Avaimet elämäsi parhaaseen kokemukseen – synnyttämiseen voi jäädä koukkuun!

 

Kysyin naisilta fb-sivullani miksi he tarvitsevat hyvää synnytysvalmennusta. Vastaukset ilahduttivat, järkyttivät, itkettivät sekä antoivat minulle paljon arvokasta tietoa teistä naiset, joiden kanssa ja joiden vuoksi teen tätä työtä!Sydämeni särkyi noin joka toisen viestin kohdalla, ei siksi että vastaus olisi varsinaisesti yllättänyt… vaan järkyttävää kyllä joka toinen vastaus vahvisti sen että synnytyskulttuurissamme on jotain pahasti pielessä, sillä niin moni kantoi mukanaan traumaa tai kivuliaita muistoja aiemmista synnytyskokemuksista.

Sydämeni särkyi, koska elämme kulttuurissa, jossa naisen niin henkinen kuin fyysinenkin särkyminen synnytyksessä on jotain niin tavallista, että se jopa ohitetaan helposti ”normaalisti synnytykseen kuuluvana juttuna” – höystettynä usein sillä kipeimmällä kommentilla, ”Hei sait sentään terveen lapsen, ole iloinen siitä!”

Mutta usko minua – Naisen särkyminen synnytyksessä ei ole normaalia! Se ei kuulu synnytykseen! Ei henkinen eikä fyysinen. Synnytykseen luonnollisesti kuuluvia asioita ovat avautuminen, niin henkisesti kuin fyysisestikin, eheytyminen, kyllä EHEYTYMINEN – ei särkyminen! Synnytykseen voi luonnostaan liittyä myös ekstaattisia, jopa orgastisia, suuren mielihyvän tuntemuksia, henkistä kasvua ja syvästi vahvistavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta – inhimillisyyttä!

Picture


Synnytys on luonnostaan:

 • ​Naisen elämän suurin siirtymäriitti
  ​(vrt. kuukautisten alkaminen, neitsyyden menetys, vaihdevuodet jne)
 • Merkityksellisin seremonia (vrt. rippijuhlat, lakkiaiset, häät)
 • Mittavin koitos (fyysisesti ja henkisesti melkoinen suoritus, jota ei voi edes jättää kesken)
 • Mahtavin transformaatio (henkinen herääminen – uuden ihmisen syntymä ei voi olla hämmästyttämättä elämän perusasioiden äärelle)
 • Ikimuistoisin tapahtuma (se ei unohdu koskaan – ei hyvässä eikä pahassa – kuulen jatkuvasti vanhojen mummojenkin synnytyskertomuksia)
 • Kaikkein voimakkaimmin paria ja perhettä yhdistävä tapahtuma, silloin kun se eletään yhdessä ainutlaatuisena perhetapahtumana, joka se onkin, eikä medikaalisena hätätilanteena!

Oletko uudisraivaajien joukossa?

Joka toisen vastauksen kohdalla sydämeni hypähti ilosta! Esikoistaan odottavat – nuo onnellisessa asemassa olevat, toiveikkaat ja särkymättömät – varovaisen innostuneet etsijät! Heitä arvostan maasta taivaaseen ja otan avosylin vastaan! Toiveissaan synnyttää luonnollisesti ja rauhassa – ja että heidän toiveitaan kunnioitetaan – täysin luonnollisia tarpeita, asioita jotka kuuluvat ihan jokaiselle naiselle ja synnyttäjälle!Kuka mitäkin tietä oli kulkenut löytääkseen Hypnosynnytyksen tai Rennomman Synnytyksen – pariin ja onnittelen heitä siitä, sillä tie ensimmäiseen synnytykseen voi olla hyvä ja positiivinen. Ken etsii, hän löytää!

Joillekin ei neuvolan perhevalmennus ollut antanut sitä mitä heidän sydämensä halajaa, toisille taas neuvokas neuvolantäti oli osannut neuvoa synnytyspelkojen kanssa työskentelyyn Hypnosynnytyskurssia.

Kapasiteetti ei siellä kuitenkaan riitä kattavaan rentoutusharjoitteluun synnytystä varten, vaikka hyvää  tahtoa sinänsä löytyisikin! Harva neuvolan työntekijä tai edes kätilö on rentoutusharjoittelun ammattilainen. Totta on myös se, ettei rentoutusharjoittelu ja omien keinojen käyttöönotto edes kiinnosta kaikkia synnyttäjiä. Osa tahtoo mieluummin lääkkeet tai muut keinot käyttöön ja sekin on ihan ok.

Pitää myös muistaa että meillä on paljon kätilöitä ja lääkäreitä, joilla ei ole aavistustakaan siitä miten suuresti rentoutusharjoittelu voi vaikuttaa synnytykseen! On jopa mahdollista valmistua lääkäriksi tai kätilöksi näkemättä koskaan luonnollista, omalla painollaan edennyttä synnytystä.
Jos siis valitset tämän tien, olet uudisraivaajien joukossa – luomassa aivan uutta synnytyskulttuuria. Saatat hämmästyttää kätilönkin täysin!

”Olen toiminut 20 vuotta kätilönä, enkä ollut koskaan aiemmin nähnyt mitään vastaavaa! Synnyttäjä oli niin rentoutunut koko synnytyksen ajan, etten mistään voinut päätellä milloin häntä supistaa.”

