Helppo ja ravitseva smoothie

 

Smoothie mullisti muutama vuosi sitten elämäni. Kehoni alkoi saada kaipaamiaan ravinteita ja siitä lähti itselläni iso muutos elämässä käyntiin. Oliko kaikki sitten smoothien ansiota, sitä en tiedä, mutta kun keho alkaa voimaan paremmin, niin se vaikuttaa hurjasti myös mieleen. Smoothie on pysynyt päivittäisessä ruokavaliossa siitä asti.Tutustuin ensimmäisen kerran smoothien tekemiseen syksyllä 2009, samalla kun aloin heräämään luonnollisempaan ravitsemukseen, sekä myös elämään.  Jos kuitenkin tarkemmin ajatellaan, niin äitini oli lapsuudessa silloin tällöin tehnyt appelsiineista ja rahkasta jonkinlaista smoothien esiastetta, sekä tietysti meilläkin tehtiin jäätelö-pirtelöitä joihin lisättiin mansikoita. Ravitsemuksellisesti nämä smoothiet olivat lapsen kengissä, mutta hurjan hyvältä ne silti maistuivat. Onneksi terveys smoothiesta saa todella hyvänmakuisia myös!

Mitä hyvää smoothiessa sitten on?
* Se nesteyttää kehoa
* Antaa ravinteita helposti imeytyvässä muodossa. Siihen saa pari desiä marjoja sekä ruukullisen lehtivihreää uppoamaan helposti!
* Se on hyvänmakuista sekä helppo valmistaa. Lapset tykkäävät erityisen paljon!
* Todella kätevä ottaa evääksi mukaan
* Sen makroravinne koostumusta voi muuttaa mielensä ja tarpeensa mukaan. Joskus voi tehdä rasvapitoisemman ja toisinaan kevyempi versio voi olla paikallaan.
* Pitää nälän pitkään loitolla, varsinkin jos siihen lisää rasvoja ja proteiineja
* Edullinen, jos käyttää luonnon omia antimia

Mitä meidän perheen smoothie pitää sisällään?
* Meillä käytetään pohjana aina marjoja, sillä meillä löytyy niitä omasta takaa paljon. Mustikoita, puolukoita ja herukoita menee vaihdellen meidän blenderiin.
* Vihreä kuuluu olennaisena osana smoothieseen, klorofylli eli kasvin “veri” on erittäin ravitsevaa ja energisöivää sekä puhdistavaa, sitä käytämme eri muodoissa. Nokkonen on meillä ykkösjuttu, sillä aina keväisin niitämme niitä kottikärryttäin maalla ollessamme ja sitten vedämme nokkoset mehustimme läpi ja pakastamme jääpalapusseihin vihreän kullan. Käytämme myös talvisin silloin tällöin ruukkusalaatteja sekä selleriä. Näiden makua ei huomaa smoothiessa, joten ne on kätevä piilottaa sinne esim. epäluuloiselta kumppanilta 😉
* Hyvälaatuinen rasva on olennainen terveyspirtelöä. Avokadoja käytämme lähes aina tuomaan laadukkaita rasvahappoja, chiasiemeniä ja laadukasta lesitiinijauhetta sillöin tällöin ja harvakseltaan käytämme pähkinöitä ja siemeniä.
* Proteiinin lähteinä käytämme pääasiassa laadukasta heraproteiinia ja silloin tällöin riisiproteiiniä.
* Hedelmistä banaaneja käytämme eniten, mutta toki muutkin hedelmät antavat mukavia erilaisia makuvivahteita smoothiehen.
* Nesteenä käytämme lämmitettyä pakuriteetä. Jos laittaa jäisiä marjoja smoothieseen, niin siihen olisi hyvä laittaa lämmintä nestettä, niin ruoansulatus pääsee paremmin toimimaa. Vesi käy vallan hyvin!

Mitä emme käytä smoothieissa
* Maitorahkaa ja jugurtteja, syömme silloin tällöin näitä mutta emme smoothiessa
* Mitään sokereita, hunajaa joskus ja herkkusmoothiessa joskus intiaani- tai kookoskukansokeria
* Lehmänmaitoa, mutta sitten taas joskus pohjana toimii kookos- tai mantelimaito
* Keinotekoisia makeuttajia kuten aspartaami
* Mehukeittoja

Luonnon antimia. Vihreän käytöstä löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Käytämme nokkopaloja päivittäin smoothiessa. Tuore inkivääri ja kurkuma antavat lisäpotkua pirtelölle ja pitävät taudit loitolla.

Jauheita käytämme jonkin verran. Macaa käytämme kierrättäen ja hera melkein päivittäin. Chia siemenet hellivät vatsaa.

Laadukkaan suolan käyttö on todellinen terveysteko. Harmaa puhdistamaton merisuola sekä vuorisuola ovat meidän taloudessa kovassa käytössä. Oliver 2v. napostelee suolaa suoraan purkista. Puhdistamon laadukas GMO-vapaa lesitiini on erittäin hyvänmakuinen ja antaa kermaisen koostumuksen smoothien.
Smoothie kuuluu ehdottomasti aamuun mutta se sopii myös valipalaksi tai oikeastaan mihin kohtaa päivästä tahansa.Kannattaa lähteä kokeilemaan omanlaista smoothien tekemistä, sauvasekoittimella pääsee alkuun!

<3:lla
Elina

P.S Liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä kirjoituksia löydät myös valmennussivuiltani.

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus

Epämukavuusalueella kasvaa?

Kaikki tietävät tunteen, että joku asia olisi hyvä tehdä mutta sitten epämääräiset...
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Kiitos hyvistä vinkeistä!
    Pitääkin lähteä kanssa nokkosmetsälle kunhan niiden paras aika tulee.

    • Janna, noi nokkoset on kyllä tosi kova juttu. Ravinteita hirveästi ja vielä ilmaiseksi. Smoothiesta on moneksi =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.