Ayurvediset kehotyypit

Loput parisuhdeartikkelit ovat tuloillaan, mutta ajattelin vinkata tässä välissä Ayurveda-sivustostani navadina.netistä, jota varmaankaan kaikki Naiseuden voima – lukijat eivät ole vielä huomanneet. Tutustuin Ayurvedaan, viisi tuhatta vuotta vanhaan Intialaiseen elämäntieteeseen reilut viisi vuotta sitten aluksi netin ja kirjojen kautta tietoa ahmimalla. Innostuneena aiheesta kouluttauduin samana kesänä myös ayurveda-hoitajaksi. Tein hoitoja noin vuoden ja annoin samalla Ayurvedista ravinto-ohjeistusta.Tällä hetkellä Ayurvedan opit ovat sisälläni, osana laajaa kokonaisuutta. Sieltä voi poimia hyviä juttuja, mutta se yksinään, niinkuin mikään teoria tai suuntaus ei ole koko totuus. 

Ayurveda luokittelee ihmiset kolmeen keho-mielityyppiin, vataan, pittaan ja kaphaan ja tekemällä kehotyyppitestin (suppea tai laaja), voit aloittaa matkan omaan itseesi. Monet ovat kahden tyypin sekoituksia ja tällöin kannattaa noudattaa vuodenaika – ohjeistusta eli painottaa kuluvaan vuodenaikaan sopivaa ruokaa  ja elämäntapaa. Tämä on myös yleisohjeistus, jos omaa tyyppiä ei selvästi löydy. Vatan aika on syksyllä, kaphan talvella ja kesällä pittan. Tiivistettynä tarkoittaa sitä, että koska vata on kuiva ja kylmettyvä, niin tarvitsemme syksyaikaan lämmittävää ruokaa ja toimintaa enemmän. Kesällä taas lämpimämmän pittan hallitessa saattaa raaempi ja viileämpi ruoka toimia ainakin niille, joilla on pitta-painotus. Tärkeää tässäkin on oman kehon kuuntelu, ei minkään ulkoapäin tulevan ohjeistuksen noudattaminen. Myös ruoansulatuksen toimivuus ja tehostaminen on oleellista kaikissa suuntauksissa.  

Olen koonnut kattavat materiaalit aihepiiristä sivuilleni lähteinä useat kirjat ja koulutusmateriaalit sekä ayurvedakonsulttien haastattelut. En sen vuoksi lähden avaamaan aihetta tässä enempää! Toivottavasti saat iloa sivuistani. Saan edelleen välillä myös hoitokyselyitä, mutta en ainakaan toistaiseksi ole miettinyt hoitojen uudelleen aloittamista. Jos teet ayurvedisia hoitoja Tampereen seudulla, voit vinkata itsestäsi vaikka kommentteihin. 

Vanhasta Quinoaa-blogistani saat “Ayurveda” hakusanalla myös paljon kirjoittamiani juttuja aihepiiristä. 

Facebookista löytyy myös “Paranna itsesi Ayurvedalla” – ryhmä

Hienot kehotyyppikuvat ovat Anne Rasilaisen käsialaa ja löytyvät myös Uusi päivä-kirjastani. Vasemmalta oikealle: vata, pitta ja kapha.

Picture

Picture

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Manifestoi unelmiesi elämä: Saat sen, mistä luovut!

Manifestoinnin ehkä oleellisin taito on oppia päästämään irti lopputuloksesta.  Elämän paradokseja on,...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.