8 vinkkiä, joilla helpotat sunnuntaiahdistusta

Lukeudun ihmisiin, jotka tekevät päivätyötä maanantaista perjantaihin. Lukeudun myös toisinaan niihin, jotka maanantaiaamuna mielummin vetäisivät peiton korviin herätyskellon soidessa. Sunday-/monday-bluesin ei tarvitse olla merkki siitä, että jotain on vialla (p###a työ), vaan se on inhimillinen reaktio palatessa takaisin vapailta arkeen. Tutkimusten mukaan stressihormoni kortisolin eritys kasvaa jo pelkästä töihin paluun ajattelusta.

Vuosia sitten tehdessäni hyvin stressaavaa työtä inhosin sunnuntaipäiviä ja vietin ne mieluiten kotisohvalla pitsan ja kaukosäätimen kanssa. Maanantain töihin paluu itketti jo valmiiksi ja koko päivä kului henkisenä valmistautumisena työpäivään. Mitään todellista valmistautumista ei kuitenkaan tapahtunut, vaan lähinnä velloin tulevan maanantaipäivän kurjuudessa ja negatiivisten ajatusten suossa. Käytännössä se tarkoitti, että 50 prosenttia (!!) vapaapäivistäni meni jo tulevista arkipäivistä stressaamiseen.

Nykyisin rakastan (melkein kaikkia) sunnuntaipäiviä! Mainittakoon, että on myös ihan okei itkupotkuraivaroida sunnuntait tiettyyn aikaan kuusta tai jos planeettojen asennot ovat vähän vinksallaan, joten voit lopettaa myös tekstini lukemisen tässä kohtaa ja siirtyä Spotifyyn kuuntelemaan “Itketysbiisit” tai Herkimmät suomalaiset biisit”-soittolistoja. Mutta suosittelen jatkamaan, mikäli haluat hieman potkua sunnuntaipäiviisi.

1. Kuuntele musiikkia. 
Olen tehnyt Spotifyyn itselleni sunnuntai-soittolistan, joka löytyy valikossani  itsesääliä- soittolistan yläpuolelta, jota kannattaa sunnuntaisin välttää. Vaikka sunnuntaisin tekisi ehkä mieli käpertyä, rypeä hieman itsesäälissä ja tirauttaa muutaman itkut, olen todennut kohottavan musiikin kuitenkin toimivan parhaiten ahdistuksen ehkäisemiseksi. Joskus on toki oltava niitä sunnuntaita (ja maanantaita,tiistaita ja keskiviikkoja…), jolloin pelkän intron kuunteleminen tunteita herättävästä kappaleesta saa kyynelkanavat aukeamaan. Mutta jos haluat boostata itseäsi hemmetin hyvään ja energisoivaan sunnuntaihin, kuuntele ennemmin biisejä, joista saat virtaa ja energiaa. Täysiä tietenkin!

2. Tee jotain kivaa, uutta ja erilaista!
Jos kuutena päivänä olet tehnyt itse ruokasi (tai Saarioisten äidit ovat avustaneet), käy ulkona syömässä. Tai kokeile reseptiä, jota et ole koskaan ennen kokeillut! Käy taidenäyttelyssä, uudessa kahvilassa tai tutustumassa paikalliseen nähtävyyteen. Tapaa ystävää, jota et ole pitkään aikaan nähnyt. Soita mummolle. Käy kirjastossa ja lainaa selfhelp-opuksen sijaan joku ihan oikea kirja. Uusien asioiden kokeilu kiihdyttää dopamiinin eritystä, joka lisää mielihyvää!

3. Hemmottele itseäsi. 
Tee kasvonaamio, lakkaa kynnet tai kuori koko vartalo! Samalla voit noudattaa vinkkiä nro 1. ja vaikutusajan tanssia nakuna peilin edessä ja huokailla ihastuksesta. Keitä päiväkahvit ja sekoita käytetyt kahvinporot suihkugeelin kanssa ja käy läpi koko keho. Varaa varmuuden vuoksi myös puolipullollista putkenavaajaa.

