Hoida itseäsi hengittäen

Monia vaivaa uupumus, ahdistus tai masennus. Tunteet ovat kadoksissa tai hallitsemattomia. Keho voi olla täysin sekaisin ja mielen ulottumattomissa. Myös masentunut mutsi kirjoitti taannoin postauksessaan synnytyksen jälkeisen masennuksen ja ahdistuksen oireista. Postauksessa oli kattava paketti oireista ja ongelmista, jotka mielestäni suurelta osin pätevät myös tavalliseen masennukseen. Jäin kuitenkin odottamaan lukijana myös ratkaisuja ja helpotusehdotuksia. Apua haetaan yleensä lääkkeistä ja terapiasta. Niille on paikkansa, mutta haluan kertoa myös tarinani hengityksen hoitavasta merkityksestä hyvinvoinnissa.

Hengittämään opetteleminen

Ihmiset nauroivat minulle, kun kerroin opettelevani hengittämään uudelleen. “Kaikkihan osaavat hengittää”, kuulin heidän sanovan ääneen.

Mutta kun eivät osaa. Olin käynyt psykofyysisen hengitysterapian koulutuksessa, jossa tajusin, että hengitykseni on ihan vinksallaan: suuhengitin, haukottelin ja huokailin jatkuvasti ja hengästyin helposti.

Hengitystahtini oli kiivas, eikä kehoni antanut palleani levätä lainkaan. Minä sentään palleahengitin, enkä hengittänyt vain rintakehän yläosalla, niin kuin moni muu, jolla on häiriintynyt hengitys.

Hoida itseasi hengittaen

Käydessäni Rosen-terapeutilla terapeutti sanoi, että minulla on valtava pallea. Pallea (diaphragm) on yksi hengityslihaksista. Sen pitäisi olla levossa uloshengityksen päätteeksi. Kun vihdoin tutustuin omaan hengitykseeni, minulta tätä palleataukoa ei löytynyt lainkaan. Vedin henkeä ja puhalsin ulos yhtä soittoa. Kehoni oli siis jatkuvassa stressitilassa, taistele tai pakene -tilassa. Siinä ei auttanut, että käski itsensä rauhoittua.

Vasta hengitysasioihin tutustuttuani ymmärsin, hengitykseni oli ollut häiriintynyt jo pitkään, todennäköisesti jo yli 15 vuotta ellei jopa aina lapsuudesta alkaen. Tilanne oli vain pahentunut viimeisten vuosien aikana niin, että kehoni todella pysäytti minut. Tajusin myös, että kehossani oli paljon piiloutunutta tunnekuormaa, jotka tulee käsitellä. Ei tule enää sitku-sitku-aikaa, vaan oli valittava nyt-nyt-aika.

Tiedostamaton ja tiedostettu stressi sekä oman kehon ja mielen kuuntelemisen laiminlyönti aiheuttavat mielen, kehon ja erityisesti hengityksen ongelmia. Hengityksen ongelmia ovat akuutti ja krooninen hyperventilointi eli liikahengitys.

Liikahengityksessä ihminen hengittää enemmän kuin elimistön tarvitseman kaasujen vaihdon vuoksi olisi tarpeen. Tällöin hengitys on syvää ja nopeaa. Olin itsekin saanut tiedostamattani kroonisen hyperventilaation, jota vielä pahensi tiedostetusti tehdyt väärä hengitysharjoitukset.

Olin saanut useilla joogatunneilla ja muissa hyvinvointikoulutuksissa ohjeita tehostaa ja syventää hengitystä. Myös mindfulnessin vaikutus oli tehoton, koska hengitys oli jo pielessä. Joka puolelta kuuluu: “Hengitä, hengitä!” tai “Hengitä syvään!” Näillä ohjeilla joudutaan ojasta allikkoon.

Hoida itseasi hengittaen

Aikahyppy menneeseen elämääni

Hengityksen polkuni jatkui niin, että halusin saada lisää ymmärrystä omaan hengitysongelmaani, ja menin lopulta Hoitava Hengitys -ohjaajakoulutukseen.

Koin mielettömän aikahypyn koko menneeseen elämääni. Kuinka hengitykseni oli jo varhaislapsuudessa häiriintynyt suuhengitykseksi. Kuinka suuhengitys ja pulloruokinta ja siitä aiheutuva kielen väärä asento oli aiheuttanut kasvojeni ja suun kehittymättömyyden ja 9-vuotisen hampaiden oikomisen ja aikuisiällä vaaditun purennan hiomisen ja jatkuvan, lähes 20-vuotisen purentakiskon käytön tarpeen.

Kuinka surut ja traumat olivat salvanneet keuhkoni ahdistukseen ylihengittämisen takia ja olin lopulta kadottanut pallean tauotuksen. Kuinka kehoni oli joutunut ylivirittyneisyystilaan ja ylihengittämiseen – krooniseen hyperventilointiin, joka oli jo johtanut aineenvaihduntaongelmiin. Lopulta myös mieli oli joutunut ahtaalle. Olin uupunut, masentunut ja ahdistunut.

