja on vaikea kuvitella, että olisin aikuisiälläni saanut mistään muualta yhtä monipuolisia eväitä matkaani. Jotkut saavat jo lapsuudenkodistaan riittävät eväät elämäänsä, ja jotkut jäävät niistä vaille. Jälkimmäisten on mahdollista täyttää eväskoriaan vielä myöhemmällä iällä ❤ Itse hain mentorkouluun oman hyvinvointini tähden, en niinkään ammatillisista tavoitteista käsin. Se oli hyvä lähtökohta silloin, sillä ensimmäistä kertaa elämässäni myönsin itsekin tarvitsevani paljon huomiota, hoivaa ja apua. Oli tärkeää saada riisuutua hoitajan asusta ja tulla esiin tarvitsevana, haavoittuvana ihmisenä. Minulle oli myös tärkeää pitää muutama ”välivuosi” kasvuohjelman jälkeen. Näiden vuosien aikana olen saanut elää ja hengittää todeksi kaikkea kasvuohjelmassa herännyttä. Uudelleen käännetty ja möyhitty maa on saanut elpyä ja siihen istutetut siemenet ovat alkaneet kasvaa terveiksi taimiksi. Nyt koen, että olen valmis jatkamaan opintoja eteenpäin ammatillisessakin tarkoituksessa.

Mentorkoulutus kestää kokonaisuudessaan neljä vuotta. Ennen ammattiin tähtäävää jatkokoulutusta jokainen mentor on läpikäynyt kaksivuotisen kasvuohjelman, jossa matkataan syvälle ihmisyyden juurille ammatillisessa ohjauksessa. Kasvuohjelman tarkoitus on ohjata ihmistä tiedostamaan itseään ja menneisyyttään erilaisten toiminnallisten menetelmien avulla. Ohjelma sisältää elementtejä mm. elämänkaari- ja symbolityöskentelystä, psyko-, sosio- ja bibliodraamasta, tarinateatterista, taide- ja hahmoterapiasta, psykosynteesistä sekä rakentavasta vuorovaikutuksesta. Kasvuohjelman ohjaajat ovat kokeneita ammattilaisia, ja lisäksi koulutuksessa vierailee myös muita eri osaamisalueiden asiantuntijoita. Kasvuohjelman aikana opiskelijat tapaavat toisiaan säännöllisesti vertaisryhmissä ja jokaisen on suositeltavaa pitää henkilökohtaista prosessi- ja tunnepäiväkirjaa koko koulutuksen ajan. Henkilökohtaisesti pidin siitä, että kasvuohjelman ensimmäisen vuoden aikana pidättäydyimme lukemasta psykologista kirjallisuutta. Tämän ideana on se, että ihminen todella keskittyy kuuntelemaan sitä, mitä hänessä itsessään tapahtuu − pakenematta kirjojen analyyttiseen maailmaan. Toisen vuoden aikana mukaan tulee jo kirjallisuustyöskentelyäkin. ​

Kasvuohjelman jälkeen opiskelijat voivat halutessaan hakea kaksi vuotta kestävään jatkokoulutukseen, jonka tarkoitus on luoda ammatillinen pohja mentorina työskentelemiseen. Koulutuksen lisäksi opiskelijoiden tulee käydä läpi henkilökohtainen mentorointi- tai terapiaprosessi ennen kuin he voivat työskennellä Ihminen tavattavissa -mentoreina. Yksikään mentor ei siis pääse vastaanottamaan asiakkaita pelkästään kirjanoppineena tai peiliin katsomatta. Oman itsensä kokonaisvaltainen kohtaaminen, hyväksyminen ja elinikäinen tutkaileminen mahdollistavat myös toisen ihmisen aidon ja avoimen kohtaamisen. Kun voimme olla rauhassa omalla tontillamme, kohtaamme naapurimmekin levosta ja aidosta läsnäolosta käsin. Meissä vapautuu tilaa toisten huomioimiselle, kun oma pihamaamme on saanut huomiota ja huolenpitoa. Monelle tuttu lentokoneen happinaamariohje on täysin totta ja pätee tässäkin; voit tukea toista elämää vain silloin, kun olet itse elossa.

Jokainen tietää ja tuntee sydämessään, mitä tarvitsee voidakseen hyvin ja mikä reitti kutsuu juuri omaa olemusta. Siksi koen, että en voi suositella jotakin tiettyä polkua kaikille kuljettavaksi. Oma polkuni syvenee nyt entisestään läsnäoloharjoittelun myötä, ja koen että juuri Ihminen tavattavissa -kasvuohjelmalla oli tärkeä merkitys tämän tien avautumisessa. Se loi hyvän pohjan jalkojeni alle, tuki ja rohkaisi minua ensiaskeleissani sekä valaisi sen verran, että näin mihin suuntaan kulkea. Se auttoi minua tulemaan tietoiseksi läsnäoloni esteistä ja purkamaan niitä pikkuhiljaa. ​Tahdoin kertoa kokemukseni ohjelmasta, sillä se muutti minua, näkökykyäni ja suhtautumistani elämään positiivisella tavalla. Kenties joku on myös pohtinut kasvuohjelmaan ja/tai mentorkouluun hakemista, ja kaipaa kokemusten kuulemista aiheesta. Koin tärkeäksi ottaa esille myös taloudellisen näkökulman, sillä se on mietityttänyt ja puhututtanut niitä ihmisiä, joiden kanssa olen keskustellut tästä koulutuksesta. Sana arvokas kuvaa minusta hyvin tätä koulutusta. Mentorkoulutus on arvokas rahallisesti, ja se on sitä erityisesti myös sisällöltään. Sitä voisi kuvailla elämän peruskouluksi, joka herättää ihmisessä uinuneet arvot henkiin. Minulle se oli koko hintansa arvoinen matka, jonka antia en oikeastaan edes voi mitata rahassa. Olisin voinut helposti ajatella, että tämä matka olisi ollut taloudellisesti mahdoton minulle, mutta en suostunut jäämään sen vaihtoehdon vangiksi. Näin silloin kaikkien mahdollisten esteiden läpi siihen hetkeen, kun istuin ensimmäisen koulutuspäivän esittelyringissä kädet ja ääni täristen. “Moi. Mä oon Ninnu, ja mua pelottaa.” Siitä se alkoi… Matka kohti läsnäoloa, aitoutta ja sisäisestä ikuisuudesta väreilevää luovuutta.

Tahdon kiittää kaikkia aidosti tavattavissa olevia ihmisiä siitä, että olette.  Lähetän myös myötätuntoni kaikille teille, jotka vielä odotatte syvää kohtaamista. Elämä on joukkuelaji. Pyydetään rohkeasti tukea toisiltamme silloin, kun sitä tarvitsemme ❤ Jos kiinnostuit Ihminen tavattavissa -ohjelmasta, mentorkoulutuksesta tai vastaanottavista mentoreista, löydät niistä lisää tietoa tästä linkistä. Päätän tämän tekstin Tommy Hellstenin, Ihminen tavattavissa -ohjelman toisen perustajan lausahdukseen, jonka syvempi sanoma näyttää avautuvan ymmärrykselle aina vaan kirkkaammin.

​​”Tärkeintä ei ole mitä teet, vaan kuka sinä olet.”

 

Kirjoittanut
Lisää kirjoittajalta Senseagle

Ihminen tavattavissa -kasvuohjelma − syväsukellus ihmisyyden juurille

Olen jo pidemmän aikaa sulatellut ajatusta blogin avaamisesta. Viime keväänä sain kutsun...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.