“Älä jätä minua!” Avaimet hylkäämisen tunnelukkoon

Yhteistyössä Avaamoterapia.

Tunnelukot… meistä jokaisella on niitä, usein jo lapsena opittuja keinoja selvitä haasteellisesta tunteesta. Tunnelukkojen “ansiosta” voimme vältellä tai paeta tunteitamme, hyökätä niitä vastaan tai antautua niille. Tunnelukon aktivoituessa emme pysty tunnekuohussamme toimimaan järkevästi, vaan toimimme lapsen tavoin tunteidemme ohjaamina. Aikuisina taannumme toisinaan pikkulapsen tasolle tunnelukkojemme pyörteissä, vaikka meillä olisi jo kehittyneempiä kykyjä suoriutua elämämme erilaisissa tilanteissa.

Mikäli tunnelukot ovat sinulle vieraita tai et vielä tunne omia lukkojasi, voit testata ne maksuttomassa nettitestissä täällä. Ensiaskel tunnelukkotyöskentelyyn on lukkojen tiedostaminen. Miten muuten voisit vaikuttaa asiaan, jonka olemassaolosta et edes vielä tiedä?

Hylkäämisen tunnelukossa ihmisen elämää ohjaa pelko yksinjäämisestä. Yksinäisyys ja yksinjääminen voi ahdistaa ja sitä voi ihmissuhteissa seurata luottamuksen puute. Toisen kontrollointi, mustasukkaisuus ja pelko siitä, että toinen jättää leimaavat suhteita. Usein se onkin itseään toteuttava ennuste, joka lyö lisää bensaa hylkäämisen tunnelukon liekkeihin. “Arvasinhan, että tässä käy näin”. Tämä vain lisää kontrollia, tarrautumista ja takertumista.

Hylkäämisen tunnelukon ansiosta ajaudut suhteisiin, joissa vastapuoli ei välttämättä kykene sitoutumaan tai antamaan täysin läsnäoloaan. Hylkäämisen tunnelukko ohjaa jatkuvasti suhteisiin, joissa varmasti koet hylkäämisen tunteita. Toinen osapuoli saattaa olla varattu tai muuten saavuttamattomissa. Suhteiden päättyessä voit myös kokea olevasi hylätty, vaikka itse olisit katkaissut suhteen. Hylkäämisen tunnelukko saattaa viedä kantajansa kohti riippuvuuksia, joista ihminen hakee mielihyvää ja lohtua yksinäisyyden tunteeseensa.

Tunnelukko on kuin sumuverho, joka aktivoituessaan tulee silmien eteen. Näemme kaiken tapahtuneen ja toisen ihmisen tämän tunnelukon sävyttämän sumuverhon takaa. Näemme sen, mitä tunnelukkomme haluavat nähdä, ei sitä mikä on totta. Muodostamme tunteiden vallassa paniikinomaisen mielikuvan tapahtuneesta ja siitä mihin tilanne johtaa. Muutamassa sekunnissa näemme itsemme jälleen hylättyinä, pieninä ja heikkoina.

Seuraavan kerran, kun huomaat tunnelukon nostattavan sinussa päätään, kuuntele mitä sillä on sanottavaa. Mitä sisimmässäsi tarvitset juuri tuolla hetkellä? Tunnelukon kohtaaminen sattuu, eikä se ei lähde pois, vaikka sitä ei katso. Päinvastoin, se pitää varmasti huolen, että näet sen toistuvasti. Voit olla myös varma universumin tuovan eteesi vuodesta toiseen asioita, ihmisiä ja tilanteita, jotka herättelevät pinnan alla toisinaan uinuvaa tunnelukkoa niin kauan, että otat vastuun sen selättämisestä.

Matkaan ei kuitenkaan kannata lähteä raivokkaalla taisteluasenteella, vaan lempeydellä, myötätunnolla ja pitkäjänteisyydellä. Tunnelukkojen käsittely on toisinaan raastavan työlästä ja pitkäjänteistä puuhaa; yksi askel eteen ja kaksi taakse, mutta matka etenee koko ajan! Tunnelukko on saattanut olla matkakumppaninasi jo useita kymmeniä vuosia, joten sen hyvästelyyn voi käyttää huolella aikaa ja rakkautta. Kohtele tunnelukkoasi kiitollisuudella, se on näyttämässä sinulle tietä. Se haluaa tulla hoidetuksi, tulla kohdatuksi ja käsitellyksi.

Anneli Pohjolan Avaamoterapian tunnelukkoverkkokursseilla on mahdollisuus matkata omien tunnelukkojen maailmaan lempeällä ja eheyttävällä tavalla. Verkkokurssit tarjoavat sekä tietoutta tunnelukoista että tehtäviä, joiden avulla matka kohti aidompaa ja autenttista itseä on mahdollista.

Hylkäämisen tunnelukon lisäksi Avaamoterapian tarjonnasta löytyy myös tunnevajeen, ulkopuolisuuden  sekä häpeän ja vajavuuden tunnelukkojen verkkokurssit.

Verkkokurssien aikana Anneli Pohjolaan saa yhteyden myös sähköpostitse ja ajatusten vaihto kurssin herättämistä tunteista ja ajatuksista on mahdollista.

Avaamoterapian internetsivuille pääset tästä. Avaamoterapia löytyy myös Facebookista.

 

Verkkokurssin avulla purat ison tunnelukon pienempiin palasiin.

Vanha sanontakin sanoo, että elefantti syödään yksi suupala kerrallaan.

Sama pätee tunnelukon avaamiseen.

(Anneli Pohjola, Avaamoterapia)

 

Lisää kirjoittajalta Linnun lailla/ Henna

Kohti muutosta-pelosta huolimatta

Tiedätkö sen fiiliksen, kun oot vuosia pohtinut, vellonut ja vatvonut. Odottanut ja...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.