Kuinka viime vuosina ilmaantunut kuorsaus, jatkuvat allergiaoireet ja jatkuva haukottelu olivat hälytyskelloja, jotka pitää ottaa vakavasti. Liikahengittämisen seuraukset ovat terveydelle vakavia.

Kaikki lähtee hengityksestä

Jatkuvan liikahengittämisen seurauksena tapahtuvan liian suuren hiilidioksidin poistumisen takia sileät lihakset supistuvat, mikä on näkyy suolistossa ja keuhkoissa. Kuinka moni astmaoireileva ja ärtyneen paksusuolen vaivainen kärsiikin liikahengityksestä?

Mistä valtava uupumus, masennus ja ahdistus voi johtua? Liian vähäisen hiilidioksiditason takia veren happi ei pääse irtautumaan verestä elimistöön. Lihakset ja aivot eivät saa riittävästi happea ja voivat kärsiä hapenpuutoksesta, vaikka kuinka kiskoisi ilmaa keuhkoihin! Ei voi jaksaa, jos elimet eivät saa happea! Uskon, että kohdallani myös stressi ja kohdatut vaikeat elämäntilanteet olisivat olleet helpompi kohdata, jos olisin hengittänyt ne oikein.

Ruokavalion terveellisellä sisällöllä ei ole merkitystä niin kauan kuin liikahengitetään. Laihduttamista on turha yrittää ennen hengityksen korjaamista. Sen jälkeen korjaantuneen happitilanteen avulla pitäisi myös rasvan poltto olla helpompaa.

Hoida itseasi hengittaen

Hoida itseäsi hengittäen

Itseään täytyykin hoitaa ensin hengittämällä. Kiitän Luojaani, että opettelin ja opettelen joka päivä uudelleen hengittämään. Oikeanlaiset hengitysharjoitukset ovat rauhoittaneet kehoni ja mieleni, jotta ne voivat eheytyä. Ne ovat myös auttaneet akuuttiin hyperventilointiin ja ahdistuneisuuteen.

Hengitystään on tiedostettava koko ajan ja korjattava sitä. Nyt huomaan, jos stressiyliviritys iskee päälle kehooni ja hengitykseeni. Tällöin katkaisen tekemisen ja teen hengitysharjoituksia. Olen vain läsnä itselleni. Näin olo helpottuu ilman mitään lääkityksiä.

Hengitysharjoituksilla on ollut merkittävä muutos elämääni ja omaan hyvinvointiini. Olen vaikuttunut. Voin vilpittömästi todeta, etten esimerkiksi nykyaikana hehkutetulla mindfulnessilla tai NLP:n mielikuvaharjoitteluilla ole päässyt tällaisiin tuloksiin.

Tiedän, että minulla on tunnepuolella vielä työstämistä ja olen hankkinut siihen apua. Oikeilla hengitysharjoituksilla pystyn kuitenkin itse hoitamaan ahdistustani ja hallitsemaan omaa kehoani ja hengitystäni, jotta ne eivät pahenna hyvinvointiani ja terveyttäni.

En enää suostu elämään hengityshäiriön kanssa. Se oli pelkkää selviytymistä. Nyt ELÄN joka henkäyksellä.

Toivon, että pystyn ohjaajana auttamaan myös muita näiden vastaavien ongelmien kanssa taistelevia. Pysähdy hetkeksi ja mene mieluiten selinmakuuasentoon. Aseta toinen kätesi rintojen kohdalle ja toinen navan kohdalle. Tunne kehosi ja hengityksesi virtaus. Missä hengitys tuntuu kehossasi? Onko hengityksesi kiihtynyt vai rauhallinen? Epäiletkö, että onko sinun hengityksesi häiriintynyt? Mitä aiot tehdä asialle?

Hoida itseasi hengittaen

Olet lämpimästi tervetullut kuuntelemaan Hoitavasta Hengityksestä maksuttomia luentoja Tampereella. Molemmilla luennoilla tehdään halukkaille myös hengitystestaus. Ilmoittaudu tästä.

Pidän myös Hoitava Hengitys -kurssin Tampereella maalis-huhtikuussa. Lue lisää.

Huhtikuun alkupuolelta alkaen Voimaantumon tiloissa Tampereella alkaa myös HENKEMI-ryhmä. HENKEMI-ohjauksessa yhdistyvät Hoitava Hengitys -menetelmän teoria ja harjoitukset sekä psykofyysisen hengitysterapian kehoharjoitteet ja mielen eheytymisen tukeminen. HENKEMI-ohjauksessa huomioidaan hengityksen lisäksi myös keho ja mieli. Seuraa lisää voimaantumon sivujen tai facebook-sivun kautta.

Lisää kirjoittajalta Voimaantumossa

Hoida itseäsi hengittäen

Monia vaivaa uupumus, ahdistus tai masennus. Tunteet ovat kadoksissa tai hallitsemattomia. Keho...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.