Tänäpäivänä kätilöiden ja doulien joukosta jo löytyy useita rentoutuksen positiivisiin vaikutuksiin perehtynyttä ja siitä innostunutta ammattilaista! Yhä useampi kätilö, doula ja synnyttäjä itse ymmärtää mikä potentiaali synnytyksellä on antaa naiselle mittaamattoman arvokas kokemus oman voimansa todellisesta luonteesta. Nämä naiset haluavatkin antaa toisille naisille tilaa ja mahdollisuus toteuttaa itse oman synnytysmatkansa, häntä siinä kaikella rakkaudella ja asiaan kuuluvalla herkkyydellä tukien.

Picture


Kaikille heti tätä nyt, eiku!?

Tietoisesta rentoutusharjoittelusta voi todella hyötyä kaikki edellä mainitut, ensisynnyttäjät, uudelleensynnyttäjät, toiveikkaat, traumatisoituneet, pelkäävät, innokkaat, ihan kaikki – ja silti Hypnosynnytys ei ole ihan kaikille.Se ei ole jotain mitä saat käymällä kurssin tai lukemalla kirjan. Kukaan ei voi sitä sinulle antaa, eikä sitä saa rahalla. Se on jotain, mikä sinun on itse opeteltava, ja sen voi ottaa haltuun vain harjoittelemalla sitä itse ja tekemällä itse sen esivalmistelutyön, jota luonteva rentoutuminen synnytyksessä vaatii!

Tietoista rentoutumista ei meille opeteta kouluissa, vaikka se vähintään matikkapään tai vieraiden kielien veroinen taito olisikin. Tiedätkö mistä puhun kun puhun tietoisesta rentoutumisesta?

Tietoisuus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että itse valitsee mihin päätään käyttää. Rentoutumisen taso, josta tässä on kyse, tarkoittaa esimerkiksi sellaista rentoutta, jonka voi saavuttaa hieronnassa tai muussa hoidossa, kun huomaa, että vaikka mielessä pyöriikin ajatuksia, ei viitsi niitä enää sanoa vaan mieluummin nauttii rentoudesta. Hetkittäin saattaa jopa unohtaa mistä kohtaa hierotaan ja uppoutua täysin omiin maailmoihin. Kuulostaako tutulta? Tässä tilassa et ole suinkaan tiedoton, olet vain ihanasti rentoutunut.

Picture

Ensimmäinen käyrä kuvaa aivojen aktivitettia arkiajattelussa. Toinen käyrä kuvaa lepoa. Kolmas syvää rentoutumista ja unta. Neljäs on syvän unen taso. Rentoutusharjoittelulla saavutetaan 2-3 tason rentoutuminen, joka on sama fiilis, jonka voi kokea esim. rentoutuessaan hieronnassa. Keho erittää rentotumista tukevia hormoneja luonnostaan synnytyksessä, silloin kun synnytystä ei häiritä.
Osaatko itse virittää itsesi tällaiseen rentouden tilaan? Jep en minäkään ennen osannut. Rennompi Synnytys ja Hypnosynnytys -kurssi antaa tähän avaimet – työkalut, joilla voit itse virittyä rennommille aalloille ja antaa oksitosiinin virrata!Tämä syvästi rentoutunut tila on juuri se, mitä synnytyksessä haluamme kokea, se mistä on eniten hyötyä ja lisäksi se on varsin miellyttävä ja mukava tila, kukapa meistä ei haluaisi koko päivän tai yön hemmotteluhoitoa tai hierontaa! Sitä synnytyksen kuuluisi olla – koko synnytyksen ajan kestävä hemmotteluhoito, johon toivon mukaan on valmistauduttu jo hyvissä ajoin odotusaikana runsain hemmotteluin, rentoutuksin ja äidin tarpeita herkkyydellä kuunnellen ja niihin rakkaudella vastaten!

Saattaa jopa käydä niin että päätyy nauttimaan synnytyksestä niin, ettei koskaan haluaisi sen päättyvän! Tällaisistakin tapauksista olen kuullut! Ja niistä, jotka synnyttämisen ihanuuden oivallettuaan, haluaisivat aina vaan ja yhä uudestaan synnyttää. Varsin luonnollista ja ymmärrettävää, sillä ihmiskeho ei missään muussa tilanteessa tuota vastaavia kvanttimääriä oksitosiinia – tuota luonnon omaa rakkaushuumahormonia – kuin synnytyksessä!

Kirjoittaja on sertifioitu Hypnosynnytys -valmentaja, joka ohjaa Rennompi Synnytys -kursseja Turusta Helsinkiin ja sillä välillä. 

www.maamama.fi

Lisää kirjoittajalta MaaMaman Matkassa/Malla Salminen

Liian ahdas lantio? Synnytys ei etene? Tarua vai totta?

  Millainen oli oma syntymäsi? Mitä oma äitisi on kertonut sinulle synnytyksistä?...
Lue lisää

Ei kommentteja

 • Ihana kirjoitus. Tämä sai minut taas kerran sekaisin ja miettimään, jospa vielä yhden lapsen synnyttäisi. Kunpa raskausajan pahoinvoinnin lieventämistä voisi myös harjoitella.

 • Hei Saara,
  kyllä raskausajan pahoinvoinnin lieventämistä voi itseasiassa vallan hyvin harjoitella! Rentoutusharjoittelusta on monille ollut siinä iso apu ja keinoja on monia muitakin! Jokainen raskaus on erilainen ja aiempien odotusten kokemukset eivät välttämättä ennusta tulevaa!
  Joskus kursseille tulee myös äitejä ja perheitä, jotka vasta suunnittelevat raskautta. Myös yksilöllisesti ohjattuja rentoutuksia ja konsultaatioita voidaan tehdä esim. juuri raskauspahoinvoinnin voittamiseksi tai ennen raskautta kehoa ja mieltä tulevaan valmistellen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.