Air Joogassa aikuinenkin voi hullutella


New Yorkissa 2006 lanseerattu ja Suomeen vuonna 2012 rantautunut ilmajooga on monella  tavalla hyvää tekevä laji. ”Aikuiset ovat ihastuneet ilmajoogaan, koska  Air Joogassa  voi halutessaan haastaa itsensä turvallisesti hammockin eli katosta roikkuvan liinan avulla”, kertoo hyvinkääläisen Hyvinvointistudio Volaren omistaja Jonna Lindström. ”Moni meistä ei uskaltaisi tehdä esimerkiksi käsilläseisontaa muuten, mutta liinan tukemana se onnistuu jopa ensikertalaisilta”, Lindström jatkaa.

Sen  lisäksi, että ilmajoogassa pääsee katsomaan maailmaa toisesta perspektiivistä ylösalaisin, se nollaa hyvin päivän tapahtumat. Tunti vaatii sen verran keskittymistä, että ei ehdi miettiä muuta. Air Jooga huoltaa selkää, tehostaa hengitystä ja antaa sille uuden merkityksen. Liinan kanssa tehtävät liikkeet tehostavat aineenvaihduntaa ja hierovat sisäelimiä, joten ilmajooga voi auttaa myös painon hallinnassa.

Air Jooga tunteihin kuuluu olennaisena osana rentoutuminen liinan sisällä.  ”Keskittymistä vaativien riipuntojen jälkeen on ihana sulkeutua oman liinan sisälle leijumaan ilmassa, siinä viimeistään rentous valtaa sekä kehon että mielen”, sanoo Lindström.

Air Jooga kehittää voimaa, tasapainoa, koordinatiota ja liikkuvuutta hieman tunnin sisällöstä riippuen. Hyvinvointistudio Volaressa on tarjolla Air Basic-tunteja, joilla on aloittelijan turvallista tutustua lajiin. Hieman edistyneemmät saavat haastetta Air Core tai Air Basic 2-tunneilta.  Rauhallisen liikkuvuuteen painottuvan elämyksen löytää Air Smoothista.

 

Sopiiko ilmajooga jokaiselle?


Kyllä ja ei. Maalaisjärjen käyttö ja lääkärin konsultaatio tarvittaessa pätee tässäkin lajissa niinkuin monessa muussakin. Ihan suoralta kädeltä Air Joogaa ei suositella jos on vakava verenpainetauti, silmänpainetauti, akuutti välilevyn tyrä tai olet raskaana. Esimerkiksi alkuraskaus ei välttämättä ole este jos on muuten kunnossa ja jättää inversiot eli pää ylösalaisin liikkeet väliin. Toisaalta ilmajooga avaa ihanasti hartioitten ja selän lihaksia.

Ilmajooga sopii yllättävän monen ikäiselle. Hyvinvointistudio Volaressa on otettu lapset mukaan lapsi+aikuinen Air Joogassa ja toisaalta olen itse käyttänyt liinoja senioriryhmän yin-harjoituksessa. Inversiot jätimme tosin suosiolla väliin näitten muuten niin vetreitten rouvien kanssa 😉

Jos olet menossa ensimmäistä kertaa ilmajoogaan, lue studion ohjeet esim. pukeutumisesta. Tunneille toivotaan pitkähihaista paitaa ja mielellään pitkiä, ihonmyötäisiä housuja. Tämä ei ole mikään ” Air Jooga Fashion Week” vaan hygieniaan ja  tunnilla tehtäviin liikkeisiin perustuva ohjeistus. Liinat ovat herkkää silkkimateriaalia, joten terävät korut, pinnit tai vetoketjut voivat rikkoa niitä. Samoin meikit on syytä poistaa ja välttää tuoksuja.

 

Sulava skorpiooni


Itse tutustuin Air Joogaan noin vuosi sitten. Olen harmillisen harvoin päässyt Jonnan tunneille monien eri syiden takia, mutta kerron nyt kokemukseni asiakkaan näkökulmasta. Itsehän en siis ilmajoogaa ohjaa, vaikka Volaressa opetankin.

Menin ensimmäiselle tunnille täysin valmistautumatta enkä tietenkään lukenut mitään ohjeita. (Tämä kuuluu kategoriaan “ohjaajien ei ikinä tarvitse venytellä”). Minulla oli siis hihaton toppi, ei pyyhettä eikä juomapulloa ja taisipa korviksetkin olla korvissa. Onneksi Jonna ei potkinut pihalle 😉

Ensimmäinen haaste oli päästä istumaan liinan sisälle, mutta Jonna neuvoi tekniikan hyvin niin tässä kuin muissakin siirtymissä. Osa tunnilla tehdyistä jutuista oli yllättävän haastavia (esim.liinan sisällä suorana kieriminen) tai hahmottaminen pää alaspäin miten pujottaa jalka etukautta liinan ympärille (siis kumpi on etupuoli??).  Kannattaa valita tunnin alussa ohjaajan avustuksella oikean korkuinen liina, koska esim. liinan päälle pääseminen on lievästi sanottuna tuskaa jos se on 20 cm liian korkealla…

Osa liikkeistä vaatii ensimmäisillä kerroilla ehkä pientä itsensä ylittämistä, mutta toisaalta liina mahdollistaa sellaisetkin asanat, joita tämä jänishousu ei uskalla muuten tehdä.  Mutta sanotaanko näin, että ensimmäisten tuntien skorpiooni oli kaukana sulavasta 🙂

Rentoutuminen liinan sisällä, täysin omassa “kuplassa” on aina ollut lempiosioni tunnista. Makaaminen pehmeän liinan varassa on miellyttävämpää kuin lattialla ja siellä pystyy vielä helpommin kääntämään ajatukset sisäänpäin.


En yhtään ihmettele, että ihmiset koukuttuvat Air Joogaan, niin erilainen ja yksinkertaisesti hauska laji se on! Menkää rohkeasti kokeilemaan, mitään ei ole pakko tunnilla tehdä, mutta saatat yllättyä mihin kaikkeen kykenet 😉

Lisätietoa Volaresta:www.studiovolare.fi/

(Kuvat Hyvinvointistudio Volaren tiloissa by Anette ja Saila Rajala)
Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.