4. Ulkoile ja/tai urheile. 
Vietä hetki ulkona ja hae vaikka take-away kahvi mukaan. Maisemien ei tarvitse olla edes hääppöiset, kunhan käyt tuijottamassa vaikka puuta, vettä tai naapurin kissaa. Pysähdy, katsele ja hengitä raitista ilmaa. Sunnuntaina tehty treeni antaa hyvän potkun tulevalle viikolle ja liikunnan mielialaa kohentava vaikutus on todettu myös useissa tutkimuksissa. Vai kuinka moni on joskus katunut treeniä jälkeenpäin?

5. Valmistaudu maanantaihin ajoissa.
Perjantaina kannattaa töissä käyttää hieman aikaa tulevan maanantain organisointiin ja to-do lista maanantaille voi helpottaa viikonloppuun orientoitumista. Kuulen usein sunnuntaisin lauseen (ja kieltämättä itsekin joskus käytän) “Pitää pikkuhiljaa alkaa valmistautumaan huomiseen työpäivään”. Miksi jättää työpäivään valmistautuminen sunnuntai-illalle? Jos maanantain töihin lähtö vaatii erikoisjärjestelyjä, hoida ne pois alta jo sunnuntaiaamuna. Näin koko päivä ei mene murehtiessa, että kohta pitää alkaa valmistautua työpäivään. Tee eväät valmiiksi, pakkaa laukku ja laita vaatteet valmiiksi. Jos mielessä pyörii työjuttuja, kirjoita ne paperille ylös ja anna itsellesi lupa olla miettimättä niitä nyt.

6. Suunnittele tulevalle viikolle highlighteja!
Arkipäivien tulisi olla muutakin kuin työtä. Mieti, millä tavalla pystyt tekemään klo 16 jälkeen vielä mukavia asioita arkipäivinäkin. Mitkä asiat tuottavat iloa,antavat energiaa ja tuovat hyvän fiiliksen? Itselläni tällä hetkellä viikon ultimaattinen kohokohta on yin-jooga, jonka jälkeen fiilis on kaikkivoipa ja loistava. Arkipäivien tähtihetkien tulisi ennen kaikkea antaa energiaa, eikä tuntua ärsyttävältä pakkopullalta ja viimeistenkin voimanrippeiden kulutukselta.
 7. Katso ja jaa kissavideo!
Lähes jokaisen facebook-kaverina on se joku, joka jakaa joko sunnuntaina tai maanantaina “hauskan” I HATE MONDAY- meemin. Vastaiskuksi jaa somessa hauska (tai “hauska”) kissavideo. On meinaan ihan tieteellisesti todistettu, että  kissavideoiden katselu parantaa mielialaa ja energiatasoja.
8. Löhöä oikealla asenteella! 
​Jos vinkeistä 1-7 huolimatta huolimatta päätät viettää sunnuntaisi peiton alla Netflixin ja pitsan kanssa, tee se ilolla! Nauti siitä, että tänään on VASTA sunnuntai ja saat viettää päiväsi sängyssä tuijottaen lempparisarjojasi!
Pk-seudulla asuville lukijoille vinkki tälle viikonlopulle! Suvilahden Kattilahallissa järjestetään 9.-10.9. Inhale/Exhale- tapahtuma, jonne pääsyliput maksavat VAIN 8 EUROA/päivä, sisältäen messuohjelman ja demotunnit (ennakkovaraukset taitaa olla aikalailla täynnä, mutta tunneille jätetty paikkoja). Nähdään siellä huomenna!
Lisää kirjoittajalta Linnun lailla/ Henna

Kohti muutosta-pelosta huolimatta

Tiedätkö sen fiiliksen, kun oot vuosia pohtinut, vellonut ja vatvonut. Odottanut ja...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.