5 asiaa jotka tuovat iloa arkeen; terveys on muutakin kuin ruokaa ja liikuntaa

 

Monesti ajatellaan että kunhan vain liikun ja syön oikein niin olen terve. Elämä on onneksi paljon monimuotoisempaa; ihminen toimii monella tasolla. Tunnekehomme ja ajatusmallimme, jotka olemme omaksuneet jo lapsuudesta saakka, vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämään niin positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä. Emme ole pelkästään kehomme ja mielemme, vaan paljon enemmän. Alitajuntamme viestit ovat voimakkaita ja jos emme niitä tiedosta, elämme monesti automaattiohjauksella. Teemme asioita joita olemme aina tehneet, kyseenalaistamatta niiden toimivuutta.Mielestäni terveys on paljon muutakin kuin mitattavia asioita. Voit omata ihannepainon, syödä todella puhtaasti ja ravitsevasti, syödä superfoodeja ja vitamiineja, veriarvosi saattavat olla ihanne luvuissa ja teettämäsi mineraalimittaukset olla huippuluokkaa. Paperilla täydellisen terve ihminen, mutta joku osa kehostasi ilmoittaa että kaikki ei ole kunnossa. Kehossasi saattaa olla kiputiloja tai mystisiä oireita, jotka ilmaantuvat sillöin tällöin, eikä niitä pystytä ulkoapäin hoitamaan. Oireet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, vaikka lääketieteellisesti mitattuna saatat olla täysin kunnossa. Tiedät että kaikki ei todellakaan ole kunnossa, mutta et osaa lähteä siltikään ratkaisemaan pulmaa.

Lähdettäessä tarkastelemaan ihmistä kokonaisuutena, saattaa pinnan alta paljastua paljon. Näennäisesti terveellä ihmisellä saattaa olla voimia vievä parisuhde, ristiriitoja töissä, taloudellinentilanne huono tai vaikkapa lapsuudessa koettu trauma, joka alitajuisesti muistuttaa olemassaolostaan. Kehomme muistaa kolhumme ja tunteitaan ei pääse pakoon. Tunteet saattavat tulla sairauden muodossa ulos kehostamme, jos emme niitä ole aikaisemmin lähtenyt vapauttamaan. Asiat jotka vievät voimia arjessamme, näkyvät myös terveydessämme. Toimimme kokonaisuutena josta emme voi erottaa vain yhtäosaa, kuten kehollista hyvinvointia, vaan elämää on tarkasteltava suuremmasta mittakaavasta käsin.

Tässä Lissa Rankin loistava TED puhe terveydestä.

Elämänilo ja positiivisuus vaikuttavat tutkitusti suoraan terveydentilaasi. Mielestäni iloinen onnellinen ihminen voi syödä ja liikkua paljon vapaammin kuin stressaava alakuloinen ihminen. Jokaisen täytyy itse miettiä mitkä asiat tuovat iloa omaan elämään. Tässä minun viisi vinkkiä.5 asiaa joilla voit tuoda arkeesi iloa:

1. Ystävien tai yleensä ihmisten kohtaaminen. Olemme täällä toisiamme varten ja ihminen on sosiaalineneläin. Tarvitsemme toisiamme halusimme sitä taikka emme. Kohtaan päivittäin ihmisiä mutta olen silti alkanut morjestelemaan naapureita (asutaan isossa kerrostalossa) ja pikku hiljaa on alkanut yhteys syntyä muiden asukkaiden kanssa. Pienistä teoista se lähtee tässäkin asiassa.

2. Hiljentyminen tai hetken itselle ottaminen. Sahaavat ajatuksesi saattavat tehdä olostasi epämukavan tai levottoman. Kun sinulla on aikaa kuunnella hetki ajatuksiasi, niin silloin ne yleensä myös rauhoittuvat. Todelliselle itselle tulee tilaa ja elämän ilo nousee hetkessä.

3.  Kosketus. Ihmisten välinen kosketus rentouttaa kehoa, tulet näkyväksi toiselle. Lapsen kanssa hauskuuttelu ja temmeltäminen lisää rentoa fiilistä. Kumppanin kanssa halailua ja loikoileminen tuo paljon mielihyvää arkeen. Jos ei ole lapsia tai kumppania niin lemmikkieläinkin käy myös. Lemmikkieläimen paijaaminen on todettu myös vähentävän stressiä ja lisäävän hyvää oloa.

4. Nauru pidentää ikää, on vanha sanonta jossa piilee viisaus. Hauskuus kuuluu tasapainoiseen arkeen ja sen takia varmasti komediasarjat ovat niin suosittuja. Jos mieli on maassa niin ei paljon naurata, saatat ajatella. Mielestäni kuitenkin masentuneetkin ihmiset nauravat, ainakin silloin tällöin, joten kaikki osaavat ja pystyvät nauramaan. Kunnon nauru saa liikkeelle mielihyvähormonit ja näin ollen keho myös kiittää.

5. Tähtitaivaan fiilistely. Mikä voisi olla oikeasti huonosti kun katsoo suunnatonta taivasta ja avaruutta. Omat murheet tuntuvat todella pieniltä kun alkaa miettiä avaruutta ja sitä, kuinka pieni osa olemme tätä suunnatonta universumia. Omat huolet saavat hyvän perspektiivin ja kiitollisuus astuu niiden tilalle. Sisälläsi saattaa vierailla suunnaton onnentunne pelkästä olemassaolostasi.

Joskus murheet painaa ja se on ihan ok. Kaikki tunteen kuuluvat elämään. Tunnetilat kuitenkin väistyvät yllättävänkin nopeasti eikä mikään ole pysyvää. Elämä on jatkuvaa muutosta joten sitä ei kannata vastustella!

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus

Millainen on menestyjä ja pystyykö sen näkemään ulkopuolelta?

Ensiksi täytyyi määritellä mitä menestys on ja annatko muiden vaikuttaa siihen miten